Vergeet ook je ramen, deuren en garagepoort niet

Voor een betere isolatie van je woning, kun je zowel je vloer en wanden na-isoleren als je dak. Maar om zo een energetische ingreep volledig tot zijn recht te laten komen, doe je er goed aan ook je buitenschrijnwerk onder handen te nemen. Het zou namelijk zonde zijn om zo een investering te doen en de warmte vervolgens te laten ontsnappen via slecht geïsoleerde ramen en deuren of je garagepoort.

U-waarde

De isolatiewaarde wordt uitgedrukt met de U-waarde. Dit getal staat voor de hoeveelheid warmte die verloren gaat langs een constructiegedeelte. Dit per seconde per vierkante meter en bij een temperatuurverschil tussen binnen en buiten van 1°C.

De totale U-waarde van een raam, deur en garagepoort hangt af van de U-waarde van de verschillende onderdelen: het glas (Ug = glass) , het kader (Uf = frame) en het deurpaneel (Up = panel).

Beglazing

Oude woningen beschikken soms nog over enkel glas. Dit type beglazing, waarbij je ook slechts één laag glas ziet, heeft een Ug-waarde van maar liefst 5,8. Dat is ongeveer twee keer meer dan gewoon dubbel glas.

Bij renovatie is tweevoudige beglazing met een Ug-waarde van 1,1 of 1,0 aan te raden. Zelfs met standaard profielen behaal je dan nog een knappe isolatiewaarde. Maar je kan ook gaan voor drievoudige beglazing met een betere Ug-waarde. Probeer er in elk geval voor te zorgen dat de isolatiewaarde van je glas overeenkomt met de rest van je isolatieschil, anders heeft het geen zin.

Materialen

Ook de materiaalkeuze van je profiel, of deur, speelt een belangrijke rol. Bij raam- en deurprofielen heb je de keuze uit vier materialen: hout, PVC, staal of aluminium. Er bestaan ook gecombineerde profielen uit kunststof/aluminium.

Hout scoort heel goed met een Uf-waarde tussen 0,8 en 0,63 W/m²K. Die waarde is afhankelijk van het soort hout en de dikte van de raamprofielen. Voor raamprofielen van pvc schommelt die waarde tussen de 1,2 en 0,78. Raamprofielen uit aluminium en staal zijn op isolatievlak niet zo’n sterke materialen. Maar dankzij ingrepen van de fabrikant is het toch mogelijk om een lage Uf-waarde te verkrijgen.

Opbouw van je profiel

Wanneer je kiest voor profielen uit PVC, aluminium of staal, houd je ook best rekening met de opbouw van het profiel. Dit soort profielen worden door de fabrikant voorzien van luchtkamers volgens de regels van de kunst. Hoe meer luchtkamers, hoe beter het profiel isoleert.

Je kan ook gaan voor profielen met een thermische onderbreking. Dankzij deze isolerende strips gaat de isolatiewaarde sterk omhoog. Dat is vooral nodig bij aluminium en stalen profielen waarbij de isolatiecapaciteit vaak lager ligt dan bij PVC.

Dakramen en lichtkoepels

Vergeet ook de isolatiewaarde van eventuele dakramen en lichtkoepels niet. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor gewone ramen en deuren. Naast standaard dakvensters en lichtkoepels bestaan er ook specifieke oplossingen voor passiefbouw. Zo kom je in sommige gevallen zelfs aan Ug-waardes van 0,6 en 0,3. Maar ook hier geldt: stem het isolatieniveau af op de rest van je bouwschil.

Garagepoort

Valt je garage binnen het geïsoleerde volume? Investeer dan in een goed geïsoleerde garagepoort. Voor garagepoorten en deuren ligt de maximale U-waarde bij nieuwbouw op 2,0. Maar ook wanneer je een bestaande garagepoort vervangt doe je er goed aan een model met extra isolatie te kiezen. Om het warmteverlies te beperken, maar ook voor je gebruikscomfort.

Premies

Er zijn verschillende premies voor het vervangen van glas en schrijnwerk. Benieuwd op welke premies jij recht hebt? Check het via onze premielinker!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media