Akoestische isolatie onmisbaar? Zo blijf je geluidsoverlast de baas

Betonstop, bouwshift,… als het beestje maar een naam heeft. Het punt is dat de Vlaming massaal van het platteland naar de stads- en dorpskern moet verhuizen. Maar door steeds dichter bij elkaar te wonen, heb je ook steeds meer kans op geluidsoverlast. Momenteel ondervinden al minstens 150.000 Vlamingen last van ernstige geluidshinder, ongeveer 70.000 laten er zelfs geregeld hun slaap door. Is akoestische isolatie binnenkort onmisbaar?

De gevolgen voor je wooncomfort (en welzijn)

Je algemeen welzijn hangt nauw samen met je wooncomfort. Kan je je ’s avonds thuis niet ontspannen? Dan maakt je rustgevoel plaats voor frustraties en woede en loop je bijna letterlijk tegen de muren op. Bovendien raakt je slaap verstoord. Dat kan leiden tot stress, concentratie-, aandacht- en geheugenstoornissen en bemoeilijkt sociale contacten. Op de lange termijn kan regelmatige blootstelling aan geluidsoverlast zelfs tot een depressie leiden.

Geluidsoverlast heeft bovendien een negatief effect op je lichaam. Als je dagelijks urenlang lawaaihinder ondervindt, stijgt de kans op een hoge bloeddruk. Zo loop je een verhoogd risico op een hartaanval en andere hart- en vaataandoeningen. Is het lawaai niet alleen voortdurend, maar ook luid? Dan kan het zijn dat je blijvende gehoorschade oploopt of tinnitus ontwikkelt.

Akoestisch na-isoleren

Gelukkig zijn er verschillende manieren om geluidsoverlast te beperken. De meest voor de hand liggende is je woning akoestisch of geluidsdicht isoleren. Door te bouwen met zware stenen laat je woning al minder omgevingsgeluid door. Maar je kan ook je muren geluidsdicht na-isoleren. Dat doe je door een meervoudige wand te plaatsen. Die bestaat uit twee wanden met een luchtlaag of isolerend materiaal ertussen. De wanden, luchtlaag en isolatiematerialen zorgen dat de geluidstrillingen je woonruimtes niet of moeilijker bereiken. Met lichte materialen als gipskartonplaten en minerale wol hou je al een pak lawaai buiten.

Je muren zijn bovendien niet het enige dat je geluidsdicht kan isoleren. Voor je vloeren kan je kiezen tussen contactgeluidsisolatie en een zwevende vloer. Ook dubbele en driedubbele beglazing bieden je woning een vorm van geluidsisolatie.

Strategische indeling

Om de geluidsinvloeden van buitenaf te beperken, kan je je woning ook strategisch indelen en inrichten. Plaats je woonkamer als het kan centraal in je woning, weg van de gemeenschappelijke of buitenmuren waarlangs het lawaai naar binnen komt. Heb je een grote kelder? Richt daar eventueel een tweede living of een hobbykamertje in waar je je toevlucht kan nemen. Onder het grondniveau dringt geluid minder snel door.

Bovendien kunnen je meubels de functie van akoestische isolatie deels overnemen. Met een paar grote boekenkasten tegen de gemeenschappelijke muur hou je al heel wat geluid buiten. Heb je vooral ’s nachts last van geluidshinder? Misschien is het nuttig om je slaapkamer te verplaatsen. Van de drukke straatkant naar de rustige tuinkant, bijvoorbeeld. Tenzij je achterburen het probleem zijn, natuurlijk…

Ben je voorlopig tevreden met een oplossing op korte termijn? 5 tips:

  • Dicht de gaten en kieren in je muren, deuren en ramen.
  • Gebruik oordoppen.
  • Schaf een geluidswerende hoofdtelefoon aan.
  • Zet het volume van je tv of muziekinstallatie hoger.
  • Vindt er in de buurt een evenement plaats? Ga er zelf naartoe, plan een andere activiteit in of maak van de gelegenheid gebruik om een weekendje weg te gaan.

Lees ook:

Alles over de akoestische norm

Zo vermijd je hinderlijke geluiden

Dit moet je weten over akoestisch en zonwerend glas

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media