livios logo

Al ooit gehoord van isolatie op basis van gras?

Uitstekende isoleerprestaties, minder CO2-uitstoot en… gemaakt van gras. Dat is hoe je de isolatiematten NFF-Iso van het Nederlandse NewFoss en het Zwitserse Gramitherm in een notendop kan omschrijven. De partners maken die matten voor het Europese initiatief GrasGoed, een project dat grasmaaisel een tweede leven wil geven als een duurzaam product. Ook Natuurpunt, Natuurmonumenten en het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos werken eraan mee.

Even isolerend

De grasvezels die NewFoss en Gramitherm gebruiken zijn niet alleen een duurzaam en natuurlijk product, de isolatiematten NFF-Iso beschikken over dezelfde isolatiekwaliteiten als glas- en steenwol. Bovendien kunnen de matten op een betere levenscyclusanalyse (LCA) rekenen dan de meeste andere isolatiematerialen. Met andere woorden: de totale belasting op het milieu, van productie en transport tot afvalverwerking, ligt een pak lager.

Uitstekende isoleerprestaties, minder CO²-uitstoot en… gemaakt van gras. Zo kan je de isolatiematten omschrijven.

Foto GrasGoed
© Gramitherm  

Het Regionaal Landschap Dijleland isoleerde er het dak van zijn toekomstige streekhuis Huize Dijleland mee.

Foto GrasGoed
© Liesbet De Keersmaecker  

Duurzaam alternatief

De isoleerprestatie is natuurlijk de belangrijkste kwaliteit van ieder isolatiemateriaal. Dat zit in de matten van GroenGras en partners wel snor: zowel de isolerende als de akoestische platen hebben een lambda-waarde van 0,04. Omdat ze respectievelijk voor 75 en 90% uit grasmaaisel afkomstig van natuurgebieden bestaan, bieden ze je een duurzaam alternatief voor de bestaande minerale isolatiematerialen.

Beter binnenklimaat

Maar de NFF-Iso matten hebben nog meer in hun mars. Zo regelen ze de vochtigheidsgraad in je huis, waardoor je van een beter binnenklimaat kan genieten. Heb je een grasallergie? Geen probleem, je zal er geen jeuk of andere last van hebben. Bovendien zijn de matten niet alleen duurzaam omdat ze uit organische grasoverschotten bestaan. Ze houden namelijk jarenlang CO2 vast, waardoor de uitstoot in de atmosfeer vermindert. Ook niet onbelangrijk: je kan de matten makkelijk plaatsen.

Energieneutraal verwerkingsproces

Hoe het product tot stand komt? Eerst levert de Nederlandse natuurorganisatie Natuurmonumenten het vrijgekomen maaisel van hun natuurgebieden aan NewFoss. Het bedrijf wast daarna de onzuiverheden uit het maaisel en snijdt het in stukjes van 1 tot 5 cm. Via een biologisch proces haalt NewFoss de nuttige stoffen, zoals suikers, eiwitten en aminozuren uit het gras. Een deel daarvan zet het om in energie. Het verwerkingsproces is dus energieneutraal. De overblijvende vezels komen in de isolatiematten terecht.

Eerste Belgisch project afgerond

Het eerste Belgische project met isolatiematten op basis van grasvezels, is ondertussen afgerond. Het Regionaal Landschap Dijleland isoleerde er het dak van zijn toekomstige streekhuis Huize Dijleland mee, in het Heverleebos vlakbij Leuven. Huize Dijleland deed vroeger dienst als boswachtershuis. In de toekomst willen de partners de isolatiematten ook op grotere schaal produceren en beschikbaar stellen voor bouwers en verbouwers.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/55040/al-ooit-gehoord-van-isolatie-op-basis-van-gras/