livios logo

Je huis isoleren kost 1.000 euro meer dan vorig jaar

Ben jij van plan om binnenkort je nieuwbouw- of renovatiewoning te isoleren? Dan voel je dat ten opzichte van een jaar geleden aardig in je portefeuille. Voor de isolatie van een middelgroot huis betaal je nu ongeveer 1.000 euro meer dan vorige zomer. Hoe komt dat? En gaan de prijzen nog verder stijgen?

Je huis isoleren is momenteel een pak duurder dan een half jaar geleden. Dat meldt de Belgische beroepsvereniging van bouwhandelaars Fema. Concreet zijn de prijzen van PIR- en PUR-isolatieproducten met 35% gestegen, van 104 naar 140 euro per m³. Dat komt ongeveer neer op een extra kost van 1.000 euro als je de komende tijd een gezinswoning van gemiddelde grootte volledig wil isoleren.

Corona opnieuw de boosdoener

De voornaamste reden? Niet verrassend is dat de coronacrisis. Omdat we minder de auto en het vliegtuig nemen, daalt de productie van benzine en kerosine. Dat heeft dan weer een rechtstreekse impact op de grondstof MDI, een benzeen dat een van de belangrijkste materialen is om PIR- en PUR-isolatieplaten mee te maken. Ook de prijzen van polyol (een onmisbare grondstof voor polyurethaan) en de vlamvertrager TCPP zijn op korte tijd sterk omhoog gegaan.

isolatie dak dakisolatie renotherm zolder

Concreet zijn de prijzen van PIR- en PUR-isolatieproducten met 35% gestegen, van 104 naar 140 euro per m³.

Foto Unilin Insulation
  

isolatie dak dakisolatie comfofix

De voornaamste reden? De coronacrisis. De producenten verwachten de komende maanden bovendien een verdere stijging van 10 à 15%.

Foto Recticel Insulation
  

Hoe moet het verder?

Het prijskaartje van 140 euro per m³ voor PIR- en PUR-isolatieproducten is nog een eind verwijderd van de piekprijs van 162 euro per m³ die de materialen in september 2017 kostten. Het slechte nieuws is dat de MDI-producenten de komende maanden een verdere stijging verwachten van 10 à 15%. Bovendien denken ze dat de problemen minstens tot komende zomer zullen aanhouden. De kostprijs van de grondstof MDI en dus ook die van PIR en PUR gaat al een aantal jaren sterk op en neer.

Tip: Toch van plan om te isoleren? Ontdek op welke premies je dit jaar recht hebt.

Ook invloed op levertermijn

De Confederatie Bouw reageert ontstemd op het nieuws en vraagt de bevoegde autoriteiten om de problematiek zo snel mogelijk grondig te onderzoeken. De sectororganisatie benadrukt dat de prijsstijging ook een langere levertermijn met zich meebrengt en zo de volledige bouwketen negatief beïnvloedt. Bovendien is het niet de eerste keer dat dat gebeurt: ook in 2017 gaven de isolatieprijzen de bouw een flinke knauw. “Dit probleem heeft enorme gevolgen voor onze sector en begint zich zelfs te herhalen”, laatgedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw Robert de Mûelenaere optekenen. “Het moet dus zo snel mogelijk worden onderzocht.”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/59390/je-huis-isoleren-kost-1000-euro-meer-dan-vorig-jaar/