livios logo

Aan de slag: zo pak je een renovatie het best aan

Is jouw badkamer dringend aan vernieuwing toe? Ga je je woning uitbreiden? Of wil je vooral het comfort of de energieprestaties van je huis opkrikken? Wat je drijfveren ook zijn, alles staat of valt met de juiste aanpak van je renovatieproject. We helpen je op weg met deze leidraad.

Stap 1: prioriteiten stellen

Heb je net een woning gekocht die aan een update toe is, of ben je van plan om de woning waarin je leeft grondig aan te pakken? Dan zal je eerst je prioriteiten moeten oplijsten. Wat moet er zeker anders? Zijn de technische installaties verouderd of wil je extra ruimte creëren? Om een oude woning te renoveren tot de standaard van vandaag moet je rekening houden met de EPB-eisen voor renovaties en zullen er heel wat werken nodig zijn. Ga daarom niet over een nacht ijs en laat je goed bijstaan door een architect, bouwadviseur en energiedeskundige. Alleen met een duidelijk masterplan maak je van je renovatie een succes. En kom je gaandeweg niet voor onaangename verrassingen te staan.

Je verbouwambities kosten natuurlijk ook geld. Als je pas een woning kocht, is je budget misschien niet groot genoeg om alles in één keer aan te pakken. Dan komt het erop aan om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Zo investeer je doelgericht en leg je de juiste basis om later op verder te werken. Geef dus zeker voorrang aan bouwtechnische investeringen, zoals de elektriciteit, het sanitair, het dak en voldoende isolatie. Het heeft geen zin om de laatste nieuwe verwarmingstechnieken in je woning te installeren, als die amper geïsoleerd is.

renovatie ontwerp


© Getty Images  

renovatie rijwoning


© Fotgraaf Yannick Milpas  

Stap 2: bepaal hoe energiezuinig je woning moet worden

Breng de huidige staat van je woning goed in kaart. Het EPC kan je daarbij helpen. Op dit document vind je terug hoe goed of slecht je woning er energetisch voor staat. Ook staan hierop al enkele maatregelen vermeld die je kan nemen om je woning energiezuiniger te maken. Als je dan toch wil renoveren, is dit het uitgelezen moment om je woning energetisch op te waarderen. Niet alleen zal je zo besparen op je energiefactuur, ook voor je comfort en bij een eventuele verkoop van je huis is dit absoluut een meerwaarde. En het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat je met een goed geïsoleerd en energiezuinig huis je steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Hoe hoog je de energetische lat legt, beslis je zelf op basis van je budget, de technische en stedenbouwkundige mogelijkheden van het huis en de verwachtingen die je zelf hebt van je gerenoveerde woning. Hou er wel rekening mee dat een energiezuinige renovatie in twee grote stappen verloopt. Eerst probeer je de energievraag zoveel mogelijk in te dijken. Dat doe je door de grootste slokoppen van je energiefactuur aan banden te leggen: je verwarming en warmwatervoorziening. Ook warmteverlies in je woning moet je beperken. Dat doe je door je dak, vloeren en muren beter te isoleren en door de juiste beglazing te kiezen. In een tweede stap, als je de energievraag hebt teruggedrongen, kan je werk maken van een zuinigere verwarmings- en warmwaterinstallatie.

Stap 3: kies je bouwpartners

Als je je woning echt energetisch wil renoveren, is een architect zeker aangewezen en vaak ook verplicht. Hij zal voor jou een ontwerp op maat maken en je bijstaan in de keuze van materialen en technieken. Bovendien ziet de architect er op de werf op toe dat alle werken correct verlopen. Hij kan je ook adviseren in de keuze van je aannemers. Ook andere bouwpartners, zoals een stabiliteitsingenieur of studiebureau, kunnen belangrijk zijn om een goede uitvoering van de werken te garanderen.

Soms is ook de tussenkomst van andere bouwpartners verplicht. Als er meer dan één aannemer aan het werk is op de werf, moet je een veiligheidscoördinator inschakelen. En als je verbouwing onder de vergunnings- of meldingsplicht valt, is doorgaans ook de tussenkomst van een EPB-verslaggever/adviseur verplicht. Je architect kan je hierover verder informeren.

Stap 4: stippel een realistische planning uit

Architect of aannemers gekozen? In overleg met hen kan je een haalbare timing voor je renovatieplannen opstellen. Best plan je alle werken zo in dat ze elkaar probleemloos opvolgen. Daarvoor moet je natuurlijk met alle aannemers afstemmen wanneer ze beschikbaar zijn. Zorg ook dat de werken mekaar op een logische manier opvolgen. Vochtige muren laat je bijvoorbeeld eerst vochtvrij maken vooraleer je de stukadoor nieuw pleisterwerk laat aanbrengen.

Bij een energetische renovatie start je best met de maatregelen die de grootste energiebesparing opleveren. En als je de werken spreidt over een langere periode, geef je voorrang aan de werken die het meest ingrijpend zijn. Zoals breek- en sloopwerken, sleuven slijpen of grote installaties zoals een nieuwe badkamer of keuken. Ook je budget zal mee bepalen welke werken eventueel in een latere fase geschrapt of uitgesteld zullen worden.

Tip: Wil je het comfort en de energieprestaties van je woning opkrikken, maar heb je geen idee hoe je daar best aan begint? Belangrijk is dat je eerst de huidige staat van je woning goed in kaart brengt. Een BENOvatiecoach kan je daarbij helpen. Deze onafhankelijke en erkende energieadviseurs komen aan huis en stippelen een stappenplan voor je woning uit. Ze begeleiden je van a tot z doorheen je renovatieplannen. Van het opvragen en vergelijken van offertes tot het contoleren van de werken.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/59467/aan-de-slag-zo-pak-je-een-renovatie-het-best-aan/