livios logo

Dakisolatie: hellend dak na-isoleren langs buiten

Wanneer je geen onderdak hebt en de zoldervloer isoleren geen optie is, zijn er twee mogelijkheden: of je haalt je pannen en panlatten van het dak om een nieuw onderdak aan te brengen, of je gaat voor een van de alternatieven. Een nieuw onderdak plaatsen is al vlug een grote kost, dus overlopen we even de andere keuzes.

Doorgedreven renovatie

Wanneer je zwaar verbouwt, voor een nieuwe dakbedekking gaat of de structuur zelf ook aan vernieuwing toe is, bestaan er twee bekende oplossingen. Het kostenplaatje hangt natuurlijk wel meteen hoog, en wel hierom.

1. Sarkingdak

Bij een sarkingdak komen isolatieplaten te liggen op de buitenzijde van de draagconstructie van het dak. Voordeel: als je zolderruimte is afgewerkt, hoef je hier niet aan te raken. En je verliest geen ruimte, want alles gebeurt langs de buitenkant. Ook de plaatsing verloopt wat sneller en je hebt minder kans op koudebruggen. Nadeel: je pannen en pannenlatten moeten eraf, zodat alleen je gordingen en kepers overblijven. Meteen al een hele ingreep, ook financieel. Bovendien is het ook geen doe-het-zelfklus. 

Als je je dakbedekking verwijdert en je hebt een plafond tegen je gordingen zitten, dan kan je isolatiewol tussen de gordingen plaatsen en een onderdakfolie aanbrengen op de kepers. Die moet je ook steeds winddicht aftapen.

2. Dakelementen

Dakelementen op hun beurt, zijn op maat gemaakte, geprefabriceerde platen die de hele hoogte van je dak bedekken. Minder kans op productie- en plaatsingsfouten dus. Deze elementen worden op je gordingen geplaatst en niet op je kepers of spanten zoals bij de traditionele dakopbouw.

De verschillende platen worden daarna met een kraan als puzzelstukjes in elkaar geplaatst, totdat je dak dicht ligt. Deze zijn in aankoop vaak duurder, maar door de snellere plaatsing compenseer je (een deel van) dat bedrag. Je isolatie en binnenafwerking zijn namelijk al verwerkt in de dakelementen. Enkel je dakbedekking moet er nog bovenop. 

Tussenoplossingen

Is de financiële stap te groot om te gaan voor een sarkingdak of voor dakelementen, dan bestaan er enkele tijdelijke oplossingen, waarmee je zeker een tijdje kan overbruggen. Deze bieden wel geen 100 %-garantie op waterdichtheid, dus het zijn zeker geen permanente oplossingen.

1. Ersatz-onderdak

“Ersatz” is Duits voor “vervanging”. Een vervangonderdak met andere woorden. Dit is eigenlijk een dampopen folie die – in tegenstelling tot een onderdak – aan de binnenzijde van de dakconstructie komt. Daarna volgt de traditionele opbouw: wolisolatie en ten slotte een dampscherm aan de binnenzijde van je zolderruimte.

Water dat op dit doek valt, moet je zo goed mogelijk laten afleiden naar de dakgoot. Nog een nadeel: het scherm is onderbroken ter hoogte van de gordingbalken.

2. Harde isolatieplaten

Andere optie: harde isolatieplaten, zoals PUR of PIR. Als je zolder enkel dienstdoet als bergruimte, zit je hiermee zeker enkele jaren goed, ook qua energiefactuur. Deze platen zijn beter gewapend tegen eventueel insijpelend vocht dan wol.

3. Combinatie van de twee

Toch gebruik je best een combinatie van de twee om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. De isolatie breng je zo dicht mogelijk tegen je dakbedekking aan om condensatie aan de onderkant van je dak te vermijden. Isolatieplaten hebben ook geen bijkomend dampscherm nodig, want dit zit al op de platen. Vergeet achteraf niet de naden goed op te vullen en af te kleven. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/dakisolatie-hellend-dak-na-isoleren-langs-buiten/