livios logo

De vier obstakels naar een geïsoleerd dak. En hoe je ze wegneemt

Andere budgettaire prioriteiten. Te duur. De weg kwijt in de premieregeling. Niet weten welke oplossing de meest geschikte is. Dat zijn volgens een enquête van isolatiefabrikant Unilin Insulation de vier redenen waarom er nog zoveel daken ongeïsoleerd zijn. Houdt één van die obstakels ook jou tegen? Wij zochten samen met Veronique Mattheeuws van Unlin naar oplossingen.

1. Ik heb andere prioriteiten

De eerste stap van een energetische renovatie? Je energievraag reduceren. En een geïsoleerd dak is daarvoor een absolute prioriteit.


  

Mattheeuws: "Uit onze enquête blijkt dat 38 % zijn dak niet isoleert omdat ze budgettair andere prioriteiten hebben in hun renovatieproject. Deze verbouwers geven de voorkeur aan de afwerking van hun woning. Een nieuwe vloer. Een upgrade van hun badkamer of keuken", vertelt Mattheeuws.

"Opvallend is dat vooral de jonge verbouwers dit opgeven als voornaamste reden. Terwijl je net verwacht dat zij helemaal mee zijn met het hoe en waarom van energie besparen."

De oplossing

"Natuurlijk spreekt een nieuwe keuken meer tot de verbeelding dan dakisolatie. Maar isolatie is een investering. Langs je dak gaat tot een derde van de warmte in je woning verloren. Investeren in dakisolatie, heeft een onmiddellijke impact op je energiefactuur."

Klopt. Bij elke energetische renovatie is een doorgedreven dakisolatie een absolute prioriteit. Investeer eerst in die lagere energiefactuur… en steek de uitgespaarde euro’s in je spaarpot voor je droomkeuken.

2. Mijn dak isoleren is te duur

Geen centen om je dak te isoleren? Met de Vlaamse Energielening leen je tot 10.000 euro aan 2 %. Ruim voldoende om je dak te isoleren.


  

"Dit kan natuurlijk samenhangen met punt 1: de centen waren er, maar zijn op omdat je als verbouwer andere prioriteiten hebt. Maar bij veel jongeren is er na de aankoop van hun woning simpelweg geen geld meer over. Premies hebben zeker hun nut, maar krijg je pas achteraf terugbetaald. Je moet dus eerst investeren, om daarna te recupereren. Maar wat als je dat geld écht niet hebt?"

De oplossing

Minister van Energie Annemie Turtelboom verwacht veel van de Vlaamse Energielening. Met zo’n lening kan je tot 10.000 euro lenen aan 2 %. Soms zelfs renteloos.

Misschien ook een reden waarom dakisolatie als te duur wordt bestempeld: geen zicht op het eigenlijke kostenplaatje. Voor 25€/m² laat je je spantendak isoleren met 16 centimeter glaswol. Als je het zelf doet, halveert dat bedrag. Zonder de premies mee te rekenen.

3. Premies? Welke premies?

Mattheeuws: "Premies zijn een goede stimulans. Maar je moet het geld in eerste instantie natuurlijk wél hebben."


  

Volgens Mattheeuws is net dat premieverhaal obstakel nummer drie. "Het verandert allemaal zo snel. Niet bepaald een voorbeeld van een langetermijnvisie van de regering. Geen wonder dat veel verbouwers het niet meer weten. Maar voor alle duidelijk: ja, je mag rekenen op premies als je je dak na-isoleert. Maar ze worden wel afgebouwd."

De oplossing

Simpel. Wil jij weten op welke premies jij precies recht hebt? Klik dan door naar onze Premielinker. En als je nog wil genieten van de volle pot: wacht dan niet meer te lang. Minister Turtelboom gaat snoeien in de premies voor dakisolatie. Net om de twijfelaars over de streep te trekken, liet ze al weten.

4. Zoveel isolatiematerialen… ik weet het niet meer

Welke oplossing voor jou het beste is, hangt af van verschillende factoren. Zoals de staat van jouw dak. Een aannemer en/of architect maken je snel wegwijs.

Foto UNILIN
  

Het laatste obstakel: het grote aanbod aan isolatiematerialen. Huh, is dat een obstakel? Zeker. Want je kan je zoldervloer isoleren of je dak. Met wol. Of met harde isolatieplaten. Of met inblaasvlokken. Of korrels. "Heel wat verbouwers zien door de bomen het bos niet meer", zegt Mattheeuws. "Er zijn zoveel oplossingen op de markt. Hoe kies je als verbouwer snel en efficiënt daar de perfecte isolatie uit voor jouw dak?"

De oplossing

"Komt er aan jouw verbouwing sowieso een architect te pas? Dan zal hij of zij je adviseren. En anders is het zeker interessant om een architect en/of aannemer je dak te laten bekijken", rondt Mattheeuws af. "Na dat gesprek ben je al een pak wijzer. En weet je meteen of je dak zelf nog in goede staat is." Wij voegen daar nog aan toe: informeer je bij het steunpunt duurzaam bouwen in jouw provincie.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/de-vier-obstakels-naar-een-geisoleerd-dak-en-hoe-je-ze-wegneemt/