livios logo

Gevel na-isoleren: wat met je ramen en dak?

Je gevel na-isoleren, dat zijn isolatieplaten tegen je buitenmuren en daarop een afwerking. Maar er komt meer bij kijken. Wat met je ramen, bijvoorbeeld? Want die komen plots wel erg diep te liggen in je muur. Wat gebeurt er met je dorpels? En je dak(goot)? Bruno Verbeke van isolatiefabrikant Recticel zoomt in op deze drie probleemzones en legt uit hoe je aannemer die aanpakt.

1. Ramen

Probleem: je ramen komen dieper te liggen in je 'nieuwe' muur. Moet je die overgang afwerken? En hoe?

Oplossing: "Ja, je aannemer moet die overgangszone én isoleren én afwerken. Isoleren omdat er anders een koudebrug ontstaat. Maar het moet natuurlijk technisch mogelijk zijn. Afwerken omdat er anders water naar binnen kan. En omdat het gewoon mooier is."

"Hoe en welke afwerking hangt van twee factoren af: hoeveel centimeter de ramen naar binnen springen en welke gevelafwerking je kiest. Met een gevelpleister kan je die inham mee inpleisteren. Voor een afwerking met leien of pannen ligt dat moeilijker als de ruimte beperkt is. Tenzij je je gevel een stukje laat afkappen", vertelt Verbeke. "Een mooi alternatief is een aluminium of zinken omlijsting."

2. Dorpels

Probleem: door de extra isolatie en nieuwe gevelafwerking zijn je oude dorpels te kort. Wat nu?

Foto Eternit NV
  

Oplossing: Onze aannemer stelt voor om de nieuwe blauwe steen op de oude te lijmen. Een goed idee? vraagt lezer Pieter Bonte zich af op ons forum. Verbeke: "Dat heb ik nog nooit gezien in de praktijk. Op die manier blijf je met een koudebrug zitten. In de meeste gevallen komen er nieuwe dorpels. Opgelet: als je ramen steunen op de dorpels, moet je aannemer het schrijnwerk tijdelijk ondersteunen."

"Ook een courante oplossing: een nieuw aluminium profiel plaatsen. Die plaats je bovenop je blauwe steen."

3. Dak(goot) en regenpijpen

Probleem: je regenpijpen zijn vastgemaakt aan je muur. Schuiven die samen met je dakgoot op naar buiten toe? En je dak dan?

Oplossing: "Is er een dakoversteek? Dan heeft je aannemer manoeuvreerruimte en is er dus geen probleem. Is er geen oversteek? Dan zijn er twee opties."

"Optie één: je werkt het afvoersysteem mee in. Het nadeel is wel dat de buizen niet meer bereikbaar zijn bij schade. Nog een nadeel: in sommige gevallen resulteert deze manier van werken in een koudebrug."

"Optie twee: de isolatiewerken kaderen in een grotere renovatie en je laat alles mee opschuiven naar buiten."

Een plat dak is het meest eenvoudig. Dat werk je gewoon af met een nieuwe, uitgewerkte dakrand.

Conclusie?

"Er is voor alles een oplossing en soms zelfs meerdere. Een verbouwing is altijd anders: aan je architect en/of aannemer om de juiste keuze te maken. Om het aantal extra centimeters beperkt te houden is er maar één optie", besluit Verbeke. "Ga voor een isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/gevel-na-isoleren-wat-met-je-ramen-en-dak/