livios logo

Muren langs binnen isoleren: hoe pak je dat aan?

Muren isoleren langs binnen, het blijft een delicate kwestie. Beperk de risico’s met de juiste materialen en een correcte manier van werken. Professor Staf Roels, hoofd van de afdeling bouwfysica van de KU Leuven, geeft een overzicht van de verschillende isolatiesystemen.

In de handel vind je een grote waaier aan systemen en materialen om muren langs binnen te isoleren. Roels onderscheidt dampdichte en dampopen systemen.

Muurisolatie met PIR gelijmd 002.JPG

Een dampdicht isolatiesysteem met PIR-platen. Goeie isolatiewaarde, maar wel een impact op de vochthuishouding van je muren.

Foto Isolatie Verhoeven
  

xella multipor renovatie pleisteren cellenbeton isolatie

Damopen isoleren met cellenbeton. Minder qua isolatiewaarde, maar wel vochtregulerend.

Foto Xella-Multipor
  

ventilatiekanaal ventilatie ventilatiekanalen waterleidingen waterleiding ruwbouw renoveren

Verstandig: investeren in een ventilatiesysteem. Zo sluit je eventuele vochtproblemen uit. Wel een moeilijkheid: de ventilatiekanalen netjes wegwerken...

Foto Luminus
  

Dampdicht: beste isolatiewaarde

"Deze bieden de beste isolatiewaarde. Het gaat enerzijds om dampdichte platen uit bijvoorbeeld XPS of PUR die je tegen de muur kleeft. Anderzijds om dampopen materialen zoals minerale wol die je met stel- en regelwerk bevestigt. En afdekt met een dampscherm. Er mag geen vocht in de isolatie dringen of condenseren tegen de buitenmuur."

Dampdichte systemen hebben een grote impact op het vochtgedrag van de muur. "De muur wordt kouder en er zijn veel meer vorstdooicycli (sterke temperatuurschommelingen, red.), waardoor de kans op (vorst)schade toeneemt."

"Bovendien wordt de muur veel natter: hij is veel minder warm dan voordien en kan niet meer naar binnen toe drogen. Dit laatste door het dampscherm, dat ervoor moet zorgen dat er geen vochtige binnenlucht terechtkomt in de isolatie of tegen de muur.”

Dampopen: behoudt het vochtgedrag van de muur

"Deze vochtregulerende materialen isoleren minder goed, maar hebben veel minder invloed op het vochtgedrag van de wand. Denk aan isolatieplaten op basis van cellenbeton. Of houtwol. Ze bufferen vocht en geven het weer af. Een dampscherm is niet nodig. De binnenafwerking moet dampopen zijn, onder meer door speciale verf te gebruiken. Dat is een must. Verkoop je de woning ooit, meld zoiets zeker aan de nieuwe eigenaars."

Dampopen materialen kunnen niet altijd toegepast worden. "Het risico bestaat dat ze vocht uit de buitenmuur onttrekken. Heb je steense muren, dan zit je met een dikte vanaf anderhalve steen goed. Is de muur slechts één steen dik, dan raad ik het af."

Dampdicht of dampopen?

"Ben je bekommerd om het vochtgedrag van de woning? Dan is een dampopen systeem de beste keuze. Hiermee beperk je de kans op schade. Ideaal bijvoorbeeld als je houten vloerbalken hebt."

Heb je een woning met betonnen vloeren en geen last van vorstschade of opstijgend vocht? "Overweeg dan een dampdicht systeem voor de hogere isolatiewaarde."

Juiste materiaalkeuze: check. Maar verlies het grotere plaatje niet uit het oog. We sluiten af met nog twee aandachtspunten.

Investeer in ventilatie...

"Bij renovatie verbeter je vaak de luchtdichtheid van je woning. Terwijl koudebruggen bij binnenisolatie niet uit te sluiten zijn. Vermijd problemen door samen met de thermische verbetering ook ventilatie te voorzien.” Een optie is om de ventilatieleidingen weg te werken achter de voorzetwanden van je isolatie.

… en zonwering

"Met binnenisolatie valt het warmtebufferende vermogen van je buitenmuren weg. En stijgt het risico op oververhitting," besluit Roels. "Plaats zonwering waar nodig."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/muren-langs-binnen-isoleren-hoe-pak-je-dat-aan/