livios logo

Wat kost isolatie in combinatie met steenstrips?

Baksteenfabrikanten bieden pakketten aan waarmee je een woning tegelijk isoleert én afwerkt. Isolatie met steenstrips is interessant voor nieuwbouw – om de oppervlakte maximaal te benutten – maar wordt vooral toegepast voor renovaties. Maarten Wauters, R&D manager bij Vandersanden Group, wijst op de prijsbepalers.

1. Materiaalkost: 64 tot 122,7 euro

"Onze standaardpakketten met een voeg van 12 mm kosten 64 tot 122,7 euro per m². Exclusief btw en plaatsing", vertelt Wauters. Zo’n pakket bevat alles wat je nodig hebt voor de montage.

  • Isolatieplaten
  • Steenstrips van 20 mm
  • Lijmmortel voor het bevestigen van de isolatie en de steenstrips
  • Hechtpluggen: slagpluggen voor montage op een stenen muur, schroefpluggen voor hout of cellenbeton
  • PU-schuim en pistool om kieren en spleten tussen isolatie en muur waterdicht af te werken
  • Uitzetbare schuimband voor een water- en luchtdichte aansluiting met de raamprofielen
gevel gevelsteen gevelstenen huis woning na-isolatie steenstrippen steenstrips E-Board

De isolatieplaten worden met pluggen tegen de bestaande gevel bevestigd. Daarna worden de steenstrips aangebracht.

Foto Vandersanden
  

gevelstenen baksteenstrips eco-baksteenstrips gevel bakstenen

Ga je voor gezaagde steenstrips of in de mal gevormde baksteenstrips?

Foto Vandersanden
  

Isolatiedikte

“Een eerste prijsbepaler is de isolatiedikte. Voor 64 euro per m² heb je een totaalpakket met onder andere in de mal gevormde baksteenstrippen en een isolatieplaat van 4 cm. Voor 79,4 euro heb je zo'n pakket met 10 cm. Dat is de meest gekozen dikte. Omdat je daarmee in aanmerking komt voor de premie van je netbeheerder als je het systeem laat plaatsen door een erkende aannemer.”

Met of zonder voegen

Voor een voegloze afwerking betaal je extra. Omdat je meer steenstrips nodig hebt. Wauters: "Dat scheelt om en bij de 10%. In ruil hiervoor heb je uiteraard een strakker zicht en een modernere uitstraling.”

Soorten gevelsteen

Ga je voor gezaagde steenstrips of in de mal gevormde baksteenstrips? "Deze laatste zijn goedkoper en ecologischer dan de traditioneel gezaagde strippen doordat er geen afval en minder energieverbruik is. Esthetisch zijn ze zeker even mooi."

2. Andere prijsbepalers

Complexiteit van de gevel

"Hoekstenen worden apart verkocht aan 23 tot 27 euro per lopende meter voor standaard formaten. Heb je een gevel met veel ramen en deuren, dan loopt de prijs op. Daarnaast is ook de verwerking duurder, omdat het langer duurt om de muur voor te bereiden", aldus Wauters.

Staat van de bestaande muur

Is je gevel onvoldoende stabiel om het gewicht van isolatieplaten en steenstrips te torsen? "Dan kan je speciale renovatieankers gebruiken om het buitenspouwblad mechanisch aan de binnenmuur te verankeren."

steenstrips

De prijs is afhankelijk van de isolatiedikte, voegdikte, het type gevelsteen en de complexiteit van je gevel.

Foto Willco Products N.V.
  

steenstrippen gevel steenstrips steenstrip isolatie

Het resultaat? Een goed geïsoleerde woning in een nieuw jasje.

Foto Sto nv
  

3. Plaatsing: veel variatie

Inclusief plaatsing (excl. btw) variëren de prijzen van de verschillende systemen op de markt. "De plaatsingskost varieert afhankelijk van de complexiteit van je gevel, het gekozen steenverband en de hoeveelheid aan voorbereidende werken zoals dakranden. Doe-het-zelvers besparen echter enorm, want de huidige premie weegt niet op tegen de verwerkingskost."

Zelf plaatsen levert in de praktijk nauwelijks problemen op, merkt Wauters. "Wie zelf aan de slag gaat, is meestal erg gemotiveerd en volgt nauwgezet de instructies van de fabrikant. We bieden ook diverse mogelijkheden aan om de doe-het-zelvers te ondersteunen."

Conclusie

Isolatie met steenstrips varieert sterk in prijs, afhankelijk van de isolatiedikte, voegdikte, het type gevelsteen en de complexiteit van je gevel. "Je krijgt met zo'n systeem makkelijk een nieuwe look voor je gevel. Je hebt heel wat extra creatieve mogelijkheden. Bovendien is een afwerking met steenstrips extra onderhoudsvriendelijk", besluit Wauters. 

Wat opvalt, is de hoge verwerkingskost in vergelijking met de materiaalkost. Daarom is deze techniek extra voordelig voor zelfbouwers. Let wel: niet alle systemen op de markt zijn hiervoor even geschikt. En een aannemer staat natuurlijk garant voor jaren ervaring.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/na-isolatie/wat-kost-isolatie-in-combinatie-met-steenstrips/