Condens en natte dakspanten

Vraag

We hebben een oud huis en zijn volop bezig met het bewoonbaar maken van de zolder tot een volwaardige slaapkamer. We zijn gestart met isoleren in de zomer met glaswol zonder dampscherm. Daarna hebben we recticelplaten van 8 cm met dubbel dampscherm op de dakspanten gevezen en kieren afgeplakt. Tijdens de extreme koude van de voorbije weken vonden we plasjes water her en der in
de ruimte. Bij het afnemen van de recticelplaten zagen we dat de glaswol zich volgezogen had met water en dat de dakspanten aan het schimmelen waren van het vocht. We hebben toen besloten om de glaswol te verwijderen en de recticelplaten terug te plaatsen. Nu zit er natuurlijk wel een luchtspouw van 6 cm tussen onderdak en isolatie. Ook het onderdak blijkt nu van bedenkelijke kwaliteit te zijn en bestaat uit een zwart soort plastieken platen. Na nog maar
eens een controle blijkt de situatie nog steeds hetzelfde, de dakspanten zijn doornat. De condens blijkt gevangen en keert steeds terug. Wat te doen? Ondertussen is de binnenafwerking van de zolder reeds zo goed als klaar. Alles terug afbreken of kan het probleem langs buiten aangepakt worden?

Antwoord

Een vervelend probleem waarmee panellid Martin Hestermans van Rockwool raad weet:

"De beschrijving de zwarte plastieken platen laat vermoeden dat dit een dampdicht of sterk dampremmend materiaal is. In dat geval kan de condens 2 oorzaken hebben."

Oorzaak 1: De migratie van (warme) binnenlucht doorheen het dak, die door het isolatiepakket met hoge thermische weerstand sterk afgekoeld wordt, het  'dauwpunt' bereikt en condenseert tegen het onderdak. Omdat het onderdak niet dampopen is, ontstaat druppelvorming.

Oorzaak 2: Als het onderdak langs de onderzijde met buitenlucht wordt geventileerd (het zgn. "koud dak")  is er een onderkoelingseffect dat eveneens condens kan veroorzaken.

Wat de eerste oorzaak betreft, kan dit in theorie worden vermeden door een zeer goed uitgevoerd dampscherm. In praktijk is een perfect hermetisch scherm zelden haalbaar.

Wat punt twee betreft, zouden de ventilatie-openingen naar het onderdak toe dienen afgesloten te worden.

Als je inderdaad een dubbel dampscherm hebt toegepast en goed afgeplakt, zou de oorzaak eerder bij punt 2 kunnen liggen. Je gaat dus in eerste instantie best na of het onderdak inderdaad met buitenlucht wordt geventileerd om dan de ventilatieopeningen af te dichten. Blijft zich een condensprobleem stellen en/of is er geen zekerheid over de continuïteit van het dampschem, dan is wellicht vervanging van het onderdak door een dampopen materiaal (zoals vezelcementplaten) aangewezen.

Producten

Glaswol

Knauf

Glaswol

MULTI-FIT: dé isolatieplaat voor uw hele woning

IKO enertherm

MULTI-FIT: dé isolatieplaat voor uw hele woning

Aluthermo en het EPC/EPB: duidelijke resultaten!

Aluthermo SA

Aluthermo en het EPC/EPB: duidelijke resultaten!

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Isolteam

Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

Kooltherm® K15 is de eerste isolatieplaat met resolschuim voor geventileerde gevels

Kingspan Insulation N.V.

Kooltherm® K15 is de eerste isolatieplaat met resolschuim voor geventileerde gevels

Optimale isolatie van daken en zolders

ISOVER

Optimale isolatie van daken en zolders