Hoe plat dak na-isoleren?

Vraag

Ik heb een huis met op de achterbouw een plat dak. Het is een zinken dak op houten planken die zelf op een houten roostering liggen met ertussen geëxpandeerd polystyreen van 2 op 5 cm. Hieronder zitten houten planchetten, maar nergens een dampscherm. Mijn plan is om bijkomend te isoleren boven op de bestaande constructie, met isolatieplaten van hard polyurethaanschuim die aan één zijde voorzien zijn van een gipskartonplaat. Daarboven komt dan een afdekking met kunststofbanen.

- Is het van belang, omwille van eventuele condensatievorming, dat deze bijkomende isolatie méér isoleert (of juist niet?) dan de polystyreen die reeds is geplaatst? M.a.w. wat is de ideale dikte voor deze bijkomende isolatie?
- Moet de bijkomende isolatie verlijmd worden of mag er geschroefd worden door het zinken dak?
- Is de keuze van de isolatie met de kunststofafdekking een goede combinatie?

Antwoord

“Bij een plat dak opbouw geniet een warm dak nog steeds de voorkeur”, zegt Bruno Verbeke van de firma Recticel. “Dit betekent aan de warme zijde een dampscherm, isolatie en dakdichting langs de buitenzijde. Deze opbouw is bouwfysisch gezien de beste oplossing. Concreet in dit geval betekent dit dat de bestaande isolatie best verwijderd wordt, en bovenop uw bestaand dak een nieuw warm dak opgebouwd wordt met dampscherm, isolatie en dakdichting. De isolatie kan je dan op je ondergrond mechanisch bevestigen. De dakdichting eventueel verlijmd of mechanisch aanbrengen.”

“Wens je desondanks bovenstaand advies toch nog de bestaande isolatie te laten zitten, gelieve dan een erkend vakman of de desbetreffende fabrikant te contacteren om alle problemen van condensatievorming uit te sluiten gezien dit project per project moet bekeken worden.”

Producten

Glaswol

Knauf

Glaswol

Aluthermo: isolerende kracht

Aluthermo SA

Aluthermo: isolerende kracht

Plafondisolatie voor nieuwbouw en renovatie

Recticel Insulation

Plafondisolatie voor nieuwbouw en renovatie

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Verstandig Bouwen

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

GAMMAplus+ kaart

Gamma Belgie

GAMMAplus+ kaart

Isolerende Belgische blauwe steen gevels

Carrières Du Hainaut

Isolerende Belgische blauwe steen gevels