Kunststof

Isolatie uit kunststof is minder flexibel dan minerale wollen, maar isoleert wel beter. Ze hoeven dus niet zo dik te zijn. Een ander voordeel is dat ze een hogere drukweerstand aankunnen.

Geëxpandeerd polystyreen (EPS)

EPS is ook gekend als piepschuim. Het voordeel? De gunstige prijs. De isolatiewaarde is minder goed dan andere kunststofisolatie: je hebt dus dikkere platen nodig.

Geëxtrudeerd polystyreen (XPS)

XPS is duurder dan EPS, maar heeft wel een betere isolatiewaarde. De wateropname is gering (beter dan EPS en PUR)

Polyurethaan (PUR)

PUR heeft een betere isolatiewaarde dan XPS en EPS. Het zit vervat tussen twee bekledingen: keuze tussen bitumen- of aluminiumbekleding. De prijs wordt grotendeels bepaald door bekleding. De prijs is dus verhoudingsgewijs interessanter voor dikkere dan voor dunnere platen.

Polyisocyanuraat (PIR)

PIR heeft nog een betere isolatiewaarde dan PUR en XPS en heeft een verhoogde brandveiligheid, vormvastheid en drukvastheid. Het wordt gebruikt als thermische isolatie van alle bouwdelen van de woning: spouwmuren, vloeren, hellende en platte daken.

Resol- of fenolschuim (PF)

Resol- of fenolschuim haalt de beste isolatiewaarde van alle materialen. Resol-schuim bestaat uit gesloten cellen gevuld met een blaasmiddel.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media