livios logo

Akoestische oplossingen voor vloeren

Als je je vloer akoestisch wil isoleren heb je de keuze tussen een isolatielaag onder de chape van de bovenverdieping of een soepele onderstructuur tussen de eigenlijke bevloering en de chape.

1. Contactgeluidsisolatie

Geluid bereikt ons vaak via de vloer. Daarom wordt, zeker in appartementen maar ook steeds meer in de particuliere woningbouw, gebruikgemaakt van contactgeluidsisolatie. Dat is een isolatielaag die onder de chape van de bovenverdieping gelegd wordt en de overdracht van storende geluiden (spelende kinderen, naaldhakken, ...) verhindert.

Soepele materialen zoals minerale wol en cellulosevezels komen in de eerste plaats de geluidsabsorptie, dat wil zeggen de eigenschap om de weerkaatsing van geluid binnen één ruimte te beperken, ten goede. Dat geldt ook voor de akoestische foams op basis van polyurethaan die eveneens gebruikt kunnen worden in zwevende vloeren.

isolatie vloer vloerisolatie Iko enertherm isolatie Combi-floortoepassing

Foto IKO enertherm
  

2. Zwevende vloer

Je kan ook goede resultaten bereiken met een zwevende vloer waarbij de eigenlijke bevloering (bijvoorbeeld laminaat, parket, ...) niet dadelijk op de dekvloer gelegd wordt, maar eerst op een soepele onderstructuur.

Veruit het meest gebruikelijk is glas- of rotswol als zwevende vloerisolatie. Ook producten op basis van rubbergranulaten worden vaak toegepast. Voor appartementenbouw bestaan er ontdubbelde vloerelementen als oplossing voor lawaaihinder tussen appartementen. Deze zijn samengesteld uit twee betonlagen met daartussen een geluiddempend materiaal. Zij werken volgens het massaveermassaprincipe. Het geluid botst tegen de eerste massa en wordt verzwakt doorgegeven aan het geluiddempende materiaal dat het nog verder verzwakt. De tweede massa vangt ten slotte de sterk afgezwakte trillingen op.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/vloerisolatie/akoestische-oplossingen-voor-vloeren/