livios logo

Luchtdicht bouwen: dit zijn de cruciale punten

Voor Geert Derde, zaakvoerder van bouwbedrijf GM Derde BVBA In Aalst gaan luchtdichtheid en ventilatie hand in hand. Hij bouwt nu met zijn team twee BEN-woningen in Aalst. Wij namen de bouwschil van deze massieve woningen onder de loep tijdens Open Wervendag.  

Alleen door luchtdicht te bouwen kan je je woning gecontroleerd ventileren. En dat is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Maar hoe pak je dat aan? Geert Derde wijst ons op de belangrijkste aandachtspunten.

1. Isolatieschil als apart onderdeel

“Onze woningen zijn opgebouwd uit traditioneel metselwerk. We hebben hier eerst de dragende binnenmuren gemetseld en daarna pas de volledige isolatieschil aangebracht, omdat we dit bekijken als een apart onderdeel van het bouwproces. Daarna plaatsten we de profielen voor de gevelsteen. Deze uitlijning hebben we nodig om de juiste plaats van de ramen te bepalen.”

isolatie dak dakisolatie muurisolatie muur gevel totaalrenovatie renovatie

Op de linkerfoto zie je een woning waarvan de isolatischil gemaakt wordt waarbij ook de ramen en deuren al geplaatst werden. Op de rechterfoto zie je dat de gevelsteen als laatst werd toegevoegd.

Foto Recticel Insulation
  

 “We trekken dit idee door tot aan het dak en gaan zijdelings naar de puntgevels en het onderdak – dat ook dienst doet als windscherm – en verbinden het windscherm met de gevelisolatie. Dit alles voordat we de gevelsteen plaatsen. Het vraagt aandacht in uitvoering, maar je maakt zo wel een winddichte jas rond het gebouw zonder onderbreking of koudebruggen.”

2. Binnenmuren: aandacht voor de kleinste details

Derde wijst erop dat luchtdichtheid al belangrijk is bij het ontwerp: “Let op de hoogte van de binnenmuren onder het dak. Die moeten onder het dakniveau blijven, zodat het dampscherm mooi kan doorlopen over de volledige gevelbreedte. Daarna maken we het dampscherm met tape luchtdicht en sluiten we het mooi aan op de muren zodat het daar terug de verbinding maakt met het pleisterwerk.”

isolatie dak dakisolatie

Hier zie je dat de binnenmuren onder het dakniveau blijven zodat het dampscherm over de volledige gevelbreedte doorloopt.

Foto Recticel Insulation
  

“De binnenmuren maken we luchtdicht aan de muuraanzetten en aan de raamkaders, dus overal waar pleisterwerk – dat luchtdicht is – overgaat naar een ander materiaal. Dit doen we aan de ramen en deuren, maar ook aan de trap of aan de muuraanzet op de verdieping, vanop de betonvloer tot in het pleisterwerk. Want ieder klein detail heeft invloed op de luchtdichtheid.”

3. Dak: aansluiting tussen isolatieschil en onderdak

“Aan het dak is er een dampscherm waarbij de naden ook lucht- en dampdicht horen te zijn. Doorboringen moet je correct afwerken en lucht- en dampdicht maken. Het is uiterst belangrijk om de naden van de isolatie, die best altijd verticaal lopen, dicht te tapen.”

isolatie dak dakisolatie

Merk op hoe de naden van het dampscherm lucht- en dampdicht gemaakt werden met tape.

Foto Recticel Insulation
  

“De binnenkant van het dakpunt kleven we ook luchtdicht af omdat de stukadoor er moeilijk bij kan. De isolatieschil moet bovendien aansluiten op het onderdak om volledig winddicht te zijn. Door de winddichte schil hebben we geen windspeling achter de isolatie.”   

4. Ramen: plaatsing op isolerende onderblokken

Derde benadrukt dat de ramen een cruciaal deel van de isolatieschil vormen: “We kleven alles perfect af om winddichtheid te garanderen en we werken met luchtdichte multiplexkaders. We plaatsen de ramen op isolerende onderblokken en kunnen op die manier vanaf de buitenkant de isolatie en de ramen perfect op elkaar laten aansluiten, opschuimen en afkleven.”

isolatie vloer vloerisolatie

Hier zie je hoe de voegen en de aansluiting van een deur aan de binnenkant luchtdicht getapet werden tot in het pleisterwerk.

Foto Recticel Insulation
  

Hoe vermijd je binnenin luchtlekken aan de ramen? “Vooral de voegen en de aansluitingen met ramen en deuren vragen extra aandacht. We maken de binnenkant van de aansluiting met de ramen luchtdicht met tape tot in het pleisterwerk. Met tape kan je sneller en gedetailleerder werken dan wanneer je cementeert. Die kleine afdichtingen hebben een enorme invloed op de luchtdichtheid.” 

Bekijk hier nog enkele foto's van de luchtdichte afwerking:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/vloerisolatie/luchtdicht-bouwen-dit-zijn-de-cruciale-punten/