livios logo

OSB-vloer kraakt: hoe oplossen of verhinderen?

Vraag

Wij plaatsten op een houten draagbalkenstructuur OSB-platen als (onder)vloer. Nu merken wij op dat deze vloer ongelofelijk kraakt. Er circuleren veel tips om dit gekraak te verhinderen maar de tips spreken elkaar tegen, wie weet op welke zaken je moet letten om gekraak te vermijden/weg te werken?

  • Platen vastschroeven of nagelen?
  • Tand-en-groef verlijmen of niet en laten uitkomen op een balk of niet?
  • Isolatie aanbrengen tussen draagbalken en platen? Wat dan precies?
  • Plaats laten tussen muren en vloer van bv. 5 mm?
  • Minimale dikte van de platen?
  • Platen dwars leggen op balkenstructuur of balkenstructuur volgen?
  • Maximale overspanning ( onze ruimte is 8x5 m)?

Wij denken er nu aan om een laag piepschuim te leggen bovenop de eerste OSB-vloer en daarop een tweede laag OSB te plaatsen. Bedoeling als geluidsisolatie tussen verdiepen en het gekraak weg te werken. Is dit een goed idee?

Antwoord

- platen altijd schroeven: nagels komen na verloop van tijd  een beetje los als er wat speling op de vloer komt, en aangezien hout altijd een beetje werkt gebeurt dit zéker.

- platen zoveel mogelijk laten steunen op de balken, en inderdaad wat ruimte laten tot de muren rondom.

- hoe dikker de platen hoe minder doorbuiging, hoe verder de balken van mekaar hoe meer de platen doorbuigen. Het een hangt dus van het ander af, een goeie schrijnwerker weet hier zeker raad mee.

- plaatsing van een soepele laag onder een nieuwe toplaag is een goed idee, het zal de hoeveelheid contactgeluid drastisch verminderen.

Meer beantwoorde vragen over Vloerisolatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/vloerisolatie/vraag/35355/osb-vloer-kraakt-hoe-oplossen-of-verhinderen/