livios logo

Wat kost vloerisolatie met gespoten PUR?

Je vloer isoleren kan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we in op vloerisolatie met gespoten pur. Hoeveel kost je dit gemiddeld en wat komt er eventueel nog bij in de prijs? Luc Deceuninck van Isotrie legt uit.

Richtprijs: 20 euro per m²

“De uiteindelijke prijs is gebaseerd op de dikte van de isolatie en de oppervlakte van de werf. Gemiddeld mag je rekenen op 20 euro per m², exclusief btw."

Foto Isotrie, Isolatie & Constructie
  

“Vandaag is 10 à 12 cm op het gelijkvloers de norm voor nieuwbouw. Maar de norm wordt elk jaar wat strenger. Voor passiefwoningen gaat de dikte al richting de 20 cm op de benedenverdieping, of zelfs meer.”

Foto Isotrie, Isolatie & Constructie
  

"De kwaliteit van het afplakken bepaalt in grote mate mee het eindresultaat van de werf. Correcte pur-spuiters werken zelfs met aparte afplakploegen. Informeer je goed hierover.”

Foto Isotrie, Isolatie & Constructie
  

"Vraag in de offertefase ook aan je aannemer of hij een ATG-attest kan voorleggen. Pas dan ben je zeker dat je een kwalitatieve PUR-spuiter over de vloer krijgt."

Foto Isowit BVBA
  

“Ruwweg samengevat zijn je grote prijsbepalers de grondstof en de werkuren. De twee componenten die in PUR zitten, hebben een bepaalde prijs en die is redelijk in beweging. Voor de werken zelf heb je doorgaans een vrachtwagen met stroomgroep, een pomp en twee personen nodig.”

Hoe vertaalt zich dat op je offerte en factuur? “De uiteindelijke prijs is gebaseerd op de dikte van de isolatie en de oppervlakte van de werf. Gemiddeld mag je rekenen op 20 euro per m², exclusief btw. Dit voor een laag isolatie van 10 cm dik in een woning van 100 à 150 m². Installatiekosten en werkuren inbegrepen. Hoe meer vierkante meters er te isoleren zijn, hoe interessanter de eenheidsprijs.”

“Vandaag is 10 à 12 cm op het gelijkvloers de norm voor nieuwbouw. Maar de norm wordt elk jaar wat strenger. Voor passiefwoningen gaat de dikte al richting de 20 cm op de benedenverdieping, of zelfs meer.”

Wat komt erbij?

Welke elementen zitten nog niet inbegrepen in deze prijs? “Voor elke centimeter boven de tien, komt er gemiddeld 1,6 euro per m² bij in de prijs. Zit je met vloerverwarming? Dan moeten we de bovenkant van de isolatielaag vlak afschuren. Tel hier op 1,5 euro per m².”

“En dan is er nog het afplakwerk. De kwaliteit van het afplakken bepaalt in grote mate mee het eindresultaat van de werf. Correcte pur-spuiters werken zelfs met aparte afplakploegen. Informeer je goed hierover.”

“Zijn de muren al gepleisterd, dan moeten we deuren, ramen en muren afplakken. Hiervoor rekenen we ongeveer 1,3 euro per m² gespoten schuim bij aan. Als de pleisterwerken nog moeten gebeuren, is het alleen nodig om deuren en ramen af te tapen. In dat geval komt er meestal geen meerkost bij kijken.”

Als bouwheer kan je zelf nog wat besparen door de ondergrond alvast stofvrij te maken. Dit is een must voor de goede hechting van de isolatie aan de betonplaat. “Als de firma dit zelf moet doen, rekenen ze hier zo’n 1,50 euro per m² voor aan. Maar dit kan je dus makkelijk uitsparen.”

Rekensom

Omgerekend naar een nieuwbouwproject van 150 m², met vloerverwarming op de badkamer en bovenhal, geeft dit volgende richtprijs:

 • Gemiddelde eenheidsprijs: 150 m² x 20 euro = 3.000 euro
 • Afschuren PUR-laag (in de ruimtes waar nodig): 100 m² x 1,5 euro = 150 euro
 • Afplakwerk: 150 m² x 1,3 euro = 195 euro
 • Totaal: 3.345 euro x 1,21 (btw nieuwbouw) = 4.047 euro

Nog een aantal aandachtspunten

Tot slot geeft Luc Deceuninck nog een aantal punten mee die je best in het achterhoofd houdt wanneer je je vloer gaat isoleren met PUR-schuim:

Aannemer kiezen

 • Vraag in de offertefase ook aan je aannemer of hij een ATG-attest kan voorleggen. Pas dan ben je zeker dat je een kwalitatieve PUR-spuiter over de vloer krijgt. Kan hij dat niet voorleggen, laat je dan niet verleiden door een lage prijs. Meestal is de kwaliteit conform de aangeboden prijs.
 • Laat je bijstaan door een aannemer die je werf bezoekt voor aanvang van de werken. Zo kun je op voorhand afspraken maken en ben je zeker dat er geen meerkosten bijkomen na uitvoering.
 • Een correcte aannemer meet ook de opbouwhoogte van je vloerpakket op. Zo ben je zeker dat de verdere afwerking zoals chape, vloerverwarming en tegels, ook effectief passen in jouw opbouw.

Tips voor specifieke situaties

 • De tussenvloeren op de verdieping moet je niet per se aanpakken. Die zit al binnen het verwarmd volume van de woning. Vloerverwarming boven? Dan is isolatie wel een must om de warmte boven te houden. Dit is wel een dunnere laag dan op het gelijkvloers.
 • Bouw je je zolder om tot volwaardige ruimte met vloerverwarming? Dan kan je er voor kiezen om je zoldervloer te voorzien van een fijne laag PUR van 5 à 6 cm. Blijft het een bergruimte, dan is zo’n extra laagje handig om de warmte wat beter op de ruimtes onder de zolder te houden. Zeker wanneer je dak niet geïsoleerd is. Al is dat binnenkort wel verplicht.
 • Isoleer je het dak liever niet en is er een betonplaat op de zolderverdieping, voorzie dan zeker minimum 12 cm pur op de zoldervloer.
 • Ga je verbouwen? Soms is de opbouwhoogte beperkt. De isolatie gebeurt vaak vanaf een bestaande betonplaat, maar dan blijft er in veel gevallen nog maar 5 à 6 cm over om te vullen. In sommige gevallen is vloerisolatie zelfs helemaal niet mogelijk. Informeer je dus goed. De oude betonplaat wegbreken en een nieuwe gieten is dan ook een optie.

Tijdens en na de werken

 • Rendement is belangrijk voor de totaalprijs: hoe langer het duurt om de tank leeg te spuiten, hoe hoger de eindkost voor jou. Zo zal de kost voor een appartement op het zesde hoger liggen dan in een standaard woning.
 • Let op: als je te veel laat spuiten in één keer, dan loop je risico op verzakkingen. Snelheid en kwaliteit gaan niet altijd even goed hand in hand. In laagjes werken van 2 à 4 cm is de way to go. Vanaf een dikte van 14 cm laten we zelf het schuim altijd een nacht rusten voordat we verder werken.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/vloerisolatie/wat-kost-vloerisolatie-met-gespoten-pur/