livios logo

Ruimte achter isolatieplaten en onderdak niet opgevuld: hoe los ik dit op?

Vraag

Ons dak werd geïsoleerd met PIR platen maar de ruimte achter de platen en het onderdak werd niet opgevuld. Wij hebben hierdoor condens dat in de houtstructuur van het dak terecht komt. Ik vroeg me af of er een manier bestaat om dit op te lossen zonder alle platen te verwijderen? 

Antwoord

David Verhoeven van Isolatietechniek Verhoeven beantwoordt deze vraag als volgt: "We betreuren het te moeten lezen dat je interne condensatie hebt ten gevolgen van een gedeeltelijke vulling van de dakopbouw met isolatie. Het is echter een door ons zeer goed gekend fenomeen waar sommige concullega's of fabrikanten van materialen onvoldoende aandacht aan schenken. In geen enkele reclamefolder van de DHZ-zaken of fabrikanten van isolatieplaten wordt een foto getoond met een gevulde dakopbouw tot tegen het onderdak of dakbedekking. Vaak zijn die fabrikanten van platen géén fabrikant van materiaal dat tussen de kepers of spanten past (lees: minerale wol) en vinden ze het onnodig of zelfs ongepast om een ander materiaal op die foto mee te laten genieten van gratis reclame."

"In al onze offertes staat die technische uitleg zelfs vermeld waarom je een volledige dakopbouw moet isoleren, verwijzende naar teksten van bijvoorbeeld het WTCB. Daar wordt duidelijk vermeld dat je best de hele dakopbouw vult met isolatiemateriaal om geen luchtstromingen te krijgen achter de isolatie. Soms verliezen we al eens een offerte tegen een collega omdat die natuurlijk goedkoper is met één actie minder uit te moeten voeren. Ze gebruiken desnoods een iets dikkere isolatieplaat voor eenzelfde isolatiewaarde te bereiken, maar ze vergeten dus de goede praktijk!"

"Waarom géén luchtspouw ? Er kan namelijk nog van twee kanten vocht komen die in de lege ruimte achter de isolatieplaten terecht komt.

  • Enerzijds kan het warme vochtige binnenlucht zijn die via kiertjes en spleten rondom toch nog zijn weg vind naar de koude zone achter de isolatie, maar dat zou willen zeggen dat de isolatie niet goed is geplaatst en vooral niet luchtdicht is afgewerkt (tapes, kit, schuim ...). 
  • Anderzijds kan er op koude vochtige dagen ook een luchtstroom zijn weg zoeken van buiten naar die holle ruimte. Want geen enkel dak is volledig luchtdicht aan de buitenkant (oversteken, kantopsluiting, de dakbedekking zelf, ...)

Dus alleen al door het gebruik van bijvoorbeeld glaswol of rotswol tussen de kepers leg je die luchtstroming stil en heb je droge stilstaande lucht. En het is bijkomende isolatie zonder plaatsverlies."

"Als tegenargument hoor ik velen beweren dat die glaswol of rotswol nat zou worden en dat isolatieplaten dat probleem niet hebben. Nu ja, deels hebben ze gelijk. Isolatieplaten worden niet nat, ze doen het condensatiewater allemaal terecht komen in het hout van het dak waar je grotere problemen krijgt. En met die wol kan ik je na 35 jaar verzekeren: die wordt niet nat gezien het fenomeen zich hier gewoonweg niet voor doet bij een verzorgde plaatsing van je isolatieplaten! Alleen begrijpen we niet goed dat na zovele jaren dit nog altijd niet standaard gebeurd."

"Tot slot nog een antwoord op uw vraag: kan je dit oplossen zonder alle isolatieplaten te moeten afnemen? Ook hier twee antwoorden, gezien de twee wegen waarlangs dit vocht kan komen. In het geval je isolatieplaten overal spleten, kieren enz... vertonen dan kan je eerst proberen om die allemaal verzorgd af te werken. In feite is je isolatiefirma hiervoor verantwoordelijk."

"Als je echter vind dat het allemaal erg luchtdicht is afgewerkt met schuim rondom, tapes op de naden, kitvoegen enz... dan vrees ik ervoor dat je vocht vooral langs buiten komt en je dus niet anders kan dan de isolatieplaten tijdelijk af te nemen, de holle ruimte vullen met glaswol of rotswol (op maat gesneden) en opnieuw de platen plaatsen mét goeie afdichting."

"Laat je vooral niet wijsmaken dat je dit kan bijvullen door er wat spouwisolatie achter te blazen. Je bent in dit geval niet zeker dat dit materiaal overal terecht komt en blijft zitten."

"Ik wens je succes met de aanpassing van je isolatie."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/vraag/32181/ruimte-achter-isolatieplaten-en-onderdak-niet-opgevuld-hoe-los-ik-dit-op/