livios logo

Dak herisoleren zonder afbraak

Vraag

14 jaren geleden liet ik van de zolder 2 slaap/studeerkamers maken voor de kinderen. Het dak werd geïsoleerd met 6 cm isolatie. De schrijnwerker die met gipsplaat de muren vormde en de dakhelling besloeg, nam het niet zo nauw met ons geleverde werk en ik zag tussendoor dat er soms stukken isolatie losgescheurd waren. Mijn vraag om alles te herstellen zoals voorheen, sloeg hij waarschijnlijk in de wind: gevolg: in de winter steenkoud, 's zomers snikheet op de kamers. Bestaat er een middel, een product om te herïsoleren zonder alles af te breken? Isolerende panelen of iets dergelijks?

Antwoord

Architect Christophe Debrabander geeft volgende tips:

"Een goede isolatie bekom je door:

1) voldoende dik te isoleren (nieuw aangebrachte dakisolatie zou moeten overeenstemmen met min. 20 cm rotswol of min. 20 cm cellulosevlokken);

2) te zorgen dat de isolatie langs binnen luchtdicht is afgeschermd (met een goed aansluitend dampscherm of damprem). Een niet-luchtdichte afscherming kan je winterisolatie tot 40 % verminderen en… door een niet luchtdichte afscherming heb je echte kieren waar in de zomer rechtstreeks warmtedoorslag kan optreden;

3) om te isoleren tegen zomerwarmte moet je isolatie ook vertragend werken tegen 'warmtedoorslag' en hiervoor hebben natuurlijke producten (vlas, cellulose, houtvezel,…) tot 4 maal meer vertraging dan rotswol of glaswol."

"Bij de meeste isolaties die vroeger werden geplaatst werd het dampscherm niet doorlopend geplaatst, maar stopte het telkens aan de houten balken zonder dat het met tape werd afgedicht… zodat die zomertemperaturen normaal zijn."

De oplossing: 2 reparatie-mogelijkheden:

1) Als je de dakpannen wil afnemen kan je naar boven je dak uitdikken (afhankelijk van de huidige daksamenstelling is het ene product evidenter dan het andere, een opsomming zou ellenlang zijn).

Een voorbeeld voor het uitdikken van een oud leiendak zou kunnen zijn: leien wegnemen; op de oude bebording een waterdicht, luchtdicht en dampopen bouwpapier plaatsen; hierop nieuwe foligeplanken van 18cmx3,5cm plaatsen; daarop een isolerend houtvezelonderdak; dan door het onderdak de ruimtes tussen de foligeplanken inblazen met cellulosevlokken; en dan op het onderdak panlatten, tengellatten en nieuwe dakpannen.

Voor het uitdikken van een oud pannendak: dakpannen, panlatten, tengellatten en onderdak wegnemen; op de oude kepers een waterdicht, luchtdicht en dampopen bouwpapier plaatsen; hierop nieuwe foligeplanken van 18cmx3,5cm plaatsen; als het dampscherm in de woning wel correct is geplaatst komt hierop best rotswol; dan onderdak en panlatten, tengellatten en nieuwe dakpannen.

2) Wil je langs binnen gaan afwerken? Dan zou je met zekerheid moeten weten dan het vroegere dampscherm zeker slecht geplaatst is, want 2 dampschermen kan tot vochtproblemen leiden…

- Er bestaan gipsplaten met isolatie tegen, die je gewoon tegen de muur kan vijzen;

- Of de muur naar binnen uitdikken met nieuwe kepers; isolatie aanbrengen; goed luchtdicht dampscherm of damprem (afhankelijk van de isolatie) aanbrengen; en dan een gipsplaat ertegen.

Pak dit grondig aan! Breek de binnenafwerking + de isolatie af, en isoleer opnieuw en naar behoren.

- Indien je de dakpannen wil laten liggen kan dit langs binnenuit met min. 20cm rotswol en een goed geplaatst luchtdicht dampscherm;

- Indien je ook onderdak wil vernieuwen kan je voor een ecologische dampopen oplossing gaan, woordoor je constructie beter beschermd is + de warmtedoorslag nog vertraagt. Deze oplossing bestaat erin een houtvezel onderdak te plaatsen (22mm dik); naar onderen de kepers 'uit te dikken' tot 20 à 30cm; aan de binnenzijde een luchtdichte damprem aan te brengen; en dit alles vol te laten blazen met cellulosevlokken.

Welke oplossing je ook kiest, je kan je bij de minste twijfel (over de mogelijke oplossing of over de aannemer…) best laten bijstaan door iemand met ervaring in grondig isoleren. Want zonder er cijfers op te plakken: zeer veel bouwprofessionelen nemen het isoleren niet echt au serieux.

En een pluspuntje: momenteel zijn er 2 soorten financiële tegemoetkomingen voor dakisolatie (een premie van de energiemaatschappij + belastingsaftrek), lees meer hierover op http://www.energiesparen.be

Beantwoord door: Christophe Debrabander, architect Christophe Debrabander
Meer beantwoorde vragen over Isolatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/vraag/7449/dak-herisoleren-zonder-afbraak/