livios logo

Magda? Muren langs binnen na-isoleren?

Vanaf 2017 krijg je een premie voor het na-isoleren van je muren langs de binnenzijde. Over deze isolatiemethode doen heel wat vooroordelen de ronde. Terecht of onterecht? Wij zochten het voor je uit!

Isoleren langs binnen heeft impact om de vochthuishouding van je muren.

Foto Isolteam
  

Daarom is een grondige check van je muren echt essentieel. Los vochtproblemen eerst op voor je langs binnen isoleert!

Foto
  

We gingen met deze vraag naar professor Staf Roels, hoofd van de afdeling bouwfysica van de KU Leuven. Voor hem blijft isoleren aan de buitenkant het meest performant. Roels: "Je behoudt de thermische capaciteit van je muren en verliest minder ruimte. Nadelen zijn dat je moet investeren in een nieuwe gevelafwerking." We rekenden eerder al de vierkantemeterprijs van gevelpleister en isolatie voor je uit.

De enige optie

Maar isoleren langs de binnenzijde is wel degelijk een oplossing. "Soms kan het niet anders. Denk aan rijwoningen in de stad. Daar ben je beperkt door de rooilijn. Of mag je niets wijzigen aan de historische gevel. Als je dan grondig verbouwt, is isoleren langs binnen dikwijls de enige keuze."

In combinatie met?

"Is je binnenruimte beperkt, kan je spouwvulling en binnenisolatie combineren. Maar anders zou ik de na-isolatie van de spouw laten vallen. Zelfs met alleen binnenisolatie kan je de passiefhuisstandaard behalen."

Impact op vochtgedrag van je muren

Maar waarom krijgt binnenisolatie het label 'delicaat'? Als je bepaalde stemmen moet geloven, staat deze isolatietechniek altijd synoniem met vochtproblemen. De verklaring? Omdat bepaalde isolatiesystemen een grote impact hebben op het vochtgedrag van je muren.

Daarom is een doordachte keuze van het systeem belangrijk. Een goede plaatsing essentieel. Je leest er alles over in het artikel Muren langs binnen isoleren: hoe pak je dat aan?

Eerst vochtproblemen oplossen

Ook erg belangrijk: een goede screening van je muren. "Controleer ze op vochtplekken, vorstschade en opstijgend vocht. Los problemen eerst op alvorens je de muren langs binnen isoleert", verduidelijkt Roels.

"Houten vloeren moet je grondig controleren. Zijn ze perfect droog? Of zie je al vochtplekken? In veel gevallen is er geen enkel probleem, maar haal er bij de minste twijfel een expert bij. Bij betonnen vloeren is het risico klein."

Conclusie?

Da mag. Maar alleen als je het doordacht aanpakt. Eventuele (vocht)problemen, worden volgens Roels alleen maar erger na het plaatsen van de isolatie.

Klaar voor de volgende stap?


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/38034/magda-muren-langs-binnen-na-isoleren/