Wat kost kalkzandsteen?

Kalkzandsteen is misschien een beetje minder bekend in het gamma der bouwmaterialen. Toch gaat deze bouwblok mee de concurrentie aan met de traditionele snelbouwsteen. Vooral op vlak van ecologisch en passief bouwen. We vroegen aan Nicole Wuyts, Marketing Manager bij producent Xella, wat het kost om een woning neer te zetten met kalkzandsteen.

Kalkzandsteen?

Deze steen staat ook bekend als silicaatsteen en valt op door zijn massief karakter en vaak witte kleur. Net als cellenbeton worden deze blokken voornamelijk verlijmd. “Wel gaat het hier om een veel zwaarder materiaal. Hierdoor wordt de plaatsing intensiever.”

“Bovendien is bouwen met kalkzandsteen een bewuste keuze van bouwheren die vooral zo gezond mogelijk willen bouwen”, legt Nicole Wuyts uit. “Dit omdat kalkzandsteen traag opwarmt en afkoelt – de zogenaamde thermische inertie -, en bovendien nog eens heel goed scoort op vlak van akoestische isolatie.”

Vanaf 57,5 euro per m²

Het prijskaartje? Dat hangt af van de hoogte en breedte van de steen. “In ons assortiment werken we met stenen van 15 of 20 cm hoog. De breedtes liggen vast op 10, 15 of 20 cm. Qua prijs mag je rekenen tussen 57,5 en 75,5 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.”

“Besparen op andere vlakken”

De hogere prijs van de blok compenseer je volgens Nicole Wuyts wel op andere vlakken. “Zo werken we ook met vellingkantblokken. Deze hebben afgeschuinde kanten en springen esthetisch meer in het oog. Je hoeft deze maar te schilderen en je bespaart heel wat op afwerking. Of je werkt met een dunpleister van 3 mm in plaats van de traditionele pleisterlaag van 1 cm of meer.”

Omdat je, ten slotte, moeilijk kan slijpen in kalkzandsteen bestaan er ook blokken met een voorgemaakt gatenpatroon. “Hierdoor moet je geen sleuven uit je muren kappen om bijvoorbeeld je elektriciteitsleidingen door te steken. En zo voorkom je dat je de sleuven minderwaardig moet opvullen.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media