livios logo

“Muur slopen is kwestie van gezond verstand”

Na verven zijn afbraakwerken met voorsprong de populairste doe-het-zelfklus onder Vlaamse verbouwers. Dat blijkt uit de grote verbouwenquête van Livios en Het Laatste Nieuws. Maar liefst 85 % van de verbouwers geeft aan dat ze gedeeltelijk of integraal de afbraakwerken doen. Claudio Sica, zaakvoerder van SOS-Ingenieur.be, is allesbehalve verwonderd. Maar hij waarschuwt ook: “Mensen staan er vaak niet bij stil dat ze de stabiliteit van hun woning in gevaar kunnen brengen.”

Het uitkappen van de schouw om extra ruimte te creëren in de living of slaapkamer is de populairste afbraakklus.


  

Nog populair bij doe-het-zelvers: het afbreken van houten roosteringen om ze te vervangen door een stevigere, betonnen vloeropbouw.


  

Claudio Sica en zijn collega-ingenieurs geven sinds 2015 technisch advies aan bouwers en verbouwers in heel Vlaanderen. “Bijna al onze klanten zijn zelfbouwers, meestal jonge mensen die geld willen besparen. Dat is geen probleem, zolang je je gezond verstand gebruikt.”

Schouw afbreken

Het uitkappen van de schouw om extra ruimte te creëren in de living of slaapkamer is de populairste afbraakklus, weet Claudio. "Je hebt rechte schouwen en schouwen die vanaf de zolderverdieping schuins de helling van het dak volgen. Rechte schouwen moet je heel voorzichtig uitkappen van boven naar beneden. Kijk goed of dat de nokbalk van het dak niet op schouw rust. Anders moet je eerst de nokbalk vervangen of een extra constructie bouwen om de last op te vangen. De onderliggende verdiepingen moet je onderstutten."

"Schakel bij de minste twijfel een expert in. Vaak zijn schouwen ingemetseld in de gemene muur, waardoor er tijdens de afbraakwerken barsten kunnen ontstaan bij de buren. Een schuins aflopende schouw kan je meestal zonder problemen afbreken op het gelijkvloers en de eerste verdieping."

Vloer uitgraven

Nog populair bij doe-het-zelvers: het afbreken van houten roosteringen om ze te vervangen door een stevigere, betonnen vloeropbouw. Ook de vloer op het gelijkvloers, in oude woningen vaak op volle grond, breken veel verbouwers zelf uit. “Daar kan je ook niet veel mis mee doen”, zegt Claudio. “Maar het is wel een typisch moment waarop je met extra moeilijkheden geconfronteerd wordt, zoals een vochtprobleem. Aan de andere kant is het ook de perfecte gelegenheid om tegen een kleine meerkost de fundering te versterken, iets wat in oudere woningen aan te raden is.”

 

Muren slopen

Ook de muur tussen de keuken moet er vaak aan geloven. “Dat los je gemakkelijk op met een stalen ligger. Tot drie meter levert dat geen enkel probleem op. Ga je langer, dan is extra ondersteuning nodig, tenzij de ruimte hoog genoeg is om een forse ligger netjes af te werken. In een rijwoning met drie verdiepingen is het soms knap lastig om op de benedenverdieping een groot stuk van een dragende muur uit te breken.”

Opgepast voor asbest?

Asbest zorgt volgens Claudio Sica niet voor noemenswaardige problemen. “Wij stellen vast dat veel mensen goed op de hoogte zijn. Als ze een achterbouw met asbestplaten afbreken gaan ze voorzichtig te werk en brengen ze het materiaal naar de daarvoor voorziene stortplaats.” Wil je helemaal zeker zijn? Duik dan in ons dossier over gevaarlijk bouwafval.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/46844/muur-slopen-is-kwestie-van-gezond-verstand/