Je binnenmuren isoleren? Bereken snel zelf wat het je oplevert

Wil jij je woning voorbereiden op de toekomst? Dan is een energiezuinige renovatie of BENovatie een must. De beste manier om daar aan te beginnen, is door te isoleren. Maar hoe weet je of je dat wel goed doet? Met de nieuwe calculator van Fluvius bereken je snel en makkelijk zelf hoe dik je je muren moet isoleren, hoeveel je zo bespaart en op welke premies je recht hebt.

Wil jij je woning duurzaam en energiezuinig maken? Dan geef je het best de hoogste prioriteit aan een goede isolatie, bijvoorbeeld van je binnenmuren. Die ingreep levert je namelijk het meeste op: zo hou je het ’s winters lekker warm en ’s zomers aangenaam fris in huis, terwijl je veel minder energie nodig hebt om te verwarmen en koelen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Als je je muren dik genoeg isoleert, maak je bovendien aanspraak op een BENovatiepremie. Maar hoe weet je of dat het geval is?

Premie of niet?

Om je daarbij te helpen, heeft elektriciteitsnetbeheerder Fluvius een handige calculator ontwikkeld. Daar kan je snel en makkelijk zelf mee berekenen of je isolatieplannen ambitieus genoeg zijn, of je al dan niet aanspraak maakt op een premie en hoeveel die dan bedraagt. Het enige wat jij moet doen? Duid snel aan op welke manier je binnenmuren momenteel geïsoleerd zijn en hoe je ze nog wil aanpakken, en je krijgt in een vingerknip een handig overzicht te zien met alle nodige info.

Test naar hartenlust uit

Weet je nog niet zeker welk isolatiemateriaal je wil gebruiken of hoe dik je wil isoleren? Geen probleem: de tool bezorgt je ook meer uitleg over de voor- en nadelen van elke soort. Je kan bovendien naar hartenlust combineren en berekenen om te ontdekken wat voor jou de meest aangewezen optie is. Je komt in ieder geval heel wat te weten over de verschillende isolatiematerialen, hoe je energie bespaart en over BENovatiepremies.

Tip: Ben je vooral benieuwd of je met je huidige muurisolatie al aan de energiedoelstellingen van 2050 voldoet? Simpel: vul je huidige situatie correct in, maar duid in je nieuwe situatie aan dat je bijvoorbeeld maar 1m² en 1 cm dik wil isoleren. Zo weet je meteen welke weg je nog af te leggen hebt.

Ontdek hoe snel en hoeveel je bespaart

Ook handig: je komt niet alleen te weten hoe dik en met welk materiaal je je binnenmuren het best isoleert, maar ook hoeveel gas, elektriciteit of stookolie je zo ieder jaar bespaart, hoeveel lager je energiefactuur daardoor komt te liggen en in welke mate je zo je CO2-uitstoot beperkt. Bovendien krijg je een duidelijk inzicht in de kostprijs van de plaatsingswerken, hoeveel korting de BENovatiepremie je oplevert en na hoeveel jaar je je investering hebt terugverdiend.

Wil jij weten hoe je je binnenmuren toekomstbestendig isoleert? Gebruik hier de calculator.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media