livios logo

Prefab betonbouw: van kelders tot trappen en dakelementen

Prefabelementen in gewapend beton worden vaak gebruikt voor grote bouwwerken. Voor woningen is het een veel minder gekozen optie. Nochtans heeft deze bouwmethode heel wat troeven en kan je je volledige woning opbouwen met prefab betonelementen. Van je kelder tot zolder.

Kelders

Prefabkelders komen in één stuk en kunnen op één dag geplaatst worden door ze te laten zakken in het gat dat je daarvoor liet uitgraven. Ze zijn bovenaan open en worden afgedekt door om het even welk type vloerplaat voor het gelijkvloers, dat op de wanden komt te rusten. De goede inertie zorgt voor een constante temperatuur en de waterdichtheid voor een veilig gebruik in alle omstandigheden.

prefab kelder prefabkelder KELDER PLAATSEN - kopie

Foto O beton
  

prefab kelder prefabkelder KELDER MONTAGE AFDEKPLAAT NIET STANDAARD

Foto O beton
  

Vloerplaten

De twee belangrijkste prefabvloeren in gewapend beton zijn welfsels en breedplaatvloeren (of predallen). Bij prefab betonbouw gaat de voorkeur uit naar de tweede optie, aangezien daarbij grotere afmetingen en maatwerk met eventueel al uitsparingen mogelijk zijn. Door de beperkte dikte kunnen aan de bovenkant van de predallen nog extra wapeningsijzers ingewerkt worden indien je een grotere draagkracht nodig hebt.

Muren

Prefabmuren in beton bestaan in verschillende vormen: enkelwandig, enkelwandig met isolatie (toegevoegd in de fabriek), dubbelwandig met een uitsparing voor het storten van het verbindingsbeton op de werf, dubbelwandig met geïsoleerde sandwichpanelen en uitsparing voor het storten van het verbindingsbeton op de werf. Prefabmuren hebben een maximale hoogte van één verdieping en een lengte tot ongeveer 12 meter. Voor de montage volstaan enkele dagen.

Trappen

Trappen in beton worden op maat gemaakt in elke mogelijke vorm. Ze worden in één of meerdere delen geleverd en met een kraan geplaatst op het moment dat de muren worden geplaatst. Je hoeft de effen boven- en onderkant van de trap niet verder af te werken.

Dakelementen

Hellende daken uit prefab betonelementen komen bij ons zeer weinig voor (in tegenstelling tot Duitsland en Zwitserland). Nochtans hebben ze één belangrijk voordeel ten opzichte van een houten dakstructuur: door hun goede inertie en de combinatie met isolatie aan de buitenzijde zorgen ze op zeer warme dagen voor een veel aangenamere temperatuur in de ruimtes onder het dak. De isolatielaag kan ook al in de fabriek worden aangebracht.

betonnen trap gepolijst beton

Foto infobeton.be
© Achtenhalf Architectuur - © André Nullens  

Voordelen

 • Veel elementen zijn beschikbaar in standaardafmetingen, maar daarnaast is de productie op maat een van de sterktes van deze bouwmethode.
 • Zeer precieze productie en de elementen kunnen perfect aan elkaar gekoppeld worden op de werf.
 • De montage van de structuur van het gebouw neemt slechts enkele dagen in beslag.
 • Wanden zijn 100% water- en luchtdicht zonder bijkomende ingrepen.
 • Optimaal thermisch comfort dankzij zeer goede inertie.
 • De perfect vlakke wanden vragen in se geen verdere afwerking.
 • Uitsparingen voor de ramen en de technieken worden al in de fabriek voorzien: geen slijpwerken op de werf.
 • Stevige betonconstructies met lange levensduur.

Nadelen

 • Voor de productie van beton zijn veel cement en verschillende aggregaten nodig: hierdoor is het niet het meest ecologische materiaal.
 • Het hoge gewicht van beton vraagt om een draagkrachtige bodem en stevige funderingen.
 • De afmetingen van de elementen worden beperkt door het transport.
 • De werf moet toegankelijk zijn voor zware machines voor de levering en de plaatsing van de verschillende elementen.
 • Niet geschikt voor gebouwen met complexe vormen en veel onderverdelingen. Eerder geschikt voor eigentijdse, open architectuur.

 

Bron: Ik ga Bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/59943/prefab-betonbouw-van-kelders-tot-trappen-en-dakelementen/