livios logo

Betonblokken

Er zijn drie soorten betonblokken: de traditionele betonblok voor niet-zichtbaar metselwerk, de betonblok voor de gevel, en de blokken met geëxpandeerde kleikorrels die voor beide gebruikt kunnen worden.

Traditionele betonblokken

Traditionele betonblokken zijn in het algemeen goedkoper dan bakstenen en kunnen ook grotere drukkrachten aan. Door dat laatste voordeel zijn ze vooral populair om funderingen en kelders te bouwen. Er zijn wel grote kwaliteits- en prijsverschillen onder de blokken. Een Benor-keuring geeft je een kwaliteitsgarantie.

Betonblokken als gevelsteen

Betonblokken kunnen ook gebruikt worden bij het zichtbaar metselwerk. Daarvoor bestaan er blokken in kleinere formaten en in een veelheid aan kleuren. Er zijn ook glinsterende varianten met kwarts. Het voordeel is dat ze maatvaster zijn dan bakstenen, maar niet zo winddicht zijn.

Deze betonnen gevelblokken kunnen vermetseld worden met bastaardmortel of met gewone metselmortel (een deel cement, vier delen zand). Bij voorkeur een droge prefab-mortel voor niet- of matig zuigende stenen. Geen kalk en zavel gebruiken.

Betonblokken met geëxpandeerde kleikorrels

Dit zijn blokken waarin kiezel geheel, of gedeeltelijk, vervangen werd door geëxpandeerde kleikorrels. Hierdoor hebben deze betonblokken een betere thermische isolatie. Ze bestaan in verschillende soorten:

  • Volle versus holle blokken: holle zijn goedkoper, isoleren beter, maar hebben kleinere druksterkte. Je kan leidingen in holtes aanbrengen
  • Blokken voor zichtbaar en te bepleisteren metselwerk
  • Akoestische blokken met gekliefde of gezaagde textuur
  • Argex-blokken: eigenlijk een merk van blokken. Het Topargex-label duidt aan dat het kleikorrels zijn van de firma Argex (en geen assen zoals het geval is voor bepaalde blokken). Om te vermetselen, gebruik je een bastaardmortel met een deel cement, een deel vette kalk en zes delen zand.
Betonblokken huis nieuwbouw werf muren snelbouwsteen

Traditionele betonblokken zijn vooral populair om funderingen en kelders te bouwen.

Foto Coeck nv
  

betonblokken zichtbaar metselwerk

Betonblokken kunnen ook gebruikt worden bij het zichtbaar metselwerk.

Foto infobeton.be
  

Uitzettingsvoegen

Aangezien betonblokken kunnen uitzetten, is het belangrijk om dilatatie- of uitzettingsvoegen te voorzien. Dit zijn verticale voegen om uitzetting op te vangen, die worden opgevuld met siliconen. Standaard worden ze geplaatst om de 6 meter voor muren van 9 cm dik en om 8 meter voor muren vanaf 14 cm. De fabrikant of architect rekent uit waar deze voegen moeten komen.

Wapening, ventilatie en afwatering

Net zoals bij bakstenen is het belangrijk om de blokken te mengen om kleurschakeringen over de gevel te verspreiden. Op risicovolle plaatsen is wapening nodig om scheurvorming te voorkomen. Hiervoor bestaan geprefabriceerde wapeningen. Voor de spouw is een goede ventilatie en afwatering van de spouwmuur nog meer van belang dan bij baksteen. Een niet-geventileerde spouwmuur is af te raden.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/betonblokken/