livios logo

Cellenbeton

Cellenbetonblokken bestaan uit een mengsel van kalk, zand en cement met veel luchtporiën. Hierdoor hebben ze bijzonder goede isolerende eigenschappen. 

Eigenschappen

Cellenbeton is licht, ondanks het formaat, en is verkrijgbaar in verschillende diktes. Hierdoor is het materiaal interessant voor renovaties. Het is ook makkelijk te verwerken. Je kan erin boren, frezen of spijkeren en leidingen zijn makkelijk te bevestigen. 

Met deze bouwblok is het mogelijk om zonder extra isolatie een woning te bouwen (verlijmen) die voldoet aan de EPB-eisen. Er bestaan ook cellenbetonblokken die op zich geschikt zijn om zelfs muren mee te bouwen voor een passiefhuis. Je treft cellenbeton dan ook dikwijls aan in woningen die afgewerkt zijn met gevelpleister. Dat bespaart heel wat werk omdat je maar één muur moet bouwen en geen isolatie hoeft te plaatsen.Uiteraard kan je de isolatiewaarde nog meer verhogen door een extra laag isolatie tegen het cellenbeton, afgewerkt met een gevelpleister, gevelstenen of ander gevelmateriaal te plaatsen.

Massief of met spouwmuur?

Wie bouwt met cellenbeton heeft de keuze tussen een massieve muur of een spouwmuur:

Massief

Voor massieve muren zijn blokken met een dikte van 30 cm gangbaar. Ze worden langs de buitenzijde afgewerkt met een minerale buitenpleister, hout, natuursteen of een ander materiaal. Bij een correcte verwerking is het niet nodig om onmiddellijk met de afwerking te beginnen. Wacht ook niet te lang, want dan behandel je de muren best met een waterwerend middel. Cellenbeton verliest immers flink wat isolerende waarde als het nat is.

Spouw

Ga je voor een eerder traditionele gevel? Kies dan een binnenspouwblad uit cellenbetonblokken (24 cm dik) met een luchtspouw en gevelstenen. Cellenbeton is dankzij de vele luchtporiën licht en bovendien verkrijgbaar in groot formaat (meestal 60 x 25 cm), met ergonomische handgrepen en meestal met tand-en-groefverbindingen. De druksterkte is lager dan die van andere bouwstenen. Toch is het materiaal geschikt voor gebouwen met 3 tot 4 verdiepingen.

Vloerelementen, lateien en dakplaten

Cellenbeton kan je gebruiken voor de volledige ruwbouw. Er zijn ook vloerelementen, lateien en dakplaten van cellenbeton wat de kans op koudebruggen en bouwfysische problemen vermindert die kunnen optreden door de combinatie van verschillende materialen.

Daarnaast zijn er casco-elementen uit cellenbeton om in korte tijd een woning overeind te zetten. Dit zijn volledige bouwsystemen met eventueel zelfs vloer- en dakplaten. De casco-elementen kunnen dienen als dragend binnenspouwblad met daaromheen nog een isolatielaag en een gevelsteen, of als massieve buitenwand, afgewerkt met een laag pleister.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/cellenbeton/