livios logo

"Gelijmde binnenmuur direct pleisterklaar"

Je binnenmuren. Niet meteen iets waar jij als bouwheer bij stilstaat, toch? Materiaalkeuze en de manier van bouwen laten we over aan onze aannemer en architect. Toch biedt de keuze om snelbouwstenen te lijmen tal van voordelen. Zoals een kortere bouwtijd en muren die meteen pleisterklaar zijn. Tekst en uitleg door Hans Cools van Wienerberger.

Lijmbak vullen...

Foto Wienerberger
  

...de lijm uitrollen...

Foto Wienerberger
  

...en ten slotte de blok plaatsen.

Foto Wienerberger
  

Een gevel verlijmen doe je voor het uitzicht. Een gelijmde binnenmuur voor de bouwtechnische voordelen.

Foto Wienerberger
  

Sneller

"Lijmen gaat sneller dan metselen", begint Cools. "Hoeveel sneller hangt af van verschillende factoren, maar in een ideaal scenario is de bouwtijd tot de helft korter. Met ideaal bedoel ik bijvoorbeeld een huis zonder veel kantjes én een aannemer die de techniek beheerst."

Grotere blokken

"Niet alleen het lijmen zelf is sneller, ook het grotere blokkenformaat levert tijdwinst op. Een metselaar heeft in één hand zijn truweel en in de andere een snelbouwsteen. Een aannemer die lijmt, heeft twee handen vrij om een blok te plaatsen. Daardoor kan hij grotere formaten verwerken."

Meteen pleisteren

Geen truweel betekent geen mortel. En geen mortel betekent geen water. "Om mortel aan te maken, heb je honderden liters water nodig. Al die liters moeten verdampen voor je stukadoor aan de slag gaat." Want je bouw moet droog zijn voor pleisteren een optie is. "Een gelijmde binnenmuur daarentegen is meteen pleisterklaar", vertelt Cools. "Wat jou weer een tijdwinst oplevert. En je aannemer een nettere werf. Hij heeft namelijk geen silo nodig, geen betonmolen of zand..."

Isoleert beter...

Ook mooi meegenomen: een gelijmde binnenmuur isoleert beter dan klassiek metselwerk. Een mortelvoeg heeft namelijk een hogere lambda-waarde dan een snelbouwsteen en is dus een zwakke schakel. "Maar verwacht nu ook geen wonderen: de invloed van de voeg is relatief klein ten opzichte van het hele isolatiepakket. Een betere luchtdichtheid? Neen. Het is vooral het pleisterwerk dat daarvoor zorgt. Dat en de vormstabiliteit van de keramische snelbouwsteen, die ervoor zorgt dat de luchtdichtheid van de binnenbepleistering gegarandeerd blijft. Lijmen of metselen, maakt in dat opzicht niet zoveel uit."

... en laat zich beter isoleren

Nog zo'n onopvallend voordeel: harde isolatieplaten laten zich makkelijker plaatsen. Bij metselwerk kunnen de kleine oneffenheden van de mortel een goede aansluiting van de plaat bemoeilijken.

Meer materiaal nodig

Voor een gelijmde muur heb je wel meer stenen nodig. Logisch, want in tegenstelling tot klassiek metselwerk valt de voeg weg. "De stenen zelf zijn iets duurder, omdat de boven- en onderkant vlak worden geslepen. Maar het snellere werkproces en dus hogere rendement countert die meerkost."

Even sterk?

Maar is zo'n gelijmde muur wel even sterk als een gemetselde? "Maak je geen zorgen. De stenen zijn - behalve het geslepen oppervlak - nagenoeg hetzelfde voor beide technieken. En of je nu lijmt of metselt, verandert weinig aan hoe sterk of draagkrachtig je muur is."

De toekomst?

Is lijmen de techniek van de toekomst? "In tegenstelling tot onze buurlanden Duitsland en Frankrijk, waar ze bijna uitsluitend lijmen, zijn wij Belgen iets traditioneler. Toch is op amper tweeënhalf jaar al een aanzienlijke hoeveelheid van ons verkochte volume omgezet naar lijmblokken. Aannemers die eenmaal de switch maken, keren ook niet meer terug naar de traditionele manier. Toch allemaal tekenen die een verdere groei voorspellen", besluit Cools.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/gelijmde-binnenmuur-direct-pleisterklaar/