livios logo

Snelbouwstenen

Snelbouwstenen zijn het populairste materiaal om het binnenspouwblad en de binnenmuren mee op te trekken. Je hebt twee opties: klassiek vermetselen met mortel of verlijmen.

Wat?

Snelbouwstenen zijn geperforeerde bakstenen van groot formaat. Door de gaten (perforaties) zijn de stenen lichter, makkelijker hanteerbaar en isoleren ze beter. Snelbouwstenen zijn enkel geschikt voor niet-zichtbaar metselwerk.

Extra isolerende snelbouwstenen

Om energiezuinig te bouwen (en aan de strengere EPB-eisen te voldoen), valt de keuze meer en meer op extra isolerende snelbouwstenen. Deze behalen dankzij hun grotere luchtporiën en speciale samenstelling een beter isolatieniveau dan gewone snelbouwstenen. Ze boeten wel in op vlak van druksterkte en akoestisch isolerende eigenschappen.

snelbouwsteen snelbouwstenen metselen metsen

Foto Porotherm
  

snelbouwsteen snelbouwstenen metselen metsen

Foto Porotherm
  

Akoestisch

De isolerende snelbouwstenen, hoewel lichter en beter thermisch isolerend, behoren nog altijd tot de familie van de halfzware materialen en zijn daarom voor de reguliere woningbouw ook voldoende akoestische isolerend. Er zijn ook specifieke akoestische oplossingen, zoals meer massieve snelbouwstenen. Deze zijn vooral bedoeld voor woningen in een lawaaierige omgeving of voor scheidingsmuren tussen appartementen.

Groot formaat

De sector steekt veel tijd in de ontwikkeling van snelbouwstenen met een groter formaat of een tand- en groefsysteem. Deze halen een hoger rendement. De meerprijs compenseer je doordat de aannemer minder arbeidsuren nodig heeft voor de plaatsing. Met hetzelfde doel zijn ook verlijmbare snelbouwstenen ontwikkeld, die naast een hoger rendement (minder arbeidsuren) een muur met een grotere mechanische treksterkte opleveren.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/snelbouwstenen/