livios logo

Wat kost cellenbeton?

Een tijdje geleden hadden we het al over de kostprijs van het keramische bouwblok. Op de bouwmarkt krijgt deze de concurrentie van onder meer de cellenbetonblokken. Maar wat betaal je om je woning op te trekken in cellenbeton? Nicole Wuyts, marketing manager bij producent Xella, doet het voor je uit de doeken.

"De prijs is wel afhankelijk van de grootte en moeilijkheid van het totale project. In functie daarvan vult de aannemer de kost in."

Foto Ytong
  

"De blokken hebben een laag gewicht en laten zich vlot verwerken. Hierdoor daalt het aantal werkuren aanzienlijk ten opzichte van de traditionele bouwblokken."

Foto Ytong
  

15 of 36,5 cm?

"De prijs wordt natuurlijk beïnvloed door de dikte van het blok. Blokken van 15 cm fungeren meestal als tussenmuren, die van 30 à 36 cm vooral als dragende buitenmuur. Voor de dunnere blokken betaal je tussen de 40 à 55 euro per m². Voor de dikkere variant tel je tussen de 80 à 90 euro per m² neer."

Deze richtcijfers zijn inclusief plaatsing (en lijm), maar exclusief btw. "De prijs is wel afhankelijk van de grootte en moeilijkheid van het totale project. In functie daarvan vult de aannemer de kost in", benadrukt Nicole Wuyts.

"Besparen op plaatsing, isolatie en afwerking"

"Als je enkel naar de prijs van de blokken kijkt, ligt deze hoger dan die van klassieke bouwmaterialen. Maar dit wordt onder andere gecompenseerd door een veel vlottere plaatsing", gaat Wuyts verder.

"De blokken hebben een laag gewicht en laten zich vlot verwerken. Hierdoor daalt het aantal werkuren aanzienlijk ten opzichte van de traditionele bouwblokken. Daarnaast heb je geen bijkomende isolatie nodig. De blokken zelf hebben namelijk de vereiste isolatiewaarde. Je hoeft dus nog enkel buitenafwerking te plaatsen. Ook hier resulteert dat in winst op het aantal werkuren."

"Ten slotte bespaar je ook op de binnenafwerking, doordat je met dunpleister kan werken. Deze pleister is maar 3 mm dik in plaats van 1 cm of meer."

Totaalkost?

Wat wil dit zeggen voor een volledig voorbeeldproject? "Werk je je gevel af met een buitenpleister, dan betaal je in totaal ongeveer 150 euro per m² voor buitenmuren uit cellenbeton van 36,5 cm dik."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/wat-kost-cellenbeton/