livios logo

Wat kost keramische snelbouwsteen?

Bouw je op de traditionele manier, dan vormt de snelbouw het geraamte van je nieuwe constructie. Om je binnenmuren op te trekken, heb je de keuze tussen verschillende soorten snelbouwsteen. De keramische snelbouwsteen kom je nog altijd in het merendeel van de bouwprojecten tegen. Op hoeveel euro mag je ongeveer rekenen voor een bouwproject in dit materiaal? Hans Cools van Wienerberger doet de uitleg.

"Keramische snelbouwsteen op zich kost 10 à 20 euro per m². Tel hier de plaatsing bij en je komt uit op zo’n 35 à 45 euro per m²."

Foto Livios
  

Deze snelbouwsteen is verkrijgbaar in drie verschillende breedtes: 9 (of 10), 14 en 19 cm.

Foto Porotherm
  

"Traditionele snelbouwsteen breng je met metselmortel aan. Deze blokken zijn kleiner van formaat en worden na het bakken meteen verpakt."

Foto Porotherm
  

35 à 45 euro per m²

“Keramische snelbouwsteen op zich kost 10 à 20 euro per m². Tel hier de plaatsing bij en je komt uit op zo’n 35 à 45 euro per m². Omgerekend naar een volledig bouwproject van zo’n 250 m² aan snelbouw, kost je dat dus ongeveer 8.750 à 11.250 euro, exclusief btw.”

Welke eigenschappen zorgen ervoor dat je eindtotaal hoger of lager ligt? Cools zet zes factoren op een rijtje die het verschil kunnen maken.

1. Breedte

Deze snelbouwsteen is verkrijgbaar in drie verschillende breedtes: 9 (of 10), 14 en 19 cm. Waarvan enkel de laatste twee blokken mogen dienen als dragende muur. Hoe breder je blok, hoe hoger de kost natuurlijk.

2. Druksterkte

“Dient de blok voor een eengezinswoning met een enkele bouwlaag en met kleine overspanningen? Of voor meerdere bouwlagen met loftindeling en grote overspanningen? Een hogere druksterkte van de steen vertaalt zich ook in een hogere prijs.”

3. Isolatie en akoestiek

Stenen met betere (akoestische) isolatie hebben eveneens een impact op de totale bouwkost van je project. “Zo zijn er lijmblokken met betere isolatiewaarde die bouwknopen volledig oplossen, zonder dat hier extra materialen voor nodig zijn. Of blokken met extra massa die geluiden van binnen- en buitenaf beter dempen.”

4. Afname

Bestel je enkel snelbouwstenen voor een kleine aanbouw, dan zal je dat in vierkantemeterprijs meer kosten dan dat je een volledig bouwproject moet voorzien van het nodige materiaal.

5. Metselen of lijmen?

“Traditionele snelbouwsteen breng je met metselmortel aan. Deze blokken zijn kleiner van formaat en worden na het bakken meteen verpakt. Om ze volgens de regels van de kunst op te metselen, heb je een voeg van zo’n 12 mm nodig. Die voeg moet de ruwe, ongelijke zijdes van de steen opvangen.”

“Lijmstenen daarentegen worden na het bakken vlak afgeslepen. Hier volstaat een lijmmortelvoeg van 1 mm en heb je geen truweel meer nodig. Deze stenen hebben een groter formaat, want je hebt beide handen vrij om ze te tillen. Qua aankoopkost neigen ze meer naar de bovenkant van de gegeven prijsvork, maar je haalt wel een hoger rendement: je verkort je bouwtijd, er moet minder bouwvocht opdrogen en er blijft minder afval liggen op de werf. Bovendien is de prijs van de lijm inbegrepen en zijn er dus geen extra kosten voor de mortel.”

6. Transport

Deze kost, ten slotte, komt nog eens bovenop de hierboven vermelde prijzen. “Voor een volledig nieuwbouwproject heb je al snel een volledige vrachtwagen nodig die je bouwstenen komt leveren. In vergelijking met duurdere materialen zoals gevelsteen of dakpannen, ligt het aandeel van transportkosten per m² hoger. Informeer je hierover op voorhand bij de bouwhandelaar of aannemer.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/binnenmuur/wat-kost-keramische-snelbouwsteen/