livios logo
logo

De evolutieve woning: een huis aangepast aan onze noden


  

Als je een huis of appartement koopt, hoop je er lang te kunnen wonen. Maar je kan op voorhand niet voorspellen wat de toekomst zal brengen. Kinderen, verminderde mobiliteit, echtscheiding... Er zijn veel factoren die een grote invloed hebben op de inrichting van een huis. Een woning die zich aanpast aan die veranderende situaties is de ideale oplossing om de rest van je leven van je gezellige nest te genieten.

De evolutieve woning is een modulaire woning met het oog op de toekomst. Ze speelt in op de veranderende behoeften en evolueert mee met de financiële situatie, de gezinssamenstelling en de leeftijd van de bewoners. Het principe is dat je de woning zonder al te grote werken en kosten kan vergroten, ruimtes kan wijzigen...

De voordelen

Een evolutieve woning heeft vele voordelen, waaronder :

  • Een grote vrijheid op het vlak van inrichting: het idee is om de basis van het huis te bouwen en modules toe te voegen of te verwijderen naarmate het huishouden zich ontwikkelt.
  • Voordelig qua prijs: dit type woning is goedkoper dan een volledig afgewerkt huis, dat in één keer wordt gebouwd. Het toevoegen van modules zal ook minder kosten dan het uitvoeren van grote renovatiewerken om de woning achteraf aan te passen, aangezien alle benodigdheden (elektrische aansluitingen, riolering...) reeds zijn voorzien.
  • Ecologisch: een evolutieve woning wordt over het algemeen gerealiseerd met recycleerbare materialen (hout, glas…).

Dit type woning vergt echter wel de nodige voorbereiding.

Voorbereidende werken en nodige uitrusting

Een evolutieve woning is het resultaat van een goede samenwerking tussen de architect en de opdrachtgever. Al van bij de start moeten beide partijen samenzitten om bepaalde zaken te bepalen: de huidige en toekomstige behoeften van de bewoners, hun levensstijl en uiteraard de technische aspecten die nodig zijn om dat alles te realiseren, nu en later.

Groot terrein

Het terrein waarop je bouwt, moet groot genoeg zijn om nieuwe modules te kunnen toevoegen. Deze eventuele uitbreidingen plan je best al van bij de start.

Stevige basis en funderingen

Om de stabiliteit van de woning te garanderen wanneer er achteraf bijvoorbeeld een verdieping wordt toegevoegd, is een gezonde en solide basis cruciaal.

Anticiperen op mogelijke mobiliteitsproblemen

Op het gelijkvloers voorzie je best ruimtes die op termijn aangepast kunnen worden aan mensen met een beperkte of verminderde mobiliteit. Dit betekent voldoende brede deuropeningen en circulatiezones om de doorgang van een rolstoel of rollator mogelijk te maken, geen of zo weinig mogelijk treden en niveauverschillen, het plaatsen van een antislipvloer...
Installeer stopcontacten hoger dan normaal en schakelaars lager (ze moeten bereikbaar zijn vanuit een zittende positie) en laat de ruimte onder de gootsteen of het kookgedeelte vrij. Je kan ook al een ruimte op het gelijkvloers 'voorbereiden' om er later een slaapkamer met badkamer van te maken.
Ga ook na of de muren van de badkamer stevig genoeg zijn om grijpstangen op te hangen, naast het bad of het toilet, die voor houvast zorgen.

Mobiele wanden

Denk goed na over de structuur van je woning, die zal namelijk de ruimtes definiëren. Bepaal dus al van bij de start welke muren op termijn makkelijk moeten kunnen worden gesloopt of waar een eventuele uitbreiding zou moeten komen. Dat bespaart je achteraf een hoop werk.

Het is dus belangrijk een goed zicht te hebben op de beschikbare oppervlakte, om ze achteraf te kunnen opdelen of, omgekeerd, om te kiezen voor lichte of mobiele wanden in de plaats van draagmuren, die je later eenvoudig kan weghalen of verplaatsen. Zorg er dan wel voor dat er geen kabels in deze scheidingswanden lopen of stopcontacten aanwezig zijn.

Laurent Brandajs


  

Laurent Brandajs


  

Voorzie alle technieken op voorhand

Wanneer je gaat uitbreiden stoot je vaak op technische problemen. Zo loopt de vloer bijvoorbeeld niet door of is de elektrische installatie ontoereikend.

Idealiter 'bereid' je elke ruimte in huis erop voor om te worden omgevormd tot woonruimte, zoals de kelder of de zolder. Daarvoor moeten alle noodzakelijke technische leidingen, aansluitingen en sanitaire voorzieningen al op voorhand worden voorzien. Dit geldt zowel voor het sanitair (wachtleidingen) als voor de elektriciteit (bedrading, stopcontacten...). Zo kan de aansluiting achteraf zonder problemen gebeuren.

Het is ook interessant om de vloerbekleding over een hele verdieping door te trekken en te plaatsen voor de (lichte) wanden worden geplaatst. Zo blijft de vloer doorlopen, ook wanneer je een of meerdere wanden weghaalt of verplaatst.

Texte Mailys Chavagne
Photo Thinkstock

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/de-evolutieve-woning-een-huis-aangepast-aan-onze-noden/