livios logo

10 weetjes over het verlijmen van gevelstenen

Smalle voegen zijn al enkele jaren een trend. Mensen willen meer steen zien en minder voeg. Een gevel verlijmen is daarom de ideale oplossing. We zetten tien weetjes over deze techniek op een rij.

1. 8% dunner

Bij een traditioneel gemetselde gevel nemen de voegen 20% van het oppervlak in. Bij een verlijmde gevel is dat slechts 8%. Je ziet dus in hoofdzaak enkel de steen. Dat geeft een uniek beeld aan de gevel, want de kleur van de steen bepaalt de uitstraling van de gevel, en wordt niet genuanceerd door de kleur van de voegen zoals bij traditioneel metselwerk.

2. Minder snel verouderen

Vervuilde voegen zijn vaak het gevolg van mos- en algengroei op de voegen. Dat breidt zich later uit op de stenen. Bij verlijmde gevels is de voeg niet, of amper, zichtbaar. Die terugliggende voeg staat daarmee minder bloot aan de natuurelementen. Hierdoor veroudert ze minder snel en zal je gevel er minder snel vuil uitzien. Traditionele voegen kan je natuurlijk wel laten schoonmaken, maar dat kost geld. Een verlijmde gevel met minder voegen bespaart je dus die uitgave.

VandersandenRega1

Foto Vandersanden
  

gevel gevelsteen baksteen verlijmen Terca

Foto Terca
  

3. Sterker geheel

Nog altijd kiezen bouwers vaak voor gevelstenen als afwerking voor de buitengevel, ook in combinatie met lichtere bouwmethodes zoals houtskeletbouw, CLT… waardoor sommige constructie-elementen zoals lateien boven ramen en deuren niet altijd meer kunnen worden ondersteund door de dragende binnenmuur. Waar bij een traditionele gemetselde gevel de verbinding tussen de stenen het zwakste element is, is dat bij een gelijmde gevel de steen zelf. Dat maakt een gelijmde gevel tot wel drie keer sterker.

Bij verlijmde gevels kunnen de verlijmde bakstenen – bij redelijke gevelopeningen – dan ook dienen als constructief element, zonder extra steunelement zoals betonnen of stalen lateien. Daarenboven kan je ook de spouw heel wat smaller maken. Als de vakman de bakstenen juist aan elkaar verlijmt, gaat de lijm namelijk niet uitpuilen. Dat risico is groter wanneer je werkt met mortel.

4. Amper uitbloeiingen

Lijm is erg waterafstotend. De gevel is dan ook vrijwel ongevoelig voor uitbloeiingen. Die komen vaak voor door het gebruik van fout cement. Vervuild zand of onzuiver water kan er namelijk voor zorgen dat er een zoutlaag op de gevel achterblijft nadat hij is uitgedroogd. Daar heb je bij lijmen geen last van.

5. Ergonomischer

De lijmtechnieken zijn in de eerste plaats uitgevonden om aan de wensen van de vakman te voldoen. Door te werken met lijmspuiten moet hij niet langer sleuren met emmers cement en moet hij zich niet voortdurend bukken.

gevel gevelsteen gevelstenen nieuwbouw huis Vandersanden Wapper Snowdust

Foto Vandersanden
© Wapper Snowdust  

gevel spouwanker muuropbouw

Foto Terca
  

6. Kortere bouwtijd

Een verlijmde gevel moet achteraf niet meer opgevoegd worden. Dit kort de bouwtijd in. Je zal ook minder lang een stelling moeten huren of de straat of het voetpad moeten afzetten. Dat is trouwens ook de reden waarom heel wat projectontwikkelaars kiezen voor deze manier van werken.

7. Snellere droogtijd

Lijmen harden sneller uit dan mortel. Ze zijn na ongeveer 24 uur uitgehard. Daardoor kunnen er sneller lateien geplaatst worden of schoren sneller worden weggenomen. Let wel op bij regen en temperaturen lager dan 5 °C. Dan moet je het verse lijmwerk voldoende beschermen. Bij vriestemperaturen valt er, net als bij traditioneel metselen, niet te werken.

8. Niet eenvoudiger

Gevelstenen verlijmen is, in tegenstelling tot wat je zou denken, niet eenvoudiger dan traditioneel metselen. Je moet het eerder zien als een specialisatie van traditioneel metselen. Iemand die de basismethodes niet onder de knie heeft, zal geen mooi gelijmd gevelmetselwerk kunnen afleveren.

 gevel gevelsteen gevelstenen Vandersanden Group bis 2017

Foto Vandersanden
  

gevel huis nieuwbouw

Foto Terca
  

9. 30% duurder

Zelfs meer dan twintig jaar na de ontwikkeling valt lijmen nog steeds duurder uit dan traditioneel metselen en voegen, tot zo’n 30%. Lijmmortel is beduidend duurder dan traditionele grijze stelmortel. Ook de uitvoering is duurder, want je hebt meer stenen nodig omdat de voeg kleiner is geworden. Toch is de prijs de jongste jaren duidelijk gedaald. En daar zijn twee redenen voor: enerzijds zijn er meer aanbieders van lijmproducten, waardoor er meer concurrentie is op de markt. Anderzijds zijn er meer en meer aannemers mee vertrouwd, waardoor ook de prijs voor de uitvoering daalt.

10. Niet te recupereren

Lijmmortel is veel sterker dan traditionele mortel. Hierdoor krijg je de stenen in de praktijk achteraf nog onmogelijk uit elkaar. Het is dan ook moeilijk om de stenen nog te recupereren, zoals soms gebeurt bij oudere woningen. Lijmen is dus niet de meest vriendelijke techniek als het op circulair bouwen aankomt.

Bron: Ik ga Bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/10-weetjes-over-het-verlijmen-van-gevelstenen/