Glastegels en betonglas

Glastegels en betonglas zijn twee gevelmaterialen die vooral bij moderne woningen populair zijn. Glastegels zijn de individuele tegels, betonglas volledige panelen van glastegels. Soms wordt hier en daar een losse tegel geplaatst, maar meestal zie je volledige glastegelpanelen.

1. Glastegels

Een glastegel bestaat uit twee helften die tegen elkaar geperst worden. Binnenin zit een holle ruimte gevuld met droge lucht. Dat komt de thermische isolatie ten goede. Wat dat betreft, scoort een glastegel even goed of zelfs iets beter dan dubbele beglazing. Bijgevolg is ook de ontwikkeling van condensatie nagenoeg uitgesloten. Op akoestisch vlak zou een glastegel zelfs betere resultaten halen.

Soorten en maten

Er zijn veel verschillende types glastegels op de markt. Je vindt ze in verschillende maten (courante maten zijn 24 x 24 en 19 x 19 met een dikte van 8 centimeter), kleuren en uitvoeringen (gewolkt, satiné, doorzichtig, gelijnd, ...). De glastegels worden op een gelijkaardige wijze als de bakstenen vermetseld. Dit mag evenwel niet gelijktijdig gebeuren omdat je dan niet voor een degelijke uitzettingsvoeg kan zorgen. Deze is nodig om eventuele spanningen in de muur ten gevolge van temperatuurverschillen op te vangen. Hou er ook rekening mee dat glastegels met een speciale mortel moeten geplaatst worden.

2. Glasbeton

Glasbeton, grote panelen glastegels, wordt in principe op voorhand op bestelling in de fabriek gemaakt. Het beton dat tussen de glastegels zit, wordt kruiselings (in twee richtingen dus) gewapend. Op die manier verkrijg je solide, waterdichte panelen waarbij de voegen bovendien overal precies even groot zijn. Glasbeton kan voor binnen en buiten gebruikt worden, horizontaal en verticaal. Je vindt de panelen terug als douchewand, als scheidingsmuur, op een tussenvloer, in de gevel, ... Glasbeton kan wel niet gebruikt worden voor dragende binnen- of buitenwanden. Panelen die liggend geplaatst worden vereisen een aangepaste wapening en voegdikte.

Afmetingen panelen

Wat de afmetingen betreft, moet er wel rekening mee gehouden worden dat een glastegel niet gedeeld kan worden en dat er rond de panelen een omkadering vereist is. Je kan dus niet in elke muuropening zo maar een glasbetonpaneel laten plaatsen. Je hebt natuurlijk wel verschillende afmetingen van tegels zodat er veel verschillende maten mogelijk zijn, maar het is aan de architect of de fabrikant om op voorhand de juiste oppervlakte uit te rekenen waarin het paneel geplaatst moet worden.

Binnenshuis is het ook mogelijk om een houten kader te (laten) maken waarin glastegels geplaatst kunnen worden. Op die manier heb je meer kleurenmogelijkheden dan bij de panelen met beton, hoewel je tegenwoordig mortel in veel verschillende kleuren vindt. 

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media