Verticaal tuinieren

Op zoek naar een groen en verticaal accent voor de aankleding van je woning of (stads)tuin? Dan biedt een groengevel misschien wel de oplossing. Of hoe het gras soms groener is aan de 'overwand'...

Tuinier en onderzoeker Patrick Blanc vond in de jaren '90 het concept van de groengevel uit. Een revolutionair concept waarbij een kleine oppervlakte al volstaat om te tuinieren, omdat de planten zich verticaal tegen een wand bevinden in plaats van horizontaal in een tuin.

Eenvoudig concept

 • ecoworks
  © Ecoworks

Het in Overijse gevestigde Ecoworks is gespecialiseerd in de aanleg en het onderhoud van groengevels. “Het concept is eigenlijk eenvoudig”, legt projectleider John Kinnen uit. “Een textieldoek vervangt de aarde waar plantenwortels in groeien. Een irrigatiesysteem zorgt 3 tot 5 keer per dag voor de aanvoer van water en voedingsstoffen zodat alle planten welig groeien.”

“Een groengevel bestaat uit verschillende lagen. Eerst plaatsen we een metalen frame als draagstructuur. Daarop komen hardschuimplaten van gerecycleerd materiaal, die zorgen voor een vlakke, waterafstotende wand. Hierop wordt het irrigatiesysteem geïnstalleerd. Vervolgens spannen we twee lagen geotextiel over de hele wand, die de groeikern zullen vormen voor de planten.”

Andere systemen

Naast dit systeem met groeikern zijn er nog andere systemen op de markt. Zo groeien de planten van een grondgebonden groengevel op een houten constructie, op een staaldraadsysteem of op een staalraster. Daarnaast bestaan er ook zelfhechtende planten die geen klimhulp nodig hebben.

Er zijn ook verschillende niet- grondgebonden systemen zoals de hangende groengevel, waarbij hangplanten bovenaan de groengevel komen en de groengevel met plantenbakken. Bij dit systeem worden metalen plantenbakken gemonteerd tegen een staalconstructie aan de gevel. In deze plantenbakken zit een klimhulp waarlangs de planten naar boven kunnen groeien.

Daarnaast is er nog het systeem met boven elkaar geplaatste bakjes met een overloopsysteem. In deze bakjes zit een groeimedium waarin de planten kunnen groeien.

Voordelen

 • ecoworks
  © Ecoworks

Naast zijn visuele troeven valt de groengevel voornamelijk in de smaak omwille van zijn belangrijke ecologische en economische voordelen. "Naast de natuurlijke meerwaarde en de temperatuur- en geluidsisolerende werking, verminderen groengevels ook de hoeveelheid afvloeiwater. Daarnaast verbeteren ze de water- en luchtkwaliteit en verhogen ze de levensduur van gevels en de brandveiligheid", aldus John Kinnen.

“Ook belangrijk is het rustgevende karakter, want groen brengt rust. Door de opname van CO2, giftige stoffen en stofdeeltjes dragen groengevels bij tot een schoner leefmilieu. Vandaar de populariteit van groengevels in grote steden wereldwijd.”

Groengevels komen nog niet zo veel voor, maar toch zijn er al verschillende gemeentes die een subsidie voorzien voor de installatie van een groengevel. Voor de voorwaarden van deze subsidie neem je best contact op met jouw gemeente.

Binnen én buiten

"Naast de oriëntatie van de wand, spelen ook externe factoren een grote rol bij de selectie van de planten. Zon en schaduw, het blootstaan aan neerslag en wind, binnen of buiten gelegen, het zijn enkele van de voornaamste factoren die de plantenkeuze bepalen en zo ook het uitzicht van de groengevel.”

 • ecoworks
  © Ecoworks

Een groengevel kan zowel binnen als buiten. "Voor een groengevel binnenshuis gebruiken we vooral tropische of subtropische planten. Voor groengevels buitenshuis gebruiken we enkel planten die vriestemperaturen overleven. In beide gevallen zorgt de selectie van de planten voor groengevels die het hele jaar mooi blijven.”

Bij aanleg van een groengevel binnenshuis, maar in sommige gevallen ook bij een groengevel buitenshuis, is de installatie van een afvoergootje nodig.

Kan een groengevel overal?

“Groengevels kunnen bijna overal. Van zodra er een wand vrij is, of ruimte voor het plaatsen van een vrijstaande constructie, kan er een groengevel komen. Een essentiële vereiste is wel de aanwezigheid van bij voorkeur een regenwatertank, of de mogelijkheid tot aansluiting op het waternet. Water is immers samen met de voedingstoffen de belangrijkste factor voor een goed functionerende groengevel.”

 • ecoworks
  © Ecoworks

Is de muur of gevel in slechte staat, met barsten of kieren, dan is de plaatsing van een groengevel af te raden. Bepaalde plantsoorten zullen zich anders in deze barsten of kieren binnendringen. Ook muren zonder spouw, die last hebben van opstijgend vocht, komen niet in aanmerking omdat er te weinig zonlicht is en de gevel dus niet genoeg kan uitdrogen.

Onderhoud en prijs

Een groengevel vraagt niet veel onderhoud. “Enkel in de eerste 18 maanden is het onderhoud wat intensiever en moeten we meer bijsturen. Het kan zijn dat er dan 'uitval' van sommige planten is. Zodra de planten volwassen zijn, vallen we terug op een onderhoud van twee- tot driemaal per jaar om de dode takken en bladeren te verwijderen en sommige planten te snoeien. Zo blijft de groengevel gezond.”

“Een groengevel is maatwerk, dus de prijzen variëren naargelang de opdracht. Voor een klassieke groengevel aan een wand begint de prijs bij 500 euro per m2, exclusief 21 % btw.”

Meer info op Ecoworks

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media