Jouw gevel in een nieuw jasje: 4 innovatieve en duurzame bekledingen

Is jouw buitengevel aan renovatie toe of wil je je huis gewoon een nieuwe look geven? Dan moet je op zoek naar een passende gevelbekleding die het plaatje helemaal af maakt. Maar het grote aanbod aan technieken en materialen maakt die zoektocht niet altijd even gemakkelijk. Bovendien spelen factoren zoals het onderhoud, de isolatiemogelijkheden en duurzaamheid ook nog eens een rol. Voor (ver)bouwers die op zoek zijn naar extra inspiratie lichten we enkele innovatieve gevelbekledingen toe.

Maximale flexibiliteit met aluminium

Aluminium gevelbekleding wordt steeds populairder. Het kan dan ook worden toegepast op alle gevels en biedt een maximale flexibiliteit. Dankzij de verschillende uitvoeringen, horizontale en verticale toepassingen en talloze kleurafwerkingen zijn de mogelijkheden haast oneindig. Bovendien is het een sterk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal dat door zijn eigentijdse uitstraling perfect past bij hedendaagse architectuur. 

De aluminium gevelbekleding wordt geplaatst volgens het principe van een geventileerde gevel. Dat wil zeggen dat de gevelbekleding wordt gemonteerd op een achterliggende houten of aluminium draagstructuur die aan de muur is bevestigd. De ruimte tussen de muur en de gevelpanelen wordt gedeeltelijk opgevuld met isolatiemateriaal. De niet opgevulde ruimte zorgt ervoor dat de gevel voldoende wordt geventileerd en regenwater kan wegvloeien. 

Aluminium gevelbekleding is niet alleen gekend voor zijn talloze personalisatiemogelijkheden, maar ook voor zijn duurzame kwaliteit. Het is voor velen dan ook een milieubewuste keuze omdat het 100% en oneindig recycleerbaar is. Daarnaast zijn aluminium gevelelementen perfect combineerbaar met andere materialen en kan je het doortrekken in je terrasoverkapping of zelfs in je interieur voor een uniforme look. Wat dacht je bijvoorbeeld van een trappenhal bekleed met aluminium voor een naadloze overgang van buiten naar binnen?

Budgettopper: kunststof panelen

Kunststof panelen zijn een goede optie voor wie op zoek is naar een onderhouds- en budgetvriendelijke gevelbekleding. Pvc heeft een erg goede prijs-kwaliteitverhouding en is verkrijgbaar in talloze kleuren en verschillende materiaalimitaties zoals hout of metaal. Zo kan je bijvoorbeeld het authentieke uitzicht van een houten gevelbekleding creëren zonder de nadelen ervan. 

Net als aluminium gevelplaten kunnen kunststof panelen ook horizontaal en verticaal worden geplaatst en hebben ze een duurzaam karakter. Pvc heeft een langere levensduur dan sommige andere gevelbekledingen omdat het goed bestand is tegen weersinvloeden en niet zal oxideren, rotten of verkleuren. Bovendien kan het ook gemakkelijk worden gerecycleerd. 

Leef je uit met leien 

Hou je van een strakke look en uniformiteit? Dan zijn leien jouw ideale gevelbekleding. Je kan er zowel je dak als je gevel mee bekleden zodat beiden naadloos op elkaar aansluiten. Of je kan verschillend gekleurde leien met elkaar combineren om je gevel een unieke en speelse uitstraling te geven. De keuze is volledig aan jou.

Er bestaan zowel natuurleien als kunstleien (vezelcementleien). Natuurleien worden gemaakt uit grote stukken natuurlijk leisteen en hebben een karakteristieke glans en structuur. Het natuurlijke uitzicht en de erg lange levensduur – zo’n 70 tot 100 jaar – zijn voor velen een groot voordeel. Het nadeel is dat natuurleien relatief duur zijn met een gemiddelde kostprijs van 110 tot 125 euro per vierkante meter, afhankelijk van het soort natuursteen en de beschikbaarheid ervan. 

Vezelcementleien zijn gemaakt van cement waaraan sterke kunststofvezels worden toegevoegd. Ze zijn dan ook lichter en budgetvriendelijker dan natuurleien. Bovendien kunnen ze in verschillende vormen en kleuren worden gemaakt zodat ze eenvoudig in verschillende stijlen en projecten kunnen worden verwerkt. Kunstleien hebben een levensduur van 25 tot 50 jaar.  

Beperkt onderhoud met vezelcement

Naast leien kom je vezelcement nog in andere vormen tegen voor gevelbekleding. Zo zijn er ook vezelcementplaten en sidings. De gevelplaten zijn vlakke, meestal rechthoekige platen die beschikbaar zijn in diverse kleuren en afwerkingen. Sidings zijn gevelstroken in vezelcement met een houtstructuur. Ze bieden een budget- en onderhoudsvriendelijk alternatief voor een gevelbekleding in hout of houtvezel. Een groot voordeel is dat gevelbekleding in vezelcement relatief dun is en dus ideaal voor wie zijn gevel wil renoveren en isoleren. Het laat voldoende plaats voor een dikke isolatielaag en geeft toch een strakke afwerking. 

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media