livios logo

Bakstenen

Bakstenen zijn de echte allrounders onder de bouwstenen: ze hebben een goede druksterkte, een goede score qua thermische en akoestische isolatie en nauwelijks kans op vormveranderingen of scheurvorming. Welk type baksteen je kiest, hangt af van je smaak.

Soorten

Je kan een onderscheid maken tussen handvormstenen, strengpersstenen en vormbakstenen. Het verschil zit in de productiemethode en het uitzicht. Kwalitatief is er zo goed als geen verschil. Daarnaast heb je ook nog gebogen of ronde stenen. 

1. Handvormsteen

Het is een misleidende term, want stenen die met de hand gevorm worden, zijn een zeldzaamheid. Bovendien ligt het kostenplaatje hiervan hoger. De meeste handvormstenen komen tot stand via een machinaal productieproces dat de handmatige productie nabootst. Klei of leem wordt machinaal in de mallen geworpen, waardoor elke steen een vrij ruw, onregelmatig en uniek uitzicht heeft.

2. Strengpersstenen

Een machine perst de klei of de leem tot een lange streng die versneden wordt tot stenen. Strengpersstenen zijn maatvaster, regelmatiger en gladder dan handvormstenen en verkrijgbaar in grotere formaten. Geperforeerde strengpersstenen hebben een betere isolatiewaarde.

 gevel gevelsteen gevelstenen Vandersanden Group bis 2017

Bakstenen zijn de echte allrounders onder de bouwstenen.

Foto Vandersanden
  

gevel gevelsteen baksteen verlijmen Terca

Welk type baksteen je kiest, hangt af van je smaak.

Foto Terca
  

3. Vormbakstenen

Vormbakstenen houden zowat het midden tussen handvormstenen en strengpersstenen. Ze zijn strakker en regelmatiger dan handvormstenen. In vergelijking met strengpersstenen vertonen ze grote verschillen per steen en zijn ze ruwer.

4. Gebogen of ronde stenen

Je hebt ook nog bakstenen met afwijkende vormen. Gebogen of ronde stenen dienen om bakstenen kolommen of muren met een sterke ronding te bouwen. Het aantal toepassingsmogelijkheden is uitgebreid. Deze bakstenen kosten meer dan standaardgevelstenen.

Voegen

In traditioneel metselwerk bestaat ongeveer 15 % van de muur uit voegen. De kleur en de vormgeving van de voeg hebben dus een belangrijke invloed op het totaaluitzicht van je woning.

  • Grijze voegen: geven de muren een donkere aanblik.
  • Beige voegen: creëren een egaal uitzicht.
  • Witte voegen: zorgen ervoor dat de kleur van de gevelstenen wordt geaccentueerd en dus beter tot haar recht komt.

Gebruik je dezelfde voegkleur als de kleur van de steen - ton-sur-ton - dan krijg je een homogeen, zelfs monolithisch geheel. Laat de voeger vooraf op een weinig zichtbare plaats verschillende kleuren uitproberen, zodat je een betere keuze kan maken.

Zelf metselen? Vermijd dan kleurschakeringen door stenen uit verschillende pakketten te mengen. Wil je liever smalle voegen waardoor de baksteen meer tot zijn recht komt? Lees dan het artikel 'Verlijmen versus vermetselen'.

bouwmaterialen gevelstenen gevelsteen baksteen showroom

Foto Wijckmans
  

gevel gevelstenen bakstenen Dubio Dubio-baksteen

Foto Nelissen Steenfabrieken NV
  

steenstrips steenstrippen baksteenstrippen gevel

Foto Sto nv
  

Verf op metselwerk

Een gevel verven gebeurt tegenwoordig minder en minder omdat het gamma aan kleuren en vormen bij bakstenen heel uitgebreid is. Hou in je achterhoofd dat je om de zoveel jaren een nieuwe laag zal moeten aanbrengen. Let ook op met de keuze van de verf, gevelsteen en de opbouw van de spouwmuur: kies voor een aangepaste, ademende verf, een vorstbestendige baksteen en weet dat er in de spouw voldoende ventilatie moet zijn.

Toch je gevel verven? Hou rekening met deze do's en don'ts.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/bakstenen/