livios logo

Cannabis: van blowen naar bouwen

Cannabis, oftewel Latijn voor hennep, is al sinds de Oudheid een veelzijdig en veel gebruikt materiaal. Het is pas sinds de laatste decennia dat het product een negatieve bijklank kreeg.

Nochtans kan je er oneindig veel kanten mee uit. Dat is al zeker de mening van landbouwer Mathieu Hendrickx uit het West-Vlaamse Erwetegem. Daar heeft hij een grote cannabisplantage. Alleen dienen zijn plantjes niet om te blowen, maar om te bouwen.

"Ecologische stap vooruit"

"Hennep is op een ecologisch verantwoorde manier te kweken en te verwerken. En het heeft dan nog eens sterke isolerende en vochtregelende karakteristieken."


  

Door het product nu te commercialiseren, hoopt de bedenker meer bouwbedrijven over de streep te trekken.

Foto Livios
  

Met de hulp van experten uit de bouwsector heeft Hendrickx namelijk een prefab bouwsysteem ontworpen uit kalkhennep. Muren uit een combinatie van kalk, mineralen, water en natuurlijk hennep.

"In de cannabisplanten zit een lager THC-gehalte dan in de gekende drugsversie. Roken heeft dus geen zin. Je zou er wel eens zeer misselijk van kunnen worden", lacht de landbouwer.

"Voor de bouw is het daarentegen een perfect materiaal. Hennep is op een ecologisch verantwoorde manier te kweken en te verwerken. En het heeft dan nog eens sterke isolerende en vochtregelende karakteristieken. Chemische stoffen kan je ook vaarwel zeggen. Er is enkel nog plaats voor natuurlijke grondstoffen."

Cannabisbouwen op grote schaal?

Het prefab bouwsysteem wordt vooraf in een productiehal opgebouwd. Daarna is het de beurt aan een vakman om de muren te monteren op de werf.

"Vroeger moesten ze het hele kalkmengsel nog handmatig aanbrengen op de draagstructuren. Dat duurde weken, zelfs maanden om te drogen, afhankelijk van het weer. Dit concept zorgt voor een snelle en efficiënte oplossing", meent Hendrickx.

Qua prijs zou dit systeem bovendien goed kunnen concurreren met die van de huidige bouwvormen, maakt Hendrickx zich nog sterk in een interview met Kanaal Z (zie beneden).

Bouwbedrijven overtuigen

Door het product nu te commercialiseren, hoopt de bedenker meer bouwbedrijven over de streep te trekken. "Momenteel passen ze dit systeem enkel toe in Engeland en Spanje."

Wie weet leef jij binnenkort dus ook wel tussen vier hennepmuren. 

 

Bron: Het Laatste Nieuws / Kanaal Z

Bekijk hier de reportage van Kanaal Z:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/cannabis-van-blowen-naar-bouwen/