livios logo

Dak en gevel in één strak jasje

Droom jij van een dak met gevelallures en vice versa? Wij brachten alle mogelijkheden in kaart!

Bij na-isolatie langs de buitenzijde is het belangrijk dat de nieuwe isolatielaag goed afgeschermd wordt. Juist daarom zijn klassieke dakafwerkingsmaterialen, zoals dakpannen of vezelcementleien, interessant als gevelbekleding.

Foto Koramic
  

Voor een strakke, monolithische look, is een naadloze aansluiting tussen dak en gevel cruciaal.

Foto Koramic
  

In principe kunnen alle dakpannen en vezelcementleien verticaal geplaatst worden. In de praktijk krijgen leien vaak de voorkeur.

Foto Koramic
  

Bij renovaties is zink interessant omwille van het lage gewicht, waarvoor je slechts een lichte draagstructuur nodig hebt en geen bijkomende fundering. Voor nieuwbouw is flexibiliteit de grootste troef.

Foto VM Zinc
  

Een gevel- en dakbekleding met shingles komt minder vaak voor, maar geeft wel een heel speciale touch aan een woning.


  

Voordelen van een doorlopende gevelbekleding

Extra ruimte voor isolatie bij renovaties

Bij na-isolatie langs de buitenzijde (de meest efficiënte methode) is het belangrijk dat de nieuwe isolatielaag goed afgeschermd wordt. Juist daarom zijn klassieke dakafwerkingsmaterialen, zoals dakpannen of vezelcementleien, interessant als gevelbekleding.

Deze materialen zijn om te beginnen erg dun, zodat je extra ruimte creëert voor isolatie. Verder zijn ze relatief licht en kunnen ze met behulp van een houten onderstructuur verankerd worden aan de bestaande gevel. Je hebt dus geen bijkomende fundering nodig.

Een strakke look

Ook bij nieuwbouw is een doorlopende gevelafwerking interessant, maar dan vooral omwille van esthetische redenen of om de dikte van de muuropbouw te beperken.

Voor een strakke, monolithische look, is een naadloze aansluiting tussen dak en gevel cruciaal. Daarom stellen veel architecten voor om de dakgoot onzichtbaar te verwerken in de dakstructuur. Let wel: zo’n ‘verholen goot’ vereist extra aandacht.

Bij een klassieke dakgoot vormt een lek geen groot probleem, aangezien overtollig regenwater gewoon in de grond sijpelt of via de inrit of het terras naar de riolering of tuin wegvloeit. Maar bij een verholen goot komt bij een lek het water in de muurconstructie terecht. Bovendien kan het lang duren voordat je het probleem ontdekt. Controleer verholen goten daarom regelmatig op lekken en verwijder minstens twee keer per jaar alle bladeren en vuil.

Eén aanspreekpunt

Een bijkomend voordeel van een doorlopende dak- of gevelafwerking, is dat je terecht kan bij één vakman. Meestal is dat een dakwerker, maar er zijn ook schrijnwerkers die zich hierop toeleggen.

Welke materialen zijn hiervoor geschikt?

Vezelcementleien en dakpannen

In principe kunnen alle dakpannen en vezelcementleien verticaal geplaatst worden. In de praktijk krijgen leien vaak de voorkeur, omdat ze vanwege hun geringe dikte (amper 4 mm) makkelijker verzaagd kunnen worden en met behulp van hoekprofielen eenvoudige aansluitingen mogelijk maken langs ramen en deuren.

Bijkomend voordeel van leien is hun beperkte gewicht, van 20 à 25 kg per m² tegenover 39 à 65 kg per m² voor kleidakpannen. Je hebt voor leien bijgevolg een minder zware onderstructuur nodig. Voor de bevestiging gebruikt de dakwerker een combinatie van leihaken en nagels. Maar als je geen verankering wil zien langs de buitenzijde, is het mogelijk om de leihaken achterwege te laten, als de windbelasting dit toelaat.

Lees ook:

Kies je voor dakpannen, ga dan op zoek gaan naar een model met een uitgebreid gamma hulpstukken, zoals hoekpannen en knikpannen voor en mooie overgang tussen het dak en de gevel. Vlakke pannen zijn in het algemeen beter geschikt voor verticale plaatsing, maar ook van sommige golvende dakpannen zijn er tal van hulpstukken beschikbaar.

Let wel: een dakpan is dikker dan een lei. Je krijgt geen vlak, maar eerder een ‘geschubd’ oppervlak. Voor een echt strakke look, zoals bij leien, bestaan er kleidakpannen die speciaal ontwikkeld werden voor gevelbekleding, inclusief alle nodige hulpstukken. Deze ‘gevelpannen’ mogen alleen verticaal geplaatst worden en zijn niet geschikt voor de dakafwerking. Voor een mooie aansluiting met het dak, kan je dan gebruikmaken van tegelpannen in dezelfde afmetingen.

Een andere mogelijkheid, zijn zogenaamde ‘keramische leien’ of zeer dunne dakpannen met een vlak uitzicht. Deze bieden zowel esthetische als technische voordelen omdat ze het uitzicht van klassieke leien imiteren en tegelijk de onderstructuur minder zwaar belasten.

Zinken banen, profielen of panelen

Bij renovaties is zink interessant omwille van het lage gewicht, waarvoor je slechts een lichte draagstructuur nodig hebt en geen bijkomende fundering. Voor nieuwbouw is flexibiliteit de grootste troef. Zink kan aangepast worden aan uiteenlopende dak- en gevelvormen.

Voor een doorlopende gevelafwerking zijn zinkbanen met een staande naad het populairst, aangezien deze ook het vaakst toegepast worden als dakbedekking. Zo loopt je gevelbekleding naadloos over in het dak. De opbouw ziet er zo uit (van binnen naar buiten): dragende muur, isolatie, draagstructuur in hout of metaal, dampdoorlatend membraan (afhankelijk van de soort isolatie) en ten slotte de afwerking in zink.

Andere opties in zink: elkaar overlappende zinken profielen of gevelpanelen die gemonteerd worden op een metalen of houten draagstructuur. Deze liggen in één vlak en kunnen met verbindingsstukken met elkaar verbonden worden. Deze laatste twee zinktoepassingen kan je niet naadloos laten aasluiten op het dak, maar ze gaan wel mooi samen met andere dakafwerkingen in zink.

Kies je voor een gevel- en dakbedekking in zink, dan kan je in principe ook terecht bij een dakspecialist, maar nog beter is dat je dan de fabrikant rechtstreeks vraagt naar goede installateurs, omdat niet alle dakwerkers evenveel ervaring hebben met zink.

Houten shingles

Een gevel- en dakbekleding met shingles komt minder vaak voor, maar geeft wel een heel speciale touch aan een woning. Om de waterdichtheid te garanderen moet het dak een helling hebben van minstens 35°. Denk er bovendien aan dat hout op natuurlijke wijze vergrijst. De kleur verandert dus na verloop van tijd.

De beste houtsoorten voor gevel- en dakafwerking hebben een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II. De meest gebruikte soorten zijn rode ceder, kastanje en eik. Hout kan ook thermisch verduurzaamd worden, zodat het de gewenste kwaliteit krijgt voor je gevel of dak. Dat is niet alleen esthetisch interessant, maar dikwijls ook budgetvriendelijker dan bijvoorbeeld tropisch hardhout.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/dak-en-gevel-in-een-strak-jasje/