livios logo

Hoe knap je je gevel weer helemaal op?

Jarenlange blootstelling aan weer en wind doet de gevel van een woning geen goed. Soms dringt een professionele gevelbehandeling zich op. Dit kan op tal van manieren.

1. Straaltechnieken

Gevelrenovatie met behulp van straaltechnieken vereist aangepaste apparatuur en vakkennis. Een goede afdichting van de gevel is belangrijk. Alle geveldelen die niet in aanraking mogen komen met het straalmiddel moeten afgedekt worden met een dikke plasticfolie.

Zandstralen

 • De bekendste straaltechniek.
 • Tegen hoge snelheid spuit er een straal zand tegen de gevel.
 • De meeste soorten vervuiling verdwijnen hiermee. Nadeel is dat dit ook nefast is voor de ondergrond waardoor je de gevelstructuur beschadigt.
 • Hoe grover de korrel, hoe groter de kans op beschadiging. Daarom niet geschikt voor poreuze gevelstenen.

Softblaastechniek

 • Voor poreuze stenen is er de softblaastechniek.
 • Het reinigen gebeurt niet zo intensief als bij het zandstralen, maar het risico op beschadigingen is kleiner.

Nevelstraaltechniek

 • Gebeurt met een lagere druk en aangepaste straalmiddelen.
 • Zeer interessant voor waardevolle gevelelementen, want neemt geen basismateriaal weg.
 • Ook minder kans op stofvorming.
 • Techniek is onvoldoende voor hardnekkige vervuiling.

Vochtstraaltechniek

 • Mengsel van water en zand wordt op de gevel gespoten.
 • Het water vormt een film rond de zandkorrel, die de agressiviteit van het zand tempert zonder afbreuk te doen aan efficiëntie.

2. Gevelrenovatie met stoom

De renovatie gebeurt met een hogedrukreiniger of een stoomgenerator. Deze methode is geschikt voor het lichtere werk, maar niet inzetbaar in geval van zware vervuiling.

3. Chemisch

Een chemische vloeistof lost de gevelvervuiling op. Je brengt het aan met een borstel of een vernevelaar. Nadien worden de vloeistof en het vuil met warm water onder hoge druk van de gevel afgespoten. Er blijven restanten van het product in de gevel achter, zodat het echte resultaat pas na een week zichtbaar is. Bepaalde producten moet je na behandeling neutraliseren met een aangepast product. Informeer je goed hierover.

Foto Muroflex
  

Foto Sto nv
  

4. Voegen renoveren

Je voegen renoveren dringt zich op als voegen te poreus zijn. Voor een perfect eindresultaat schakel je best een specialist in. Je kan ook altijd zelf de slechte voegen verwijderen. Horizontale voegen slijp je uit, verticale voegen verwijder je met een breekhamer op luchtdruk

5. Gevel renoveren met kleidakpannen

Een bijkomende mogelijkheid om je bestaande gevel te renoveren, is een nieuwe buitenafwerking aanbrengen met kleidakpannen. Indien gewenst kan je dan ook extra isolatie verwerken in de opbouw.

De constructie komt overeen met die van een hellend dak, met dit verschil dat de dakpannen hier verticaal gemonteerd worden. Voordelen van kleidakpannen als gevelafwerking zijn eerst en vooral de originaliteit, maar ook de kleurstabiliteit en het onderhoudsgemak. En als de bekleding ooit beschadigd wordt, kan je zonder problemen een aantal ‘dakpannen’ vervangen.

6. Preventief impregneren

Gevelrenovatie is een tijdelijke oplossing. Na verloop van tijd zal je gevel terug vuil worden. Verleng de termijn door de gevel te impregneren met een waterafstotend middel. Dat biedt bescherming tegen mos- en algengroei, vochtophoping en kleurverlies. Enkel te doen wanneer de gevel nog in topconditie is.

Foto Koramic
© Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes  

Foto Sto nv
  

7. Steenstrips

Steenstrips zijn geschikt voor de renovatie van woningen of voor de decoratieve afwerking van tuinmuren, tuinhuisjes, sokkels, ... Je kan ze rechtstreeks op het (gevel)oppervlak bevestigen met lijm. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maten en aspecten, van gewone gevelstenen tot imitatienatuursteen uit kunststof, beton of gips.

8. Na-isoleren en gevel renoveren

Er bestaan ook systemen waarmee je twee vliegen in één klap vangt. Je pakt de gevel eigenlijk in met isolatie waarop dan een gevelmateriaal komt. De gevel steekt als het ware in een warm jasje. Lees er alles over in de rubriek 'Na-isolatie muren langs buiten'.

9. Uitbloeiing

Bij uitbloeiing zet het zout in het bouwvocht zich af aan de buitenkant van de steen en zorgt het voor witte vlekken. Dit kan je voorkomen door ervoor te zorgen dat de stenen niet in aanraking komen met zout:

 • Stenen isoleren tegen opstijgend vocht (waterkerende laag!).
 • Juiste cementsoort kiezen voor metselmortel (opletten met metaal- of sulfaathoudende cementsoorten).
 • Gebruik geen onzuiver water of zand voor bereiding van de mortel.
 • Wees voorzichtig met toeslagstoffen (vertragers, versnellers, vaatwasmiddel om mortel smeuïger te maken, ...).
 • Niet metselen bij regenweer.
 • Vers metselwerk zo veel mogelijk afdekken.

Foto Vandersanden
  

Foto Deceuninck
  

10. Uitloging

Uitloging manifesteert zich doordat het cement door de regen uit de verse mortelvoegen spoelt en voor vlekken zorgt. Voorkomen kan door het metselwerk niet nat te laten worden. Verwijderen met water of - als het cement al hard is - met een cementsluierverwijderaar (lichte zure oplossing).

11. Andere herstellingen

Laat herstellingen aan betonelementen (bv. onderzijde van balkons) over aan een vakman. Hij zal meestal eerst de doorgeroeste wapeningsijzers vervangen en het geheel afwerken met een herstelmortel.

Voor reparaties aan natuursteen gebruikt men herstelmortels om de originele kleur zo goed mogelijk te benaderen. Niettemin zal je altijd een verschil zien tussen het originele en het herstelde deel.

Voor grote herstellingen is een extra (meestal chemische) verankering nodig om te verhinderen dat het herstelde deel loskomt van de gevel. Om scheuren in beton en natuursteen te herstellen, injecteert men epoxymateriaal dat de gescheurde delen aan elkaar lijmt. Vervolgens wordt de scheur uitgeslepen en opgevuld met een herstelmortel.

12. Controleer zelf de staat van je gevel

In de onderstaande tabel vind je de belangrijkste aandachtspunten terug om de staat van de gevel te controleren, samen met een prijsindicatie.

 Op letten bij aankoopZichtbare schadeMogelijke oorzaakOplossingSchatting kost
Gevelsteen: goede staat geen / / /
  vervuild zwarte aftekeningen, vuil zure regen, auto’s reinigen 15 euro per m² (nevelstralen)
  afgeschilferde steen stukken uit de stenen vorstschade vervangen slechte stenen en waterdichting 10 euro per steen (uitkappen + plaatsing nieuwe steen); 9 euro per m² hydrofuge
  gebroken steen scheuren in de steen gevelsteen van inferieure kwaliteit gebruikt vervangen slechte stenen en waterdichting 10 euro per steen (uitkappen + plaatsing nieuwe steen); 9 euro per m² hydrofuge
  scheuren in de gevel scheur onder een hoek van 45° in de gevel verkeer, zetting aanbrengen ankerpinnen om de 4 lagen 150 euro per steen
  losse steen boven ramen steen zakt uit boven raam slechte verankering aanbrengen L-profiel en opnieuw metselen afhankelijk van het raam
           
Geschilderde steen: afbladderende verf slechte hechting van de verf, steen zichtbaar oude verf of niet-geschikte verf verwijderen verf, herschilderen verschilt per woning
           
Voegen: verweerde voegen voegen zijn niet meer gelijk regen, ouderdom uitslijpen en hervoegen 33 euro per m²
  losse voegen gaten in het voegwerk niet diep genoeg gevoegd idem idem
  scheuren tussen steen en voeg barst tussen voeg en steen slecht voegwerk idem idem
  voegen zijn verzand bij aanraken verpulveren de voegen slechte kwaliteit voegmortel idem idem

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/hoe-knap-je-je-gevel-weer-helemaal-op/