livios logo

Houten bekleding

Houten bekleding wordt vaak als accent gecombineerd met andere materialen, maar ook een volledig houten gevel is een optie.

Risicoklasse

Naargelang de toepassing is hout onderverdeeld in verschillende risicoklassen. Per risicoklasse wordt er aan hout andere eisen gesteld qua duurzaamheid. Houten gevelbekleding valt onder risicoklasse 3. Voor deze klasse komen houtsoorten in aanmerking met een natuurlijke duurzaamheid die in klasse I,II of III valt, zoals onder andere Afrikaans padoek (I), Western red cedar (II), Europees eikenhout (II-III), ...

Maar ook minder duurzame houtsoorten kunnen dienst doen, als ze tenminste professioneel verduurzaamd zijn of een hittebehandeling of acetylering (chemisch proces) hebben ondergaan.

Duurzaamheidsklasse

Op basis van duurzaamheid wordt hout onderverdeeld in duurzaamheidklassen. De natuurlijke duurzaamheid is de natuurlijke weerstand tegen aantasting door schimmels en insecten. Een hogere duurzaamheid impliceert een langere levensduur. Hout uit duurzaamheidsklasse I zal dus langer meegaan dan een soort uit klasse II of III. Een houtsoort uit klasse III zal - indien de plaatsing volgens de regels van de kunst gebeurt - over het algemeen de levensduur van een woning evenaren.

houten gevelbekleding bekleding bijbouw kleine woning

Foto Outdoor Wood Concepts®
  

Dewaele_Vichte_CMYK

Foto Dewaele Woningbouw
  

gevel gevelplaten huis nieuwbouw


© EQUITON  

Evergreen houten gevelbekleding hout

Foto Outdoor Wood Concepts®
  

Prijs

Het is aan jou als bouwheer om een afweging te maken tussen criteria als prijs, uitzicht, duurzaamheid en levensduur.

Onderhoud en afwerking?

Of je nu van nature duurzaam hout gebruikt, of een verduurzaamde houtsoort: op gebied van onderhoud is er geen verschil. Of je een houten gevelbekleding al dan niet afwerkt, is een kwestie van smaak. Onafgewerkt hout zal natuurlijk vergrijzen en vraagt geen verdere onderhoudsbehandeling.

5 onmisbare tips

  1. Ga langs bij een houtspecialist voor informatie. Hij weet welke houtsoorten op dat moment een gunstige prijs-kwaliteitverhouding hebben.
  2. De ideale dikte voor beplanking is 18 mm of meer. De verhouding dikte/breedte bedraagt 1/6 voor minder stabiele houtsoorten zoals lorkenhout en 1/8 voor stabiele houtsoorten zoals Western red cedar en Afrikaans padoek.
  3. De lengte van de tand bedraagt ideaal tussen de 10 en 12 mm bij stabiele houtsoorten en ongeveer 15mm bij minder stabiele houtsoorten. De ventilatiespouw moet minstens 15 mm zijn.
  4. Kopse uiteinden moet je beschermen tegen regen en wind met eindprofielen, afdeklatten, een oversteek, ... Gebruik steeds inox bevestinginsmiddelen.
  5. Blijf met je gevelbekleding op minstens 15-20 cm van de grond. Hout dat in contact komt met de grond krijgt immers meer te verduren. Voorzie een drainerende ondergrond om spatten op je gevel te vermijden.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/houten-bekleding/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=1bb6a13&utm_campaign=content