livios logo

Lichte gevelbekledingen onder de loep

Wil je iets anders dan een bakstenen gevel? Dan kan je kiezen uit een aantal lichte gevelbekledingen. Je geeft er je woning niet alleen een uniek uitzicht mee, je kan er ook nog eens een dik pak isolatie onder kwijt. Een ideale combinatie bij renovatie dus, maar ook een waardig alternatief bij nieuwbouw. We geven je een overzicht van de meest gebruikte alternatieven en hun prijskaartje.

1. Hout

Hout is een karaktervol materiaal, dat ook tot zijn recht komt als gevelafwerking. Je vindt het onder de vorm van planken, latten, platen en leien, en dat in een brede waaier aan soorten. Let wel, niet elke houtsoort is geschikt om je woning mee af te werken. Bovendien vraagt het hout enig onderhoud.

Prijs: Reken voor hardhout op ongeveer 60 tot 150 euro/m², exclusief btw. Voor thermisch behandeld hout ligt de prijs lager, ongeveer 35 à 90 euro/m². De prijs voor de plaatsing hangt dan weer af van aannemer tot aannemer. Ook de complexiteit van jouw woning speelt hierin een rol.

testimonial Karroo Wouter Kontich houtskeletbouw Arkana

Hout is een karaktervol materiaal, dat ook tot zijn recht komt als gevelafwerking.

Foto Arkana
© STAM architecten  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning Realisatie Arkana in Wespelaar

Let wel, niet elke houtsoort is geschikt om je woning mee af te werken.

Foto Arkana
  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning ramen zwarte profielen Realisatie Arkana in Herentals

Bovendien vraagt het hout enig onderhoud.

Foto Arkana
  

2. Kleipannen

Kleipannen horen thuis op een dak, hoor ik je denken. Toch zijn ze ook geen uitzondering tegen de gevel. Door de dakpannen te laten doorlopen in de gevel krijg je één mooi geheel. Bovendien is het risico op uitvoeringsfouten (ter hoogte van de aansluiting dak, gevel) een stuk kleiner, aangezien eenzelfde aannemer zowel de dak- als gevelwerken uitvoert.

Prijs: Voor een gevel bekleed met kleipannen betaal je zo’n 67 euro/m², plaatsing inbegrepen, maar zonder btw.

dak gevel tegelpan

Kleipannen horen thuis op een dak, hoor ik je denken.

Foto Koramic
© Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes  

dak dakpan tegelpan gevel Renovatie

Toch zijn ze ook geen uitzondering tegen de gevel.

Foto Koramic
© Pieter Uyttenhove  

dakpan gevel Koramic Tegelpan voor dak en gevel

Door de dakpannen te laten doorlopen in de gevel krijg je één mooi geheel.

Foto Koramic
© In & Out Architecture - Piet Vermeulen  

3. Vezelcement

Net als kleipannen, kan je ook vezelcementleien laten doorlopen van het dak tot tegen de gevel. Het zorgt voor een uniform zicht en geeft je woning zo een monolithisch karakter. Naast leien vind je ook vezelcementplaten als gevelbekleding. Door de strakke aanblik kan je met vezelcementplaten heel wat richtingen uit. Ze combineren ook mooi met verschillende andere materialen. Er bestaan bovendien geperforeerde modellen of je kan de platen laten bedrukken. De kleurschakeringen zijn eindeloos.

Prijs: De prijs voor vezelcementplaten bedraagt ongeveer 40 à 45 euro/m². Hier zijn de bevestigingsmaterialen en de werkuren van de aannemer echter niet in inbegrepen. Vezelcementplaten zorgen steeds voor een strak resultaat, ook in combinatie met andere materialen of in bijzondere verbanden.

leien lei dak gevel dakbekleding

Net als kleipannen, kan je ook vezelcementleien laten doorlopen van het dak tot tegen de gevel.

Foto Cedral leien & gevelstroken
  

gevel gevelplaat gevelmateriaal SVKSVKDilbeekPuroPlusgevelplaatJeroenGijselinckxphotography11

Naast leien vind je ook vezelcementplaten als gevelbekleding.

Foto SVK
© Jeroen Gijselinckx Photography  

appartmentement met terras hardieplank vezelcement gevelplank gevel

Vezelcement combineert ook mooi met verschillende andere materialen.

Foto Fermacell BV (James Hardie Europe Group)
  

4. HPL-platen

HPL staat voor High Pressure Laminate. Deze platen bestaan uit houtvezels of papier, waaraan een bindmiddel wordt toegevoegd. Het geheel wordt onder hoge druk samengevoegd. Qua kleuren kan je alle kanten op. Fabrikanten kunnen namelijk heel wat pigmenten toevoegen aan het oppervlak.

Prijs: Vanaf 35 euro/m², exclusief btw en plaatsing. Voor gepersonaliseerde platen tel je al snel 200 euro/m² neer.

HPL-platen bestaan uit houtvezels of papier, waaraan een bindmiddel wordt toegevoegd.


© Trespa  

Ze zijn beschikbaar in tal van kleuren, maar je kan ook aan de slag met foto’s of grafische bestanden.


© Abet Laminati  

5. Pvc

Pvc roept bij sommige (ver)bouwers meteen negatieve reacties op. Het materiaal stond lange tijd gekend als goedkoop, maar smakeloos. Toch heeft het de jongste jaren een hele evolutie doorgemaakt. Vandaag bestaan er systemen waarbij je alle voordelen van pvc hebt, maar de verschillen met hout amper ziet. In de kern is pvc gemaakt van hardschuim waar dan een toplaag op ligt. Hoe die laag eruitziet, kan je volledig zelf kiezen, al zijn vooral grove of fijne houtnerfstructuren erg in trek. Je vindt echter ook afwerkingen in gelakt aluminium bijvoorbeeld.

Prijs: Reken voor een pvc-gevelbekleding op ongeveer 40 à 50 euro/m², inclusief btw maar zonder de plaatsing. Aangezien de stroken vaak zijn voorzien van een tand-en-groefsysteem, kan je de plaatsing eventueel zelf voor je rekening nemen. Dat kan de kost stevig drukken.

huis gezin gevel kunststof gevelplanken Premium Vlak 200

Pvc stond lange tijd gekend als goedkoop, maar smakeloos.

Foto Deceuninck
  

gevel huis gevelbekleding twinson terras 161147_Reference_Belgium_Twinson_cladding_Low.JPG

Vandaag bestaan er systemen waarbij je alle voordelen van pvc hebt, maar de verschillen met hout amper ziet.

Foto Deceuninck
  

6. Strekmetaal

Veel mensen zouden strekmetaal omschrijven als een metalen rooster. Machinaal worden er sneden gemaakt in een metalen plaat, die daarna worden ‘uitgerokken’. Strekmetaal is dus niet gelast of gevlochten, maar is altijd gemaakt uit één plaat of band. Het basismateriaal is meestal aluminium of staal, maar ook cortenstaal is een optie.

Tot een tiental jaar geleden vond je strekmetaal vooral in industriële toepassingen, als loopbrug of leuning. Hoewel het een niche blijft, groeit de particuliere markt beetje bij beetje. Binnen als trapleuning of balustrade, buiten wordt het vaak als zonwering (als luifel of in horizontale screens) gebruikt. Maar het kan dus ook best als bekleding voor je gevel, met een industriële look als resultaat.

Prijs: Strekmetaal is zeker niet de goedkoopste optie uit het gamma. Voorlopig wordt het materiaal vooral gebruikt in de villabouw. Gezien het vaak om maatwerk gaat, stap je best met jouwproject naar een gespecialiseerd bedrijf, dat je op weg kan helpen.

Tot een tiental jaar geleden vond je strekmetaal vooral in industriële toepassingen.


© MDB Metal/Benoit Franchimont/BIVWAK  

Hoewel het een niche blijft, groeit de particuliere markt beetje bij beetje. Het kan dus ook best als bekleding voor je gevel.


© MDB Metal/Benoit Franchimont/BIVWAK  

Bijzondere alternatieven

Het gamma aan lichte gevelbekledingen beperkt zich uiteraard niet tot dit overzicht. De markt biedt nog heel wat alternatieven. Wie bijvoorbeeld toch zweert bij baksteen, kan zijn gading vinden in het aanbod steenstrips, die worden verlijmd op harde isolatieplaten. Zo geef je je oude bakstenen gevel een nieuw leven. Deze strips bestaan bovendien ook in natuursteen.

Daarnaast zijn er heel wat plaatmaterialen die hoge ogen gooien in de industrie. Denk maar aan zink, aluminium, koper, staal… Ze kunnen stuk voor stuk ook gebruikt worden in de woningbouw. Maar, door het gebrek aan de juiste accessoires, de grote afmetingen, beperkte vakmannen met kennis van zaken… zal je meestal heel wat dieper in je buidel moeten tasten. Je krijgt er natuurlijk wel een bijzondere gevel voor in ruil.

gevelstenen baksteenstrips eco-baksteenstrips gevel bakstenen

Wie toch zweert bij baksteen, kan zijn gading vinden in het aanbod steenstrips.

Foto Vandersanden
  

gevel aluminium gevelbekleding zwart

Je kan ook overwegen om een gevel te bekleden met aluminium profielen...

Foto Renson
  

gevel aluminium gevelbekleding zwart

... of aluminium platen.

Foto Aliplast Aluminium Systems
  

dak nieuwbouw huis woning gevel gevelbekleding dakbedekking

Er zijn ook heel wat plaatmaterialen die hoge ogen gooien in de industrie. Denk maar aan aluminium.

Foto Prefa
  

Bron: Ik ga Bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/lichte-gevelbekledingen-onder-de-loep/?utm_source=Livios&utm_medium=NewsletterThema&utm_campaign=week-35-2021_nl