livios logo

Magda? Isolatie plaatsen tegen de wachtgevel van je buurman?

Je bouwt een halfopen woning. Het huis van je aanpalende buurman staat al volledig recht en hij heeft een wachtgevel voorzien. Mag jij zomaar isolatie tegen deze scheidingsmuur aanbrengen? Of ben je dan plots verplicht om deze muur over te nemen, zoals dat heet? We overlopen de mogelijkheden met advocaat Koen Vanoppen van Villa Juris.

Geen verplichting

isolatie muur muurisolatie isolatie eurowall

Wil je een laag isolatie plaatsen tussen jouw muur en de muur van je buurman, dan komen er in principe geen bijkomende kosten van overname bij kijken. “Tenzij jouw muur op een of andere manier steunt op die van je buur.

Foto Recticel Insulation
  

isolatie muur muurisolatie spouwmuur isolatieplaat muuropbouw opbouw muur

Inbezitname of bezitsaanmatiging zou het geval kunnen zijn wanneer je de isolatie vastmaakt aan de andere muur door middel van spouwhaken. Al wordt dit tegenwoordig nog amper zo gedaan.

Foto Unilin Insulation
  

In geval van een wachtgevel ben je altijd vrij om deze over te nemen. Je betaalt dan de helft van de waarde van de muur aan je buurman. Deze wordt dan een gemene muur. “Maar dit is een recht en geen plicht”, waarschuwt Vanoppen. “En dat is iets wat heel wat eerste bouwers niet beseffen. Zij gaan ervan uit dat hun toekomstige buurman sowieso een vergoeding moet betalen ter compensatie.”

Tegenwoordig is dit allesbehalve het geval. Veel architecten adviseren namelijk om je eigen scheidingsmuur op te richten. “Voor de constructies die we vandaag plaatsen, moeten we geen steun meer zoeken in een andere muur. Ook bouwfysisch gezien willen architecten het risico vaak niet nemen. Je vermijdt bovendien ook in een tijd de overnamekosten.”

Twijfel? Contacteer een expert

Wil je dus een laag isolatie plaatsen tussen jouw muur en de muur van je buurman, dan komen er in principe geen bijkomende kosten van overname bij kijken. “Tenzij jouw muur op een of andere manier steunt op die van je buur. We spreken dan over een inbezitname of bezitsaanmatiging van die muur. Dat zou het geval kunnen zijn wanneer je de isolatie vastmaakt aan de andere muur door middel van spouwhaken. Al wordt dit tegenwoordig nog amper zo gedaan. Gewoon voordeel halen uit isolatie tussen twee muren wordt niet beschouwd als inbezitname.”

“Daarom adviseren we ook altijd om discussie te vermijden van in het begin. Let op: elk geval van vermoedelijke inbezitname wordt apart bekeken en hangt af van interpretatie. Een goede tip daarom: stap niet meteen naar de rechtbank. Toets eerst af met een lokale landmeter en een bouwgespecialiseerd advocaat om de situatie te beoordelen en ter plaatse te komen kijken."

"Op deze manier overtuig je je buurman ook vlugger om overnamekosten te betalen als dat nodig blijkt. In geval van overname moet een landmeter sowieso een proces-verbaal van muurovername opstellen. En je vermijdt zo een dure gerechtelijke strijd."

Conclusie?

Da mag altijd. Hou er wel rekening mee dat jij aan je buur mogelijk overnamekosten bent verschuldigd wanneer je de isolatie in zijn muur gaat verankeren of vasthechten (bezitsaanmatiging), bijvoorbeeld door middel van spouwhaken. Zolang dit niet het geval is, is er op dit ogenblik in principe geen sprake van bezitsaanmatiging en muurovername.

Wil je een overeenkomst afsluiten met je buurman rond een gemene muur? Dit modelcontract helpt je op weg. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/magda-isolatie-plaatsen-tegen-de-wachtgevel-van-je-buurman/