livios logo

Ruwbouw - Batibouw 2009

Terca - Paleis 5, stand 309

Passiefconcept volgens traditionele bouwmethode

massief passief

Foto Terca
  

bati 09 Terca

Stijn Everaerdt en Katrien Notebaert

Foto Terca
  

Nu de energieprijzen volop in de belangstelling staan, vindt het principe van de passiefhuizen meer ingang. Belangrijk hierbij zijn een doorgedreven isolatie, een luchtdichte afsluiting, een optimale oriëntatie, aangepaste glaspartijen en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Passiefhuizen zijn zeer goed geïsoleerde woningen, waarvan het energieverbruik voor verwarming minder is dan 15 kWh/m² per jaar.
Om het passiefhuisconcept toegankelijk te maken voor iedereen, besloot Wienerberger een Massief Passief huis te bouwen. Met andere woorden een traditionele woning met massieve muren in keramische bouwmaterialen volgens onze eigen bouwtraditie.
De opbouw van de wanden speelt een belangrijke rol. Het uitgangspunt bij een massief passiefwoning is een klassiek geïsoleerde spouwmuuropbouw. De uitvoering van het buitenspouwblad gebeurt in keramische gevelstenen van Terca/Desimpel. Het binnenspouwblad moet luchtdicht zijn, zoals vereist in het Passiefhuis concept. Hiertoe worden de Terca Porotherm binnenmuurstenen gebruikt en wordt de binnenzijde van de muur bepleisterd. De keramische binnenmuurstenen hebben trouwens een grote thermische inertie en hebben een bufferende werking op het binnenklimaat. Terca Porotherm binnenmuurstenen passen perfect binnen de huidige tendens van energie- en milieubewust bouwen en wonen.
Terca

Steenfabrieken Vandersanden - Paleis 5, stand 417

Klassiek metselwerk zonder voegen met de Zero

Zero baksteen bakstenen

Foto Vandersanden
  

bati 09

Technisch adviseurs Ivan D'Hanis en Kurt Kesteloot

Foto Vandersanden
  

Steenfabrieken Vandersanden heeft met Zero een nieuwe gevelsteen ontwikkeld om op een eenvoudige manier een strak gevelbeeld te creëren. De innovatie laat toe om met klassiek metselwerk een voegloos uitzicht te krijgen. Dat is een sterke troef voor het gebruik van gevelsteen in een moderne architectuur.
Het geheim van Zero schuilt in een uitsparing aan de bovenzijde van de gevelsteen. Hierdoor verzinkt de mortelspecie voor een groot deel in de baksteen, met als gevolg dat het voeguitzicht heel beperkt blijft (4mm).
De gevelsteen wordt volgens de klassieke metselmethode verwerkt. Het enige verschil zijn de plaatsing van de mortelspecie en de kantelmethode. De mortelspecie wordt in de uitsparing van de gevelsteen geplaatst. Vervolgens wordt de volgende steen aan de voorzijde op de onderliggende rij gedrukt en naar achteren gekanteld. De mortelspecie wordt zo aangedrukt.
De uitvoeringsdetails op de werf, zoals het slijpen van de steen, het plaatsen van dilatatievoegen, de plaatsing van de vochtwering blijft hetzelfde als bij klassiek metselwerk. Naast het strakke uitzicht van pure baksteenkleuren, biedt Zero nog enkele andere voordelen. Zo is het kostenbesparend aangezien er niet gevoegd dient te worden en de gevel sneller klaar is. Bovendien is de wand duurzamer aangezien steen sterker is dan voegmortel. Neem voor meer info een kijkje op de vernieuwde website www.vandersanden.be en op www.zerobrick.be

Nelissen Steenfabrieken - Paleis 5, stand 511

Lücking snelbouwblokken in de kijker

beurs bati 09 Nelissen

Carlos Jorissen

Foto Nelissen Steenfabrieken NV
  

Bij Nelissen Steenfabrieken kan jenu ook terecht voor Lücking snelbouwblokken. Lücking is een Duits familiebedrijf dat gespecialiseerd is in gebakken binnenmuurstenen. Hun uitgebreide gamma biedt zowel metselblokken als blokken om te verlijmen. De kwaliteit van de blokken wordt gedurende het gehele productieproces gecontroleerd. De afmetingen, vorm en drukvastheid voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van een moderne baksteenproductie. De perforatie en poreusheid zorgen voor een uitstekende warmte-isolatie. Dit product is ideaal voor een gezonde, ecologische en goed geïsoleerde woning.
Nelissen Steenfabrieken NV

De Saegher CRH Clay Products - Paleis 5, stand 119

Bakstenen geven passiefhuis hedendaagse look

passiefhuis witte gevelsteen Ortelius

Foto De Saegher Steenfabrieken
  

bati 09

Steven De Saegher, productmanager

Foto De Saegher Steenfabrieken
  

Een passiefhuis, het summum van duurzaamheid in de woningbouw, wordt meestal nog geassocieerd met houtskeletbouw. Dat het concept van een passiefwoning perfect te combineren valt met een hedendaagse architectonische uitstraling, wordt op knappe wijze bewezen in de Duitse gemeente Selfkant, vlakbij de grens met Nederlands-Limburg. De combinatie van een houten bekleding en de superwitte gevelsteen van De Saegher CRH Clay Solutions verleent deze passiefwoning een strak maar warm gevelzicht.
De woning in Selfkant slaagde met brio in de tests voor het behalen van een passiefhuiscertificaat. Per maand moet de bouwheer slechts € 12 uittrekken voor de verwarming van zijn woning. Als hij een standaardwoning gebouwd had, zou hem dat € 97 per maand kosten. Op jaarbasis is dat een verschil van meer dan € 1.000. Anderzijds staat daar wel een hoger bouwbudget tegenover. Concreet ging het om een meerprijs van € 32.500. Doordat echter de lagere stookkosten de hogere hypotheeklasten volledig compenseren, is de meerprijs eigenlijk al vanaf de eerste dag terugbetaald.
Om zijn woning een hedendaagse look te geven en te ontsnappen aan de stereotype vormgeving van passiefhuizen, koos de bouwheer voor een uiterst witte handvormgevelsteen Ortelius 1 NF, in ons land vertegenwoordigd door De Saegher. Deze lichte steen geeft de woning een uiterst blijmoedige uitstraling die we niet gewoon zijn van passiefwoningen. Opmerkelijk en atypisch voor een passiefhuis is ook de traditionele bouwwijze met een gemetseld binnenspouwblad, bestaande uit cellenbetonblokken en een 15 cm dikke isolatielaag van minerale wollen.

Echo - Paleis 5, stand 109

ClimaDeck en architecten centraal op Batibouw

8519

Foto Echo nv
  

bati 09 Echo

Leon Ramakers en Eddy Kellens

Foto Echo nv
  

Op de Echo-stand ligt de focus meer bepaald op het energievriendelijke ClimaDeck en op de begeleiding van architecten, die technisch maatadvies krijgen.
Kiezen voor ClimaDeck, is kiezen voor een comfortabel binnenklimaat. Dit innoverende product, dat gebruik maakt van betonkernactivering, is een totaaloplossing waarmee in één beweging zowel de vloer als de leidingen voor verwarming en koeling geplaatst worden.
Speciaal voor de 50ste editie van Batibouw organiseert Echo 80 informatiemomenten voor architecten, verspreid over alle beursdagen. Professionals van Echo geven degelijk ontwerpadvies over concrete projecten van architecten die een afspraak op Batibouw boekten. Alle plannen in ontwerpfase van appartementen, utiliteitsgebouwen en grote residentiële projecten komen in aanmerking. De Echo-specialisten buigen zich over de technische vragen van het ontwerp. Zo heeft de architect meer tijd voor de vormgeving van zijn project.
Ook de andere vertrouwde Echo-vloeroplossingen zoals dB-Deck, de PassePartout en de nokkenvloer komen ruimschoots aan bod op Batibouw. Echo nv

Cantillana - Paleis 5, stand 403

Energiebesparende gevelisolatie

bati 09

Johan Pieters


© Cantillana  

Ook Cantillana legt de focus op energiebesparing. Een met Granol'therm geïsoleerde buitenmuur kan je jaarlijks een besparing van 70% in je stookkosten opleveren. De prijs voor je gevelisolatie heb je zo op 5 jaar tijd terugverdiend. Het aanbrengen van buitenisolatie leent zich uitstekend voor zowel nieuwbouw als renovatie. Buitenisolatie is ideaal voor het wegwerken van koudebruggen, er gaat geen binnenruimte verloren en er zijn de vele afwerkingsmogelijkheden. Zo zijn er onder meer kunstharsgebonden en silicaatgebonden pleisters plus dikke en dunne pleisters. Het aantal kleurmogelijkheden is groot. Er is keuze uit 185 verschillende tinten.

VM Zinc (Umicore) - Paleis 5, stand 121

Duurzame gevel met zink

gevelpanelen zink


© VM Zinc  

Bij een grondige renovatie is er vaak een opfrisbeurt voor de gevel nodig. Dat kan op een snelle, creatieve manier met de overlappingspanelen van VM Zinc. Dat zijn geprepatineerde zinken gevelpanelen die je huis op een eenvoudige manier een compleet nieuw uitzicht kunnen geven. De panelen zijn 20 cm breed en 2 of 3 meter lang. Ze worden net zo makkelijk geplaatst als een houten gevelbekleding. De overlappingspanelen worden overlappend gespijkerd op een houten lattenwerk tegen de gevel.
Net als bij houten gevelpanelen is het mogelijk om in de vrije ruimte tussen de kepers isolatie te plaatsen. Zo geef je de gevel niet alleen een nieuwe look, maar ook een warm jasje. Je portefeuille zal je daarvoor dankbaar zijn. Het voor de panelen gebruikte materiaal, met name geprepatineerd zink, heeft tal van voordelen. Zo is het duurzaam, oogt het eigentijds en is er nauwelijks onderhoud aan. Het wordt bovendien mooi oud, en is recycleerbaar. De VM Zinc-panelen zijn in lichtgrijs en donkergrijs verkrijgbaar. Uiteraard is het ook mogelijk de panelen toe te passen bij nieuwbouw in plaats van renovatie.

Vande Moortel - Paleis 5, stand 513

Bakstenen voor de verwerking met dunne voeg

vande moortel

Foto Steenbakkerij Vande Moortel
  

Steenbakkerij Vande Moortel is al jaren vertrouwd met het ontwikkelen en produceren van bakstenen die geschikt zijn voor de verwerking met dunne voeg. Dit jaar stelt Vande Moortel een uniek volledig nieuw formaat voor. In het kader van de energieprestatieregelgeving (EPB-eisen) lanceert Vande Moortel de reeks sEptEm. Door zijn geoptimaliseerd formaat en de ecologisch verantwoorde productie is sEptEm dé energiebewuste gevelsteen bij uitstek! Dit dun formaat (ca. 216x70x52mm) van de sEptEm-Brick biedt ruimte om de isolatiedikte gevoelig te verhogen zonder uitbreiding van de gevel. Bovendien zorgt de specifieke kleisamenstelling voor een sterk verbeterd resultaat in het kader van de EPB-wetgeving. De sEptEm-brick is uitermate geschikt om te verwerken met een dunne voeg in wildverband of om te vermetselen in een klezorenverband. De sEptEm-bricks zijn verkrijgbaar in 11 warme, natuurlijke tinten.

Xella - Paleis 5, stand 307

Maatwerk voor energiezuinige wanden

Batibouw 2009 Xella Ytong

Ann Baeke

Foto Ytong - Silka
  

Als producent van bouwmaterialen biedt Xella enkele innovatieve wandoplossingen aan die perfect inspelen op de trend van passiefhuizen en lage energiewoningen. In eerste instantie is er het gebruik van een enkelvoudige wand in Ytong. Een Ytongblok van 36,5cm in combinatie met een binnen- en buitenpleister garandeert een U-waarde lager dan 0,26 W/m²K.
Het voordeel van de enkelvoudige wand is het hogere rendement voor de aannemer en een isolatiemethode die altijd correct is geplaatst. Daarnaast introduceert Xella een nieuwe isolatievorm Multipor. De minerale, isolerende panelen hebben een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met die van traditionele isolatiematerialen (?=0,045 W/mK).
Met de komst van Multipor kunnen ook de Silka-elementen en -blokken gebruikt worden om tot energievriendelijke resultaten te komen. Zo combineer je als het ware het beste van twee werelden: Multipor garandeert een goede isolatiewaarde en Silka vult de dragende, esthetische en akoestische noden in. Ook voor passiefhuizen – met een U-waarde lager dan 0,15 W/m²K – heeft Xella oplossingen uitgewerkt. Zo kan een Ytongblok met een dikte van 30 cm gecombineerd worden met een Multiporisolatie van 18 cm dik. Deze opbouw is goed voor een isolatiewaarde van 0,14 W/m²K.
UNKNOWN

Porotherm Wall Systems - Paleis 5, stand 309

Snel monteerbare muurelementen

bati 09 Porotherm Nature Plus

Katrien Notebaert

Foto Porotherm
  

 pws Porotherm

Foto Porotherm
  

Porotherm Wall Systems is een totaaloplossing op maat van elk bouwproject. Het systeem bestaat uit monteerklare keramische muurelementen die dankzij een hoge verwerkingssnelheid de bouwtijd aanzienlijk inkorten. Terwijl een vlekkeloze afwerking en grote ontwerpvrijheid gegarandeerd blijven. PWS gaat er prat op om een maximale kwaliteit in een minimum van tijd te bieden.
De keramische muurelementen zijn samengesteld uit de traditionele keramische producten van Porotherm, geschikt voor woningbouw (nieuwbouw en renovatie), appartementsbouw en utiliteitsbouw. Porotherm lijmstenen worden vooraf op de productiesite tot wanden verlijmd in optimale omstandigheden. Bovendien zijn de muurelementen verkrijgbaar in tal van vormen en maten, naargelang het ontwerp, de uitvoering, de constructie of de wensen van de aannemer. Ook is het mogelijk om alle nodige specialiteiten volgens constructie te voorzien zoals sparingen, balken, kolommen, sloffen, lintelen, ... De Porotherm stenen zijn recycleerbaar en milieuvriendelijk. Ze zorgen voor een aangenaam klimaat in huis waar het warm is in de winter en fris in de zomer.

Terramique-Daas baksteen - Paleis 5, stand 427

Voegloze gevel met ClickBrick-systeem

Clickbrick Daas baksteen


© Terramique  

Daas Baksteen heeft een product ontwikkeld om een volledig keramische gevel te kunnen realiseren: het ClickBrick-systeem. Door het volledig ontbreken van voegen ontstaat een esthetisch onderscheidende gevel waarbij de keramische kwaliteiten van de baksteen meer tot hun recht komen. Het belangrijkste technische verschil tussen een traditionele gevel en het droogstapelen van bakstenen, is de voeg. Bij een ClickBrick gevel is er geen sprake meer van het gebruik van mortel of lijm als verbindingslaag.

Olivier Betonfabriek - Paleis 5, stand 108

Prefabkelder van 34m²

8482


© olivier betonfabriek  

Olivier Betonfabriek lanceert 'De Reus'. Dit is een prefab kelder van 2,8 m breed en maar liefst 12m lang. De Reus wordt geleverd en geplaatst in één dag voor een prijs veel lager dan een traditionele kelder of een bovengronds waterdicht en geïsoleerd tuinhuis van dezelfde oppervlakte.
Voor wie het toch wat minder mag zijn heeft Olivier Betonfabriek een ruime keuze aan maten voorzien. Zo kan je de lengte van je kelder vrij kiezen tussen 2,85 en 12m lang. Niet minder dan 10 verschillende standaardmaten in totaal. De breedte wordt wel steeds ‘beperkt’ tot 2,8m omwille van het toegelaten transport.
Nog een voordeel van De Reus is dat hij dragend is. Dat betekent dat hij dienst doet als fundering en je dus volledige vrijheid geniet voor wat betreft de plannen bovengronds. Wil je De Reus integreren in je woon –en werkruimte dan kan hij ‘geïsoleerd’ worden geleverd, omhuld in polyurethaan.

De Ryck - Paleis 6, stand 320

Ecologisch verantwoorde steenstrips

8547


© De Ryck  

De Ryck Stone Products pakt op Batibouw uit met de Murok Belmonte, een nieuwe steenstrip geschikt voor binnen- en buitengebruik, die aanleunt bij de huidige woontrends. Met zijn beige steenkleur roept de Murok Belmonte zuiderse sferen op. Wegens zijn uniforme hoogte van 11cm kan de steenstrip met variabele lengtes gemakkelijk zelf geplaatst worden. Bijhorende hoekstrippen maken de afwerking compleet.
Steenstrippen zijn robuust van uitzicht en met hun beperkt onderhoud uitermate geschikt voor de bekleding van alle binnen- en buitenmuren. Vooral voor muren waar de stenen niet op volle dikte kunnen geplaatst worden, zijn steenstrippen een handig alternatief. Zowel voor renovatie als voor nieuwbouw. De Murok Belmonte leent zich uitstekend voor moderne én rustieke interieurs.

Germonpré import - Paleis 5, stand 604

Soepele betonmortel

8663


© Germonpre import  

Germonpré import stelt op Batibouw Revistamp-E voor, een betonmortel voor de afwerking van muren in één laag, soepel, waterafstotend, bedrukt en gekleurd.
Revistamp is een soepele mortel voor het bestrijken van muren, bijzonder geschikt voor nieuwbouw en/of wandafwerking binnen en buiten. Met zijn geringe dikte van max. 20mm kunnen omslachtige verbouwings- of afbraakwerkzaamheden vermeden worden, en worden de aansluitingen aan deuren, vensters enz. kinderspel.
Revistamp maakt het ook mogelijk een exclusieve en perfecte “trompe-l’œil-imitatie” te verkrijgen, volgens je persoonlijke smaak, bijvoorbeeld Pierre de France, breuksteen, klinkers, diverse pleisterspecies, oude briketten, Pierre de Provence enz., en dit met behulp van mallen en het exclusieve Pavistamp kleurengamma.

Verhelst Bouwmaterialen - Paleis 5, stand 419

Een brede blik op bouwen

bati 09 Verhelst

Foto Verhelst Bouwmaterialen
  

Op de stand van Verhelst Bouwmaterialen kan je terecht voor een brede blik op bouwen. De specialisten staan voor je klaar met uitleg over bouwmaterialen, breedplaatvloeren, architectonisch beton, chape, vloeren & faiences, natuursteen, ... Bovendien heeft het bedrijf een plaatsingsdienst waar je tijdens je bezoek ook meer over te weten kan komen. Ook voor de afwerking ben je bij Verhelst aan het juiste adres. Klassiek of trendy? Rustiek of modern? Romantisch of strak en sober? Van natuursteen tot keramiek. Van beton tot glas. Van groot formaat tot klein mozaiëk… Voor elk genre of materiaalkeuze biedt Verhelst Bouwmaterialen een antwoord.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/ruwbouw-batibouw-2009/