livios logo

Wat kost gevelpleister?

Gevelpleister biedt talloze mogelijkheden op het vlak van kleur, isolatie en architectuur. En dat zowel bij nieuwbouw als renovatie. Hoeveel kost het om jouw woning af te werken met een pleisterlaag, al dan niet met isolatie? Wat zijn de grote prijsbepalers? Koen Maenhout van Willco Products licht een tipje van de sluier.

Dé prijsbepaler: wil je enkel een sierpleister of ook isolatie?

Foto Willco Products N.V.
  

Vraag altijd meerdere offertes op. Alleen zo krijg je een realistisch zicht op het prijskaartje voor jouw woning.

Foto Sto nv
  

Exclusief isolatie: 60 à 80 euro/m²

Bepalend voor de prijs: wil je gevelpleister met of zonder een laag isolatie? "Is het de bedoeling om de gevel enkel op te fraaien en regendicht te maken, dan volstaat het om de buitenmuur te cementeren en vervolgens af te werken met een sierpleister", weet Koen Maenhout. "Reken dan op een kostenplaatje van 60 tot 80 euro/m², inclusief plaatsing en exclusief btw."

Inclusief isolatie: 90 à 120 euro/m² 

"Maar meestal gebeurt pleisteren in combinatie met isolatie. Isoleren langs de buitenzijde biedt nu eenmaal het beste resultaat", vertelt Maenhout. "Bij renovaties is de isolatiedikte minstens 8 centimeter, omdat je dan in aanmerking komt voor de premie van de netbeheerder."
"Bij nieuwbouw schommelt de dikte meestal tussen 12 en 16 centimeter. Maar dat loopt op tot 40 centimeter. Toch heeft die dikte niet zo'n grote impact op de kostprijs. Reken op 90 tot 120 euro/m²."

Speciale afwerkingen

Speciale wensen drijven de prijs op. "Een esthetische gladpleister, bijvoorbeeld, kost zo'n 20 à 30 euro méér per vierkante meter", verduidelijkt Maenhout. "Ook extra performante isolatieplaten zijn duurder. Naast de standaard EPS-platen, heb je er ook met toegevoegd grafiet. Die isoleren 20 % beter, maar kosten ongeveer 10 euro meer. Bij PUR-isolatie, schommelt de totaalprijs rond de 120 à 150 euro/m²."

Extra kosten

De richtprijs varieert naargelang de kosten die de aannemer aanrekent. "Dat gaat verder dan werkuren. Ook de kosten voor materiaal en gereedschap kunnen verschillen. Bijvoorbeeld: een aannemer die over een eigen stelling beschikt, rekent misschien minder aan dan iemand die een stelling huurt aan 10 euro/m²."

Vraag offertes

Koen Maenhout raadt daarom aan om altijd meerdere offertes op te vragen. "Zo krijg je een duidelijk prijsbeeld. Elk gebouw is tenslotte anders, met zijn eigen specifieke eigenschappen en detailleringen."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/gevel/wat-kost-gevelpleister/