Wat is nat pleisterwerk?

Tenzij je zichtbaar metselwerk of zichtbare welfsels verkiest, worden binnenmuren en plafonds bepleisterd. Dat gebeurt als de woning winddicht is. De wanden en plafonds worden dan met een dunne laag pleister vlak gemaakt. Die vlakke, gladde ondergrond vormt de basis voor de verdere afwerking.

Stukadoor

Nat pleisterwerk vergt heel wat ervaring en knowhow, en is daardoor niet meteen weggelegd voor de doorsnee doe-het-zelver. Als je op zoek gaat naar een geschikte stukadoor, vraag dan zeker naar een aantal referenties. De stukadoor zal naargelang de situatie de geschikte gips kiezen, deze vermengen met water en de kleverige brij vervolgens over muren en plafonds uitspreiden. Hij kan ook kiezen voor spuitgips. Dit soort gips wordt machinaal op de oppervlaktes gespoten en vervolgens gladgestreken.

Goed begonnen...

Denk er aan dat sommige ondergronden zoals glad beton voor het bepleisteren behandeld moeten worden met een hechtingslaag. Zeker voor het bepleisteren van vloerelementen of breedplaatvloeren is het heel belangrijk dat de stukadoor hier rekening mee houdt.

Voldoende droog?

Behalve een juiste voorbehandeling is het ook van cruciaal belang dat de ondergrond voldoende droog is. Dat kan gemeten worden met behulp van aangepaste apparatuur. Voor maatvaste bouwstenen zoals cellenbeton en kalkzandsteen kunnen dunpleisters gebruikt worden.

Offerte

Een stukadoor rekent meestal per vierkante meter. Controleer of de raam- en deuropeningen zijn meegeteld en of de eventuele voorbehandeling van de ondergrond begrepen is in de offerte.

Vraag ook hoe het zit met de afwerking van de vensterbladen. Een stukadoor moet namelijk na de plaatsing van de vensterbladen terugkomen voor een laatste afwerking. Sommige stukadoors doen dat gratis, anderen factureren extra.

Nat pleisterwerk of droog pleisterwerk?

Nat pleisterwerkDroog pleisterwerk
Zoals de term al doet vermoeden komt er hier water kijken bij de verwerking. Dat betekent automatisch dat je rekening zal moeten houden met droogtijden.Gipsplaten worden bevestigd op onderstructuren zonder dat er water nodig is. Er is dus geen bouwvocht is en geen droogtijden, waardoor je meteen kan afwerken.
Vergt ervaring en knowhow, waardoor het niet weggelegd is voor de doorsnee doe-het-zelver.Gipsplaten laten zich relatief makkelijk verwerken. Ideaal dus voor de doe-het-zelver.
Goedkoper dan gipsplaten.Duurdere methode.
Oplapmogelijkheden van grote oneffenheden is beperkter dan bij droog pleisterwerk.Grote oneffenheden en ongelijke oppervlakken zijn geen probleem.
Objecten en voorwerpen ophangen of bevestigen kan in principe probleemloos gebeuren.Bevestigen van voorwerpen vereist aangepaste pluggen. Voor zware voorwerpen is extra versteviging vereist
Nat pleisterwerk kan enkel aangebracht worden óp een bestaande muur of plafond, waardoor je er geen scheidingswanden mee kan maken.Door het lichte gewicht van de gipsplaten en de draagstructuren is droog pleisterwerk geschikt om scheidingswanden mee op trekken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media