Wat is droog pleisterwerk?

Naast nat pleisterwerk kan je ook kiezen voor gipsplaten om je muren en plafond klaar te maken voor hun uiteindelijke afwerking. Gipsplaten worden bevestigd op een metalen of houten onderstructuur. In de holle ruimte achter of tussen de platen kan je leidingen wegwerken en/of isolatiemateriaal plaatsen.

Geen droogtijden

Bij deze methode komt er geen water aan te pas, zodat er geen sprake is van droogtijden. Dat betekent ook dat er geen oponthoud is voor de volgende bouwfasen.

Scheidingswanden

Dankzij het lichte gewicht van de platen moet je bij de plaatsing van scheidingsmuren geen rekening houden met de draagstructuur van je woning. Daardoor kan je makkelijke scheidingswanden bijplaatsen. Interessant is dat je met gipsplaten allerhande vormen zoals zuilen, gebogen constructies of speciale plafonds kan creëren.

Hollewandpluggen

Gebruik wel aangepaste hollewandpluggen om voorwerpen aan de gipsplaten te bevestigen. Voor zware voorwerpen zoals een wc of hangkasten moet je een extra versteviging voorzien in de vorm van een multiplexplank achter de gipsplaat. Dit veronderstelt dat je dus al weet waar je die voorwerpen gaat hangen vóór je de wand plaatst.

Isoleren

Wie tegelijkertijd zijn muur of plafond wil isoleren én afwerken, kan gipsplaten gebruiken die aan de rugzijde voorzien zijn van een isolatielaag.

Cementplaten

Voor natte ruimtes bestaan er gipsplaten met een lagere waterabsorptie. In dat opzicht zijn cementplaten het vermelden waard: ze zijn zeer stevig en waterbestendig.
Verder bestaan er ook platen met een verhoogde brandwerendheid of een verhoogde mechanische weerstand.

Gipsvezelplaat

Naast de cementplaat is ook de gipsvezelplaat een alternatief voor de gipsplaat. Het uitzicht en de verwerkingsmethode zijn min of meer hetzelfde, maar het gips is versterkt met cellulosevezels. Deze platen kunnen ook dienen als vloerelementen voor warmte-isolatie.

Gipsblokken

Naast plaatmateriaal heb je ook gipsblokken. Het zijn vrij zware blokken om niet-dragende binnenmuren of scheidingsmuren op te trekken. De blokken passen in elkaar door het tand- en groefsysteem en worden verlijmd. Het gaat om een droge en snelle verwerking. Er is keuze uit stenen van 50 mm tot 100 mm dik. Hierdoor behalen ze ook goede isolerende waarden op akoestisch vlak. Een ander voordeel is de hoge brandweerstand. Let er op dat je een aangepaste variant neemt, als de blokken veelvuldig in contact komen met vocht.

Nat pleisterwerk of droog pleisterwerk?

Nat pleisterwerkDroog pleisterwerk
Zoals de term al doet vermoeden komt er hier water kijken bij de verwerking. Dat betekent automatisch dat je rekening zal moeten houden met droogtijden.Gipsplaten worden bevestigd op onderstructuren zonder dat er water nodig is. Er is dus geen bouwvocht is en geen droogtijden, waardoor je meteen kan afwerken.
Vergt ervaring en knowhow, waardoor het niet weggelegd is voor de doorsnee doe-het-zelver.Gipsplaten laten zich relatief makkelijk verwerken. Ideaal dus voor de doe-het-zelver.
Goedkoper dan gipsplaten.Duurdere methode.
Oplapmogelijkheden van grote oneffenheden is beperkter dan bij droog pleisterwerk.Grote oneffenheden en ongelijke oppervlakken zijn geen probleem.
Objecten en voorwerpen ophangen of bevestigen kan in principe probleemloos gebeuren.Bevestigen van voorwerpen vereist aangepaste pluggen. Voor zware voorwerpen is extra versteviging vereist
Nat pleisterwerk kan enkel aangebracht worden óp een bestaande muur of plafond, waardoor je er geen scheidingswanden mee kan maken.Door het lichte gewicht van de gipsplaten en de draagstructuren is droog pleisterwerk geschikt om scheidingswanden mee op trekken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media