6 vragen over pleisterwerken

Uit het aantal vragen over pleisteren, blijkt dat er bij dit precisiewerkje heel wat komt kijken. Hoog tijd om enkele situaties verder uit te diepen.

1. Eerst chape of eerst gipsplaten?

Het meest praktisch is eerst pur en chape te plaatsen en dan pas de gipskartonwanden en muurbekledingen. Het is makkelijker om bij pur- en chapewerken één groot oppervlak in één keer af te werken dan kleinere afzonderlijke oppervlakken. Bovendien is het moeilijk om op ruw beton de horizontale profielen voor de platen mooi recht te plaatsen.

Zo vermijd je ook het risico dat opspattend materiaal op de gipsplaten terechtkomt. Wel moet je op voorhand goed nadenken over waar de gipsplaten moeten komen om de elektriciteits- en andere leidingen al in de vloer te leggen.

2. Wanneer bezette muren schilderen?

Een muur moet goed droog zijn vooraleer je begint met schilderen. Hoe lang pleisterwerk moet drogen, hangt vooral af van de hoeveelheid bouwvocht en het weer. Je wacht bij voorkeur een half jaar om de muren te decoreren. Voor nieuwbouw kan het zeker geen kwaad om een ruime marge te nemen. Dit artikel geeft je meer duidelijkheid.

Een te hoge vochtigheid van de ondergrond heeft een nadelige invloed op de hechting van de verf, zelfs als je waterbestendige verf gebruikt. Na verloop van tijd kan de verf gaan afbladderen. Om na te gaan of je muren droog zijn, bestaan er speciale, maar dure vochtigheidsmeters. Misschien kan je er wel een lenen bij een schilder of winkel? Een nieuwe woning is bovendien soms nog onderhevig aan zetting, waardoor er op de zwakste plaatsen kleine barsten kunnen ontstaan. Als je te snel met schilderen begint, kan dit problemen opleveren.

Zit je in tijdsnood? Dan kan je met bouwdrogers het droogproces van de bepleistering en ook andere bouwdelen zoals de vloeren en muren versnellen. Het gevaar bij het gebruik van bouwdrogers schuilt erin dat het oppervlak er na een tijdje droog uitziet, terwijl het onderste gedeelte van de pleisterlaag en de stenen daaronder nog een te grote hoeveelheid vocht bevatten. Dan krijg je korte tijd na het uitschakelen van de bouwdrogers vocht aan de oppervlakte van de bepleistering.

3. Hoe tegelen op pleisterwerk?

Alvorens je op een pleisterlaag een betegeling of andere afwerklaag wil aanbrengen, moet die stabiel en volledig droog zijn. Doorgaans volstaat het om het pleisteroppervlak grondig te ontstoffen en vervolgens te voorzien van een primer die het dunne stof zal fixeren. Alle fabrikanten van tegellijmen, verven of behanglijmen kunnen een gepaste primer voorstellen. Hou er rekening mee dat dunlagige pleisters (enkele millimeters dik) meestal niet geschikt zijn om er tegels op te voorzien. Hou dus al bij de keuze van de pleisterlaag rekening met de gewenste afwerking.

4. Kan ik roestdoorslag behandelen?

Roestvlekken doen zich voor op plaatsen waar er metaal in de muur zit. Volgens de technische documenten van het WTCB volstaat het om het pleister te behandelen met een aangepaste roestwerende verf, op voorwaarde dat het pleisterwerk volledig droog is. Een verffabrikant of -verdeler kan je hiervoor zeker een geschikte verf aanbieden.

5. Mag ik oude pleisterlaag overpleisteren?

Een oude pleisterlaag op basis van gips, cement of kalk kan je bedekken met een nieuwe dunne afwerklaag van enkele mm dik. Op voorwaarde dat het oude basispleister droog, stabiel en hard is. Voorzie ook een voorbehandeling met een primer. Het is af te raden om klassieke diklagige (en dus ook zwaardere) gipspleisters aan te brengen op oude pleisterlagen.

Ondergronden uit leem, hout en stro kan je niet met een sluitende garantie op succes afwerken met gipsgebonden producten. Bij ondergronden van zeer slechte of bedenkelijke kwaliteit is het soms aangewezen om alternatieve oplossingen (structuren met gipsplaten, speciale metalen wapeningen of pleisterdragers,...) te overwegen.

6. Kan pleisteren in de badkamer?

Als je een gladde pleisterafwerking wilt in de badkamer, inclusief voor de douche, dan kan je gebruik maken van de tadelakttechniek. Bij deze decoratieve en oude techniek maakt men gebruik van speciale dunne kalkpleisters in meerdere lagen, afgewerkt met speciale glanzende eindlagen. Er zijn zelfs manieren om deze afwerking volledig waterdicht te maken zodat hij kan toegepast worden in een douche. Deze producten zal je wel niet zomaar in de handel vinden. Je kan best eens contact opnemen met een gespecialiseerde materiaal- of verfhandelaar.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media