livios logo

Je muren of plafond afwerken? 5 vragen voor jou ontrafeld

Van een poederig plafond, tot pur-resten op je pleisterwerk. Als je gaat (ver)bouwen zit je vaak met vragen over je muren, plafonds of je pleisterwerk. We legden er vijf voor aan specialisten.

1. Oneffen muren achter oude tegels: hoe los ik dit op?

Vraag: De muren achter mijn uitgebroken muurtegels zijn oneffen. Hoe kan ik dit bijwerken?

Antwoord: Er bestaan reparatiemortels of plamuurspecies om oneffenheden bij te werken, als die niet te groot zijn. Is dat wel het geval, dan laat je de muur best opnieuw bepleisteren of werk je hem af met een gipsplaat die je vervolgens kan schilderen.

2. Wat doe ik aan een poederig plafond?

Vraag: Het plafond van een kamer poedert erg af. Is dichtmaken een optie? Ik heb al een speciaal fixeerproduct gebruikt, maar dit helpt niet.

Antwoord: “Wanneer het plafond enkel poederend is dan zou het probleem moeten verholpen kunnen worden met een kleurloze fixateur”, zegt Emiel Balliauw van Akzo Nobel. “Ik heb echter een zwaar vermoeden dat er meer aan de hand is dan een poederig plafond door de manier waarop het probleem omschreven wordt. Ik heb de indruk dat er echt dingen loskomen van het plafond. Daarbij denk ik dan eerder aan afbladdering van verf. Mocht het toch enkel om verpoedering gaan, dan moet je het probleem met een kleurloze fixateur kunnen verhelpen. Ik zou je wel aanraden om eerst de verpoedering zoveel als mogelijk droog weg te borstelen met een borstel met zachte haren. Omdat in het geval van extreme verpoedering je dat inderdaad niet opgelost krijgt door enkel een fixateur aan te brengen. Bij extreme verpoedering dus eerst zoveel als mogelijk droog wegborstelen.”

3. Kan gevelpleister op houtskelet?

Vraag: Kan je gevelpleister perfect plaatsen op een houtskeletbouw?

Antwoord: “Een gevelpleister behoort zeker tot de mogelijkheden als afwerking van een houtskeletbouw”, weet Mansour Marchouh van Knauf. “Verschillende systemen zijn mogelijk, waarbij het pleistersysteem aangebracht wordt op een ‘pleisterdrager’. Dit kan o.a. houtvezelisolatie, isolatie uit geëxpandeerd polystyreen, isolatie uit minerale rotswol of een vezelcementplaat zijn.”

De opbouw van elk systeem is verschillend en hangt af van project tot project. “Het uiteindelijke uitzicht en esthetische aspect blijven in de meeste gevallen hetzelfde. Eén van de aandachtspunten bij houtskeletbouw is dat het hygrothermisch gedrag van de volledige wand steeds moet bestudeerd worden in functie van het gekozen systeem. De meeste fabrikanten van gevelisolatiesystemen (ETICS) bieden systemen aan die op een houtskelet kunnen aangebracht worden.”

knauf gipsplaat gipsplaten plafond

Foto Knauf
  

gipswand gipskarton gipsplaat gyproc klussen

Foto Gyproc
  

4. Hoe verwijder je pur van pleisterwerk?

Vraag: Bij het spuiten van de vloerisolatie is er pur (door de nevel) terecht gekomen op het pleisterwerk. Het pleisterwerk is gelig en er is duidelijk een korrel voelbaar. Graag had ik geweten wat de beste methode is om dit te verwijderen zonder het pleisterwerk te schaden. Schuren? Zo ja, met welke korrel? Of toch best een (chemisch) product gebruiken?

Antwoord: “De beste methode om dit schuim van je muren te verwijderen, hangt af van het soort pleisterwerk", zegt Bram Desmet van Pluimers Isolatie. "Als het om een glad pleisterwerk gaat, kan je met een korrel 100 of kleiner schuren. Op die manier zal meteen ook de gelige schijn van je muren verdwijnen. Als het om een van nature korrelig pleisterwerk gaat, is het aangeraden om je muren gewoon een grondlaag verf te geven.”

5. Mag ik oude bezetting laten hangen?

Vraag: Kan ik mijn oude bezetting laten hangen tegen het plafond zonder geurhinder hiervan te ondervinden? Er zou een gipskartonplaat tegen geplaatst worden.

Antwoord: "Een vraag met wat weinig informatie", zegt specialist Raf Dehaes van Knauf. "Wat is de oorzaak van de geurhinder? Hoe zullen de gipsplaten bevestigd worden? Een gipsplaat is een dampopen materiaal en indien er actueel problemen met geurhinder zijn dan kan op termijn de geur doordringen. Soms is geurhinder in gebouwen gelinkt aan een vochtproblematiek. Het spreekt voor zich dat gipsplaten alleen in droge omstandigheden toegepast worden."

Zit je nog met andere vragen over de afwerking van je muren of plafonds? Stel ze in onze rubriek Vraag & antwoord en we leggen ze voor aan professionals uit ons vragenpanel.

 

9 dingen die je moet weten over pleisterwerken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/pleisterwerken/57171/je-muren-of-plafond-afwerken-5-vragen-voor-jou-ontrafeld/