livios logo

De grootste fouten bij pleisterwerk renoveren

Heeft de pleisterlaag in jouw woning zijn beste tijd gehad? Pleisterwerk renoveren is een klus die veel doe-het-zelvers zelf aanpakken. Maar daarbij gaan ze geregeld uit de bocht. Met deze tips trap jij niet in de typische valkuilen.

Fout 1: pleisteren onder de waterkering

De waterkering is een vochtwerend membraan. Het voorkomt dat vocht zich een weg baant in je muren. Als je weet dat pleister water absorbeert, is het logisch dat je geen pleister aanbrengt onder de waterkering. Daarmee zou je een overbrugging creëren waarlangs vocht omhoog trekt in de muur.

Tip: het artikel Magda? Onder de waterkering pleisteren? gaat hier dieper op in.

Fout 2: pleisteren op niet geschikte ondergronden

Een oude pleisterlaag is pas klaar voor een nieuwe afwerklaag als het oude basispleister droog, stabiel en hard is. Behandel ook voor met een geschikte primer in functie van de ondergrond. Die moet bovendien draagkrachtig en stofvrij zijn.

Is je ondergrond van zeer slechte of bedenkelijke kwaliteit? Dan is het soms aangewezen om alternatieve oplossingen te overwegen. Zoals structuren met gipsplaten, speciale metalen wapeningen of pleisterdragers.

pleisterwerken pleister pleisteren muur wand

Foto Knauf
  

gipswand gipskarton gipsplaat gyproc Wanden pleisterwerken

Foto Gyproc
  

Fout 3: dikpleister gebruiken op bestaande gipslaag

Breng je een nieuwe pleisterlaag aan op een bestaande? Dan houd je de nieuwe laag best zo dun mogelijk. Hou het gewicht van de nieuwe laag beperkt: gebruik een dunpleister. Ook wel een spachtelproduct genoemd. Hoe zwaarder de nieuwe laag, hoe groter het risico dat ze niet goed hecht.

Fout 4: enkel cementering voorzien aan douche

Het is een misverstand dat een cementering waterdicht is. Vaak is dat niet het geval. Een pleister op cementbasis is waterwerend, maar niet altijd waterdicht. Voorzie in een inloopdouche daarom altijd in een bijkomende waterdichting onder je tegels. Een waterdichte doek of coating, compatibel met de toekomstige tegelwerken.

9 dingen die je moet weten over pleisterwerken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/pleisterwerken/de-grootste-fouten-bij-pleisterwerk-renoveren/