livios logo

Verroeste stalen balken behandelen voor omkisten?

Vraag

We willen de gerecupereerde stalen balken boven de deuren bekisten met gipsplaten. Het zijn oude verroeste balken, en ik vraag me af of ik ze eerst moet opschuren en behandelen met roestwerende verf zodat de roestplekken niet door de gipsplaten komen. Of komt roest überhaupt niet door gipsplaten heen?

Antwoord

Wat betreft de vraagstelling, tracht ik te begrijpen wat je bedoelt met bekisting. Ik ga ervan uit dat je gipsplaten rechtstreeks wilt kleven op de metalen balken?

Wegens het risico op een slechte hechting van een gangbare kleefmortel op metalen ondergronden, raden wij aan om dergelijke bekledingen van balken steeds uit te voeren op een secundaire draagstructuur (uit hout of metaal). Daarop kunnen de gipsplaten mechanisch bevestigd worden en wordt rechtstreeks contact met de verroeste balken vermeden. 

Indien je toch opteert voor een gekleefde oplossing, moet de verenigbaarheid van de lijm met de ondergrond onderzocht worden. In dat geval is het raadzaam om geschikte maatregelen te nemen om te vermijden dat de roest een negatieve invloed zou hebben op de hechting. Dit punt lijkt mij kritischer dan een eventuele doorslag van de roestvlekken.

Beantwoord door: Mansour Marchouh, Knauf

Knauf levert wereldwijd veelzijdige oplossingen voor de afbouw met dekvloeren, wanden en plafonds. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Pleisterwerken

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

9 dingen die je moet weten over pleisterwerken

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/pleisterwerken/vraag/35555/verroeste-stalen-balken-behandelen-voor-omkisten/